Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jarní prázdniny epidemii ve školách zklidní, věří experti. Rodičům radí opatrnost

Autor: amb - 
2. února 2022
05:00

Po „pololetkách“ čekají Čechy jarní prázdniny, v některých školách začnou už 7. února. Zatímco lyžařské kurzy přidělaly rodičům i učitelům starosti, nyní očekávají, jaký vliv budou mít na pandemii jarní prázdniny. „Osobně se domnívám, že nějaký dramatický nárůst už ve školních kolektivech po jarních prázdninách nebude,“ uvedla pro Blesk epidemioložka Zdeňka Jágrová. Spousta rodin tradičně vyrazí na hory, přestože počet zájemců o zimní radovánky je podle cestovních kanceláří menší než před pandemií.

Lyžařské kurzy byly zkouškou trpělivosti pro rodiče i učitele, především kvůli rychle se měnícím protiepidemickým opatřením. Žáci a studenti museli před kurzem absolvovat testy na covid-19 a kvůli pozitivním výsledkům jednotlivců často neodjely skupiny dětí, nebo dokonce celé třídy. A pokud třídy na hory vyrazily, situace se zkomplikovala po jejich návratu. „Teď máme mnoho případů lyžařských kurzů, které proběhly, a bohužel pak byla nařízená karanténa u učitelů,“ řekl Blesk Zprávám učitel na základní škole Michal Kupka z republikového výboru profesní sekce základní školství.

Učitelé i děti byli během lyžařských kurzů k nákaze koronavirem ještě náchylnější, než v „běžných“ podmínkách. „Na vině byly uzavřené sporty a fyzická zátěž, nemoc se rychle projevila. Víme o několika kurzech, kdy spolu s učiteli skončily v karanténě také děti,“ doplnil Kupka. „Někde se lyžařský kurz podařilo vést, jinde se to zkomplikovalo a kurzy se musely rušit nebo překládat,“ sdělil Blesk Zprávám Luboš Zajíc z Asociace ředitelů základních škol.

Cestovky: O hory je menší zájem

Školy jsou kvůli postupující variantě omikron přetížené, učitelé musí potenciálně nakažené děti posílat domů a čelit stížnostem rodičů. Podle ankety Pedagogické komory by byla velká část škol pro prodloužení jednodenních pololetních prázdnin o 2 dny. Spolu s víkendem by tak byli žáci doma 5 dní, což je doba karantény, a tím by se mohly snížit počty nakažených ve školách.

Otázka je, jak se situace vyvine s probíhajícími pololetními a nadcházejícími jarními prázdninami. Během nich rodiče s dětmi také obvykle míří do hor, přestože ne tolik jako před pandemií. „Zájem o hory je, ale nedosahuje čísel před pandemií. Lyžovat naši klienti chtějí opět v Itálii, Rakousku a nárůst letos evidujeme v Krkonoších,“ řekla pro ČTK Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia.  Některé rodiny podle ní preferují zájezd na pláž.

„Prodej zimních zájezdů do Rakouska, České republiky a na Slovensko se vzhledem k přijatým opatřením jednotlivých států výrazně zpomalil,“ řekla ČTK také výkonná ředitelka CK Travel Family Blanka Hrubá. Lidé tak najdou ubytování na horách i na poslední chvíli.

Podle zjištění Slevomatu chtějí Češi vyrazit hlavně tam, kam se loni nedostali. Na domácí půdě půjde o Krkonoše, na Šumavu, oblíbené budou také Jeseníky a Krušné hory. Místo v hotelu navíc bude možné sehnat díky nižšímu zájmu i na poslední chvíli. Podle expertů ale nebude mít cestování během jarních prázdnin na pandemii koronaviru vliv, situace by se naopak mohla zklidnit.

Experti: Jarní prázdniny k dramatickým nárůstům nepovedou

Přes obavy učitelů by jarní prázdniny, při kterých budou rodiny hodně cestovat a potkávat se s dalšími lidmi, nemusely přispět k rapidnímu zvýšení počtu nakažených. Prázdniny by dokonce mohly stoupající čísla pozitivně testovaných ve školách trochu zklidnit. „My doufáme, že ta situace už se celkově alespoň mírně vytříbí a snad to ty prázdniny trochu vylepší,“ sdělil ředitel Luboš Zajíc.

Já mohu posuzovat jen podle nemocnosti v Praze, ale osobně se domnívám, že nějaký dramatický nárůst už ve školních kolektivech po jarních prázdninách nebude,“ informovala Blesk Zprávy epidemioložka Zdeňka Jágrová. Během jarních prázdnin je ale podle ní nutné pamatovat na rozestupy a případnou samoizolaci.

„Velké zhoršení epidemiologické situace by jarní prázdniny přinést neměly,“ shodl se epidemiolog Rastislav Maďar. Upozornil ale na to, že prodělání omikronu nemusí chránit před jinými  variantami ani poskytovat imunitní ochranu na dostatečně dlouhou dobu. „Na promoření bych se nespoléhal,“ dodal. „Jak víme, i předtím zdravé děti mohou mít po covidu dlouhodobé komplikace, proto je na místě opatrnost ze strany rodičů.“ 

Během jarních prázdnin podle expertů rodinám pomůže také možnost podat dětem od 12 let třetí posilovací dávku očkování proti koronaviru, na kterou se mohou hlásit od minulého týdne. „Tato možnost je důležitá pro případ, že Itálie a Rakousko zkrátí platnost očkovacího certifikátu na šest měsíců," uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Video  Prázdniny v roce 2022: Kdy čekají vaše děti?  - Videohub
Video se připravuje ...

lucie13 ( 2. února 2022 11:11 )

Tohle video již běželo v Rakousku a v Německu 4.2. na Servus TV.
Soudní lékař potvrzuje změny na orgánech mladých lidí, kteří zemřeli po očkování a pro které by coronavirus smrtelný nebyl!
Dále říká, že pitvy mladých lidí se konají minimálně- je to úmysl?
Část poškozených se chce soudit, bude to trochu problém, protože šli “dobrovolně”.
V Rakousku je přes 43.000 náhlášených případů poškození a několik set úmrtí v souvislosti s očkováním.
Rakouské ministerstvo sociálních věcí to pouze eviduje pro orgány EU! Nikdo nic neřeší, proto se lidi obrátili na právníky.
Většina nemocných po očkování jsou mladší, kteří šli kvůli práci nebo jedna mladá maminka, aby mohla s dětmi do bazénu/do kina apod.
Jeden starší muž v reportáži dostal infarkt, který přežil, ale je od té doby na vozíku!
Před očkováním to byli zdraví lidé!

Výjimku z očkování mohou dostat někteří nemocní, ale i ti mají problém, aby se to nebál někdo potvrdit!
Moje známá měla několik trombóz a i plicní embolii, přesto se jí “závodní” lékař pokoušel v práci přesvědčit k očkování. Měla by podle něj týdny brát fragmin pod dozorem několika specialistů a pak se pod lékařským dozorem nechat očkovat a tuto proceduru 3x to samozřejmě nemá v úmyslu, dobrovolně nic takového nepodepíše a žádný lékař si netroufne potvrdit, že jsou pro ní tyto vakcíny bezpečné.

Já se tedy některým lidem vůbec nedivím, že se tomu snaží vyhnout. Jsou to obdobné metody jako za totality a lidi hledají za úplatu řešení, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Počínaje úmyslným nakažením a konče nevím čím.
Ve školce jsme již několikrát měli coronu, očkované učitelky trochu trpěly a děti měly rýmu. U syna ve třídě byl nemocný jen očkovaný spolužák.

http­s://ww­w.ser­vustv­.com/ak­tuelle­s/a/re­porta­ge-covid-impfopfer-geschaedigte-die-es-nicht-geben-darf/202889/

lucie13 ( 2. února 2022 10:53 )

Jestli to nebude i tím, že část lidí chce mít pozitivní test? V Rakousku na hory to stačí! Pozitivní PCR test v Rakousku platí 6 měsíců (původně rok jako očkování, které teď platí také jen 6 měsíců a tím má Rakousko začátkem února dalších ca 500.000 bez platného statusu). V Německu to zkrátili na 3 měsíce, což na dovolenou taky stačí.
V Rakousku běží “Gurgelaktion” a někteří nelení vydávat cizí sliny za vlastní, protože se sběrné boxy na PCR testy nacházejí i v sámoškách jako SPAR. V Rakousku tyto testy nic nestojí.
Každopádně příchodem omikronu se rozmohly takzvané corona party, něco jako když se sejdou maminky, aby se děti nakazily planým neštovicemi

Jirik-ta ( 2. února 2022 08:16 )

Jirik-ta ( 2. února 2022 08:16 )

Jirik-ta ( 2. února 2022 08:15 )

Václav Klaus st.: Právě v této chvíli dochází k mimořádnému útoku státny moci na svobodu a demokratické uspořádání (VIDEO)
http­s://ces­kobez­cenzu­ry.cz­/2022/­02/zpr­avy-z-domova/vaclav-klaus-st-prave-v-teto-chvili-dochazi-k-mimoradnemu-utoku-statny-moci-na-svobodu-a-demokraticke-usporadani-video/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa