Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nepřítel číslo jedna: Křečci s covidem. Hongkong kvůli nim poslal celý panelák do karantény

Autor: ČTK - 
22. ledna 2022
13:00

V Hongkongu přibývá případů nákazy koronavirovou variantou delta kvůli infikovaným křečkům. Řekla to dnes správkyně Hongkongu Carrie Lamová a vyhlásila pětidenní uzávěru v bytovém domě, kde se objevil větší počet nakažených.

Podle hongkongských médií bylo zjištěno 130 pozitivních testů v domě Ying Kwai House. Lamová pro něj vyhlásila pětidenní uzávěru. List The Standard napsal, že potvrzeno je nově 26 infikovaných a 100 případů je označeno jako předběžně pozitivní.

„Není snadné šíření zastavit, protože nedokážeme najít všechny kontakty,“ řekla Chuang Shuk-kwan z ministerstva zdravotnictví. V domě, z nějž velká skupina pozitivních pochází, podle ní bydlí 2700 lidí.

Lamová oznámila, že dnes se v budově nebude podávat večeře, protože úřady nedokážou zajistit v tak krátkém čase dodavatele. Balíčky s jídlem tam mají být vydávané až od neděle.

K objektu patří další čtyři domy, které budou uzavřené večer, aby v nich začalo testování. Celkem v komplexu bydlí 37 000 lidí a podle Lamové budou všichni otestováni. Správkyně řekla, že vláda na to má dostatek personálu i materiálu.

V době blížících se novoročních oslav správkyně sdělila, že by se lidé měli vyhýbat větším shromážděním.

Musí zemřít stovky křečků

Hongkongské úřady v úterý nařídily utratit přes 2000 křečků z desítek prodejen, když se nakazil zaměstnanec v obchodě, kde bylo pozitivních 11 křečků. Příkaz k utracení vyvolal nelibost a tisíce lidí se nabídly, že se ujmou nechtěných zvířat.

Lamová se snažila atmosféru zklidnit, když dnes prohlásila, že chápe postoj chovatelů, ale veřejný zájem má podle ní přednost.

Hongkong se snaží nákazu držet na uzdě velmi přísnými opatřeními, jsou tam zavřené školy a tělocvičny, restaurace mají pracovní dobu jen do šesti hodin večer a platí velmi přísná dopravní omezení. Lamová dnes řekla, že je určitá šance, že by se opatření mohla začít uvolňovat 4. února.

Video  Povinné očkování v ČR nebude: Vláda ho odmítla a změnila pandemický zákon  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

KuSuS ( 22. ledna 2022 16:14 )

A co morčata? Mají něco nenakažené?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa