Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Válek o rozvolnění v Česku: „Jaro chci přivítat v normálu!“ Fiala vidí naději

Aktualizováno -
28. ledna 2022
07:38
Autor: simao, ČTK - 
26. ledna 2022
23:22

Denní přírůstky nakažených v Česku dál rostou, počty hospitalizovaných se však daří držet na uzdě. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nejprve v e středu po jednání vlády a pak také ve čtvrtek ve Sněmovně mluvil o odhadech do následujících týdnů. A zmínil i to, kdy by mohlo dojít k rozvolnění v Česku. Počty nakažených podle Válka porostou dál, vrcholit by měly příští týden. V polovině února by v případě tohoto vývoje bylo možné omezit, případně zcela zrušit testování v zaměstnání a ve školách, míní Válek. A zmínil rozvolnění buď od 1. března, či od 1. dubna. Nadějně vidí situaci i premiér Petr Fiala (ODS), který však dodává, že se s covidem musíme naučit žít.

„Vývoj varianty omikron odpovídá predikcím, na základě kterých vláda rozhoduje a rozhodovala. Očekáváme, že pandemie s variantou omikron během příštího týdne dospěje ke svému vrcholu,“ uvedl po středečním jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). „S koronavirem se musíme naučit žít,“ poznamenal.

Čísla porostou na 80 tisíc

„My průběžně pořád vyhodnocujeme data. Já jsem informoval předminulý týden, že očekáváme v pondělí někde pod 10 tisíc pozitivním, v pátek pod 50 tisíci pozitivních. Říkal jsem, že pokud ta čísla budou nižší, tak naše opatření fungují lépe, než jsem doufal. Čísla byla nižší, ale já jsem vždycky spíše pesimista. Lékař nesmí být optimista a dávat falešné naděje. Proto tento tento týden počítám s čísly kolem 80 tisíc. Čím budou nižší, tím lépe situaci zvládáme,“ vzkázal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve čtvrtek.

Za středu přibylo v Česku 54 685 nových případů nákazy. V nemocnicích je aktuálně 1879 hospitalizovaných s covidem-19.

„Zatím se zdá, že naše opatření týkající se rychlé léčby, včasné léčby a kvalitní byla nastavena téměř se stoprocentní spolehlivostí, protože nám nenarůstá tak, jak jsme se báli, počet vážně nemocných, nenarůstá nám počet mrtvých. Zvládáme i seniorní skupinu. Budeme čekat v druhém týdnu v únoru, jak se situace bude vyvíjet,“ říká Válek.

Vlna omikron tak bude i podle Válka v příštím týdnu vrcholit a posunuje se ve věkových skupinách. „Proto jsme začali testovat děti, poté zaměstnance a teď se soustředíme ze všech sil na seniory a monitorujeme posun té vlny věkovými skupinami, abychom vždycky naše úsilí cílili na ty, kteří jsou v čase nejvíc ohroženi,“ vysvětloval Válek a doplnil: „Příští týden čekám ještě na začátku týdne nárůst té vlny, ale pak bude docházet k poklesu.“

Rozvolnění 1. března, nebo 1. dubna?

Pokud data i v polovin února budou odpovídat predikcím, „přijdu s nějakým návrhem systému rozvolňování“, slíbil Válek.

„Dneska jsou v ČR téměř nejmenší restrikce z celé Evropy. To, že jinde uvolňují, znamená, že se začínají blížit našim omezením. Neměli jsme žádný nouzový stav, proto nemůžeme uvolňovat nouzový stav, neměli jsme žádný lockdown, proto nemůžeme ukončovat lockdown, jak to některé země udělaly. Máme de facto jediné opatření, a to je omezení počtu osob, ale na vysoké počty a to jsme nebyli nuceni zpřísnit ani v době vlny omikron,“ upozorňoval ve čtvrtek při tiskovce ve Sněmovně Válek.

Video  Tisková konference ministra zdravotnictví Vlastimila Válka k vakcíně společnosti Novavax a epidemickým opatřením. (27.1.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Zmínil i zůstávající pravidla, týkající se restaurací - tedy požadavky certifikátů o očkování pro jejich hosty. Válek vidí jako plus, že se nemuselo v tomto ohledu zpřísňovat.

„Nemuseli jsme, protože jsme nastavili opatření dobře, na rozdíl od většiny zemí EU zpřísnit. Kombinace certifikát a PCR u nás nikdy nehrozila. A také jsme nemuseli zavést 3 O, tedy jenom posilovací dávka vstup (do restaurace – pozn. red.),“ podotkl.

Ohledně dalšího rozvolnění není však jasno, kdy by přesně mělo přijít. Zda v březnu, či až v dubnu. „V půlce února budeme vědět přesné vyhodnocení vývoje situace a tím pádem budu moci na vládě navrhnout, jak dál. To, jak dál, bude 1. březen, nebo 1. duben. Zdá se, že se ta opatření daří ještě lépe, než jsem doufal a pak by to mohl být 1. březen,“ míní Válek.

Válek chce „bezpečný normál“ 

Za další plusy označil ministr to, že nebylo a nebude zavedeno povinné očkování a nebyly zavedeny ani žádné lockdowny.

„Stres lidí v ČR je tak veliký, a je to i u mých příbuzných a mých spolupracovníků, že musíme udělat všechno pro to, aby se postupně vraceli do bezpečného normálu, ne do normálu, kdy může vzniknout další nějaká vlna. Pokud budu mít jistotu, že ten bezpečný normál jsme schopni nastavit od 1. března, bude od 1. března, pokud od 1. dubna, bude od 1. dubna, ale jaro chci přivítat v normálu,“ vzkázal Válek.

Testování ve firmách skončí v půlce února

Chystají se však i další změny, které by mohly přijít ještě v únoru. „Lze odhadovat, že v půlce února bychom mohli buď omezovat, a nebo zcela ukončit testování jak ve firmách, tak ve školách. Ale je to jenom odhad,“ upozornil Válek již ve středu po jednání vlády.

„Je potřeba pořád vnímat, že je nutné nosit respirátory a mít přikrytá nos i ústa a opravdu tu situaci nepodceňovat,“ apeluje ministr.

Jděte na 3. dávku, vyzval znovu Válek

Válek opakovaně vyzval občany, kteří mají 2. dávku, aby přišli i na třetí, posilovací. „Chceme ještě jednou všechny ty, kteří by mohli dostat boosterovací dávku - je to několik desítek tisíc občanů - vyzvat esemeskou, aby přišli na boosterovací dávku,“ uvedl Válek.

„Mohou jít do jakéhokoliv očkovacího centra, nemusí se objednávat, navíc teď vrcholí omikron. Půjdou-li si dát boosterovací dávku, ta jistota, že nebudou mít vážný průběh onemocnění, je přes 97 procent, ta jistota, že nebudou a JIP nebo ECMO, se dneska pohybuje těsně pod 100 procenty,“ podotkl Válek.

Horkou vládní novinkou je přitom to, že lidé po pozitivním PCR testu se nebudou muset 30 dní testovat v zaměstnání či škole nebo jít do karantény.

„Víme, že v ČR je dneska prakticky ze 100 procent varianta omikron, víme, že izolace, resp. karanténa u omikronu stačí 5 dnů a víme - a je to dobrá informace pro občany - že ten, který prodělá omikron, tedy byl v izolaci, měl pozitivní PCR test, tak tento člověk od data odebrání testů je 30 dnů de facto bez rizika, že se nakazí, nebo to riziko je jen velmi malé a je nulové riziko, že by měl vážný průběh onemocnění,“ dodal Válek.

Fiala: Máme záložní varianty

„Skutečně jsme rozhodli, že od 31. ledna se lidé po pozitivním PCR testu nebudou muset 30 dní testovat a nebude se jich týkat karanténa. To je právě to z těch opatření, které vychází z doporučení odborníků. Tam je ta možnost reinfekce minimální. Tohle opatření vlastně je reakce na to, jak se vyvíjí omikron, jaké máme nové poznatky. Je to opatření, které jsme udělali okamžitě, když jsme mohli, abychom usnadnili život lidem a firmám,“ uvedl pro Radiožurnál premiér Fiala.

„Máme nachystané záložní varianty.  (...) Zatím se ukazuje, že žádná přísnější opatření by nemusela být potřeba. Berte to prosím ale v závorce s velkou pokorou vůči tomu, co umí tento virus. Myslím si ale, že když budeme postupovat tak, jak postupujeme – a já tady musím poděkovat i lidem, že se opravdu chovají odpovědně a že se zvládá to testování – tak díky tomu to budeme i nadále zvládat a naše vláda může postupovat tak, jak jsme řekli, to znamená bez lockdownu,“ podotkl.

Ohledně možného rozvolňování, jak jej nastínil ministr Válek, pak Fiala dodal: „My bychom si to všichni přáli, ale zároveň jsme připraveni na všechny varianty. Pokud by se dělo to, co se odehrává v některých zemích, kde už varianta omikron nějakou dobu je a potom prudkém nárůstu není velké zatížení nemocnic, jde to rychle dolů, prošlo to populací, tak pak je šance to opravdu více otevřít, což bychom si všichni přáli. My se musíme naučit s covidem žít a musíme se vrátit k normálnímu životu v první chvíli, kdy to půjde.“

Video  Novinky z vlády: 30 dní po covidu žádná karanténa a omezení platnosti očkovacích certifikátů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

srandicky ( 7. února 2022 16:28 )

pučisti už aby jste VYSMAHLI

srandicky ( 7. února 2022 16:23 )

A CO TY MRTVÍ? co máte na svědomí? máte jich za tu chvíli co jste tam podle ty vaší opoziční aritmetiky 8000 . O tom už nemluvíte? to je slušná porce ...

Stano1963 ( 28. ledna 2022 13:31 )

chaos mám v tom, že jsem účetně v roce 2021, aby se mohlo rychle podat přiznání a mít starosti z krku, mělo to být 2021

Stano1963 ( 28. ledna 2022 13:30 )

jsem o rok pozadu, dělám pořádek za rok 2021, aby se mohlo dát přiznání, takže jsem odečetl rok a vznikla z toho blbost, mělo to být 2021

gnr54 ( 28. ledna 2022 10:27 )

Neměl už válek sedět na Mírově? Umí jen strašit a lhát. Kolik zato dostal krejcarů?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa