Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Stačí závan infikovaného dechu.“ Omikron ohrožuje i vyléčené, expert krotí naděje

Aktualizováno -
1. ledna 2022
11:25
Autor: mav - 
1. ledna 2022
05:00

Experti varují, že je ještě příliš brzy na definitivní závěry o variantě omikron. Některé studie ukazují, že je mírnější, jiné zase opak. Ovšem díky vyšší nakažlivosti infikuje i lidi už jednou vyléčené, jejichž imunita nezabrání nakažení, jen vážnějšímu průběhu.

Omikron není neškodný. Některé čerstvé studie naznačují, že sama o sobě tato varianta, jež se zrovna rozmáhá napříč planetou, není sama o sobě výrazně méně škodlivá. To se ale může jevit kvůli zrazující statistice – omikron infikuje trochu jinou populaci než delta, dosud pandemii dominující, upozorňuje španělský deník El País.

„Omikron je ohromně nakažlivý. Stačí závan infikovaného dechu,“ varoval v pořadu BBC Breakfast profesor imunologie a specialista na dýchací onemocnění Peter Openshaw. „Měli jsme štěstí, že koronavirus nebyl tolik infekční, když začalo docházet k prvním přenosům z člověka na člověka,“ cituje ho portál City A.M.

Na menší škodlivost omikronu poukazoval výzkum jihoafrického Národního ústavu pro infekční choroby, pravděpodobnost hospitalizace s omikronem mohla podle něj být až o 80 % nižší než u delty. Jenže ústav srovnával pět měsíců stará data o deltě, kdy bylo očkováno podstatně méně lidí a méně jich také mělo protilátky po dřívějším prodělání covidu.

Nyní delta a omikron existují bok po boku a vědci se je snaží porovnávat v praxi. Jasné výsledky mohou přijít ze zemí, kde je ještě dost neočkovaných starých lidí, kteří zatím infekci neprodělali. „Možná taková data časem přijdou i ze Spojených států,“ poukazuje matematička Sarah Rasmussenová, pandemická analytička Univerzity v Cambridge, na výrazný podíl odmítačů vakcín v USA.

Studie z Imperial College London, publikovaná před Vánoci, ukázala, že až 40 % případů omikronu připadá na lidi, kteří už předtím covid měli.

U delty to bylo jen 8 %. Mezi neočkovanými (či nevyléčenými) dovedou obě varianty řádit stejně; omikron ovšem dokáže lépe překonávat i obranyschopnost po vakcíně či prodělání. Nepřekoná ji však natolik, aby u těchto lidí způsobil vážný průběh. Dohromady to pak dává výsledek, že u nakažených omikronem je až o 45 % menší pravděpodobnost hospitalizace než u delty. Museli by se však porovnávat jen neočkovaní lidé, u nichž jde o první infekci, aby šlo opravdu porovnávat nebezpečnost variant.

Když se to vezme v potaz, odhadují autoři, že je riziko hospitalizace menší o 35 %, ale možná jen o 2 %. „Tento malý rozdíl ve vážnosti dalece převažuje velký počet případů způsobených omikronem, který povede k četným hospitalizacím. Není namístě se uklidňovat,“ varuje Marm Kilpatrick z Kalifornské univerzity.

Tři miliardy nakažených

I kdyby bylo riziko hospitalizace nakažených o polovinu nižší, při zdvojnásobování počtu případů každý den by to znamenalo, že se stejný počet nemocničních lůžek zaplní jen o dva dny později, vysvětluje Deepti Gurdasani z Univerzity královny Marie v Londýně. A případy omikronu se skutečně v některých zemích zdvojnásobují každé dva dny.

Epidemiologové z Washingtonské univerzity před Vánoci odhadli, že v prvním čtvrtletí se omikronem nakazí tři miliardy lidí – tolik, jako za celé dosavadní dva roky pandemie. Zároveň ale předpokládají, že devět z deseti případů bude bez příznaků – oproti čtyřem z deseti u dřívějších variant. S novou vlnou bude zapotřebí zase o něco víc nemocničních lůžek, jednotky intenzivní péče by však výrazný nápor zaznamenat neměly, ukazují projekce univerzity. Pořád to však bude znamenat statisíce mrtvých.

Na mírnější průběh omikronu poukazuje také několik čerstvých studií, například na myších či na křečcích. Podle těch se omikronu tak dobře nedaří v plicní tkáni, pročež nezpůsobuje tak vážné zápaly plic. Podle japonských vědců za to může jiný tvar typického spike proteinu koronaviru.

„Debata, zda je omikron vážnější, nebo mírnější, je bezpředmětná, pořád je to velmi zlý virus, který vás může poslat na jednotku intenzivní péče i vás zabít,“ říká epidemiolog Joan Soriano z Madridu. „A co víc, nemocnice a kliniky už byly saturované a teď jsou přeplněné.“

Například v Londýně je 7 % lékařů na nemocenské, buď se přímo nakazili, nebo jsou v karanténě po blízkém kontaktu.

A rozhodně nelze vyloučit, že stejně jako předchozí varianty, i omikron bude u vyléčených způsobovat dlouhý covid (postcovidový syndrom) – dlouho přetrvávající dýchací potíže, únavu, „mozkovou mlhu“… „Jedna ze šesti infekcí bez příznaků končí dlouhým covidem,“ říká Soriano. „Lidé si vsázejí do vánoční loterie a říkají si, že vyhrají, byť je šance na jackpot jedna ku sto tisícům. Přesto předpokládají, že nedostanou dlouhý covid, kde je to jedna ku šesti. Lidé vyhodnocují riziko velmi špatně.“

Ať už je omikron mírnější, nebo ne, nastupující vlna bude znamenat nápor na zdravotnictví. A jak se shodují experti, zmírnit ji mohou stará známá opatření – respirátory, rozestupy a také očkování. Proti omikronu to však chce i posilující dávku.

Video  Spojení delty a omikronu budí obavy. Virolog zmínil nebezpečí u zvířat a špatné britské zprávy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Matej Kolozsvary ( 3. ledna 2022 10:05 )

Nic proti ale na světě už neexistuje nic jiného než korona?? Byl jsem v kontaktu s koronou a nic. A tím že pracuji kde pracuji tak je vidět že média schválně zvětšují a zhoršují situaci. Jen aby se lidi báli. Ano korona je ale rozhodně to není tak že pokud nebudeme jak ovce poslouchat tak umřeme. Tak aspoň nelžete a nemistifikujte.

radimf ( 1. ledna 2022 23:48 )

Byl jsem v kontaktu s omikronakem půl hodiny a nic

tesi ( 1. ledna 2022 12:50 )

Tak tu tečku za svým životem v podobě ockovani uděláte tipuji po 6 dávce propuknutí autoimunitni poruchy a následná onkologická onemocnění.. tak hodně zdaru pokusné morče...

tesi ( 1. ledna 2022 12:46 )

Jděte už s tím strašení lidí do konečníku, Já jsem si prodělal před 18 měsíci covid, protilátky můj organismus přirozeně časem odboural jako u každé jiné virové nemoci,ale zůstaala mi slizniční a paměťová buněčná imunita,teď jsem dostal omikron co to znamená? Rýma a bolest hlavy,za 5 dní vyléčen,na bolest hlavy jsem si vzal ibalgin,tak jak ukazují jiná data ze zahraničí je to mírné onemocnění, podotýkám , že nejsem očkován toxinem Spike proteinem.

Omasta ( 1. ledna 2022 12:06 )

Omikron je ohromně nakažlivý. To by nás mohlo spasit. Onemocněli by i lidi, kteří se chrání rouškami. My bysme tím pádem nemuseli prosit žádné fanatiky, aby sundali roušku. Lidi se sice promoří. Jenže když budou stále nosit náhubek - symbol otroctví, tak může covidová mafie stále vytvářet nátlak na testování, covidpasy a očkování.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa