Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Peking kvůli prvnímu případu omikronu zpřísňuje. Opatření potrvají i přes olympiádu

Autor: ČTK - 
16. ledna 2022
21:07

Úřady v Pekingu kvůli šíření varianty omikron zpřísní pravidla pro cestovatele a budou od lidí požadovat test na koronavirus nejen před příjezdem do metropole, ale také po příjezdu. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Město Si-an na severu země, kde začala před Vánocemi platit přísná uzávěra, se naproti tomu začíná vracet k běžnému životu a lidé v některých čtvrtích poprvé po třech týdnech smějí opustit své domovy, uvedla s odkazem na stanici CCTV agentura AP.

Peking v sobotu informoval o prvním zachyceném případu nákazy omikronem. Nová pravidla ohledně povinného testování po příjezdu do města mají platit od 22. ledna do konce března, uvedl list Beijing Daily. Už teď platí, že test musejí všichni podstoupit nanejvýš 48 hodin před příjezdem, nově bude nutný další test do 72 hodin po příjezdu.

Čína se rozhodla postupovat proti koronaviru cestou nulové tolerance. Cílem je zabránit místnímu šíření viru hned v zárodku, byť za pomoci uzávěr celých měst a dalších přísných opatření. Úřady tak činí i s ohledem na blížící se zimní olympiádu, kterou bude už za necelé tři týdny hostit právě Peking.

Přísný lockdown začal před Vánocemi platit například ve 13milionovém městě Si-an, které proslulo obrovským pohřebištěm s terakotovou armádou a kde se od prosince potvrdilo asi 2000 případů nákazy. Místní činitelé dnes podle agentury AP uvedli, že v některých čtvrtích se restrikce podstatně zmírnily nebo úplně skončily.

Čína, kde žije více než 1,4 miliardy lidí, za uplynulý den odhalila 119 nových případů covidu. O den dříve to bylo 165.

Do čínského pohraničního města dnes poprvé od začátku roku 2020 dorazil nákladní vlak ze Severní Koreje, informovala agentura Kjódó. Severní Korea veškeré pozemní spojení s Čínou přerušila na začátku pandemie covidu-19, aby zabránila importu nákazy. Pchjongjang stále tvrdí, že v zemi se neobjevil ani jeden člověk infikovaný virem SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19.

Video  Koronavirus: mutace Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Stano1963 ( 16. ledna 2022 21:34 )

Čína je poslední země na světě, kterou ještě neprošel covid. Ještě se drží ostrovy jako Nový Zéland a několik dalších, Austrálie to již neudržela. Nyní to čeká Čínu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa