Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Válek připustil: Další přeočkování je možné. Vzniká nová strategie na „sžití“ s covidem

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. ledna 2022
13:29
Autor: ČTK, simao - 
28. ledna 2022
10:25

Očkování v Česku polevuje, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) za tím vidí zvýšené množství lidí v karanténách, izolacích a s certifikáty o prodělaném covidu. Zároveň však vyzývá, aby lidé, kteří si zatím nedošli pro 3. dávku, tak učinili. I kvůli ochraně před vážným průběhem nemoci. Válek připouští, že budou do budoucna nutná další přeočkování. Podle LN přitom vzniká plán, jak k očkování přistupovat do budoucna. Podobně jako u chřipky.

Za celou dobu očkování bylo v Česku podáno již přes 16,9 milionu dávek vakcín. Plně naočkováno bylo asi 6,8 milionu lidí.

Denní počet podaných vakcín už více než dva týdny postupně klesá. Ve čtvrtek dostalo vakcínu 38 259 lidí, což bylo o 30 procent méně než před týdnem. Většinu očkovaných za den tvoří v současnosti již plně naočkovaní lidé, kteří dostávají posilující dávku vakcíny. Dohromady dostalo posilující dávku asi 3,7 milionu lidí, tedy více než polovina plně očkovaných.

Pokles zájmu o očkování

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) během čtvrtečních interpelací připustil, že zájem o očkování je nyní nižší.

„Je pravda, že očkování zpomaluje. Ano, a to je fakt. A ono musí zpomalovat, protože vždy při vrcholící vlně je zájem o očkování podstatně nižší. Těch důvodů je celá řada, část těch lidí je v karanténě, část těch lidí má prodělanou nemoc, jsou v izolaci, dostanou certifikát, který má půlroční platnost, a to jsou všechno ty důvody, proč v této fázi musí, logicky musí – a ještě bude několik týdnů, jeden, dva, tři, nejpozději tedy za tři týdny doufám, že tato vlna bude za námi, a ta data, která máme, tomu odpovídají, možná dříve – tedy oslabovat zájem o očkování,“ uvedl ministr.

Budou nutná další přeočkování, nevyloučil Válek

Válek aktuálně vyzývá všechny, kteří to ještě neudělali, aby vyrazili na 3. dávku – na tzv. booster.

„Žádám tím a prosím všechny ty, kteří posloucháte dnešní interpelace, pokud nemáte třetí dávku, prosím, přijďte si pro posilující dávku. Všichni ti, kteří eventuálně budete vidět dnešní interpelace, běžte na očkování. A naprosto souhlasím s paní poslankyní, že očkování je naprosto klíčová věc,“ apeloval Válek.

Připustil přitom, že do budoucna je není vyloučené ani další přeočkování. Mělo by se však k němu přistupovat systematicky a v pravou dobu, míní ministr.

„Jakkoliv si všichni přejeme, aby pandemie skončila a doufáme, že omikron je poslední mutace, tak tušíme, že s tím nemůžeme stoprocentně počítat a je možné, že budou nutná další přeočkování. Ovšem dneska víme naprosto jasně, že se musí provádět systematicky tak, aby hladina protilátek byla nejvyšší v těch chvílích, kdy ta vlna nastupuje a vrcholila v době, kdy je ta vlna silná,“ uvedl před poslanci.

Koresponduje to přitom s informacemi pátečních Lidových novin ohledně toho, že tým kolem ministra Válka připravuje novou strategii k očkování a boji s covidem. Jakousi „studenou válku s covidem“. A tedy přeočkování před tím, než přijdou chladné podzimní měsíce.

„Zatím se zdá, že se z covidu může stát sezonní záležitost, ale jen v populaci, která je vysoce proočkovaná a promořená,“ uvedl pro lidovky.cz molekulární biolog Václav Hořejší. „Covid nemůže být nadále krizí, musí být standardním onemocněním, standardně léčeným,“ souhlasí Válek.

Respirátory v davech i nadále?

Přeočkování by tak podle nové strategie mělo přicházet v podobné scénáři, jako se řada lidí každoročně brání proti chřipce. Preventivní injekcí s příchodem podzimu a se zaměřením na rizikové skupiny, uvádí LN. „Bezplatné přeočkování bude ale k dispozici všem zájemcům, kteří se chtějí před covidem chránit,“ řekl serveru Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství a člen panelu expertů.

Součástí strategie pak má být i doporučení, aby lidé nosili v místech, kde se jich potkává více, i nadále respirátory. Ostatně i premiér Petr Fiala (ODS) nyní jasně uvádí, že s covidem se budeme muset naučit žít.

Video  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek o nutnosti třetí posilující dávky vakcíny proti covid-19.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

František Los ( 28. ledna 2022 19:50 )

Bla, bla, blabla, zlatý Vojtěch Adam!!!

gjim ( 28. ledna 2022 18:38 )

Už mi pije krev to jeho blekotání. Nedá souvislou větu dohromady, aby ji člověk pochopil a za 2 minuty už mele a vyvrací co řekl. Nevěřím mu ani to, že je člověk.

pfoto1 ( 28. ledna 2022 15:48 )

Proboha redaktore, čtete to po sobě někdy, než to pustíte ven? "Připustil přitom, že do budoucna je není vyloučené ani další přeočkování". Asi jste mezi "je není" zapomněl dát lomítko a do závorky (nehodící se škrtněte)!? Nebo už je to náznak změny kurzu a necháváte si otevřeny všechny možnosti?

krapotkin ( 28. ledna 2022 15:14 )

Další pořekadlo je : Koronaviry všech zemí spojte se. nebo také : V jednotě je síla.

krapotkin ( 28. ledna 2022 15:13 )

Je jasné, že 3. 4. ...50. dávka nikomu nepomůže. Sorry, zase kecám, pomůže zahraničním kontům vládnoucích darmožroutů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa