Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Dlouhý covid“ i po očkování? Možné to je, připustili poprvé experti

Autor: ula - 
26. července 2021
05:00

Jedna z největších mezinárodních studií zkoumala následky po onemocnění covidem-19 a odhalila až 200 příznaků tzv. dlouhého covidu. Podle výzkumu University College London se potíže týkají především mozku, plic a kůže. Nejčastějšími příznaky je také malátnost, únava, rozmazané vidění, vyrážka, ztráta paměti, svědění očí, ale i sexuální dysfunkce. Odborníci zdůrazňují, že očkování nechrání stoprocentně, ochrání ale člověka před těžkým průběhem a hospitalizací. Když ale onemocní plně očkovaný jedinec, může se potýkat s dlouhým covidem?

Podle vědců může dlouhodobými následky po prodělání nemoci covid-19 trpět mnoho lidí, aniž by tušili, že to má souvislost právě s koronavirem. Většina lidí trpí silnou únavou, malátností, objevují se neurologické potíže, běžné jsou bolesti hlavy, závratě, třes, citlivost na hluk a světlo, halucinace, zhoršené vidění, pískání v uších, svědění kůže, bušení srdce a u některých lidí často přetrvává dlouhé měsíce ztráta čichu a chutí. Objevují se i neobvyklé potíže, jako poruchy menstruačního cyklu, sexuální dysfunkce, předčasná menopauza, problémy s ovládáním močového měchýře, pásový opar nebo i ztráta paměti.

Vakcíny proti covidu-19 významně snižují riziko infekce i riziko těžkého průběhu, včetně hospitalizace a úmrtí. Jak už odborníci několikrát zdůraňovali, žádná ochrana není stoprocentní a i osoba očkovaná dvěma dávkami se může nakazit.

Dlouhý covid po očkování? Možné to je

Řada lidí, kteří trpí dlouhodobými následky po covidu-19 ale uvedla, že měli lehký průběh nemoci. Proto se ptají, zda mohou trpět dlouhodobými následky po prodělání nemoci, pokud jsou již plně očkovaní a onemocní.

Podle odborníků to teoreticky možné je. Lékaři pro portál NBC News nicméně uvedli, že pravděpodobnost, že očkovaný člověk bude trpět dlouhým covidem, je velmi malá.

Infekce u očkovaných lidí, které vyústí v dlouhý covid, jsou „poměrně vzácné“, uvedl pro portál lékař Greg Vanichkachorn, který pracuje s pacienty se postcovidovým syndromem na klinic v Rochesteru v Minnesotě. S ním souhlasí i další lékaři. 

Neuroložka Michele Longo z nemocnice v New Orleans, která s paciety s dlouhým covidem-19 pracuje, uvedla, že se s žádným plně očkovaným člověkem, který by trpěl následky covidu, dosud nesetkala.

Ziyad Al-Aly, klinický epidemiolog z Washingtonské univerzity, se přímo očkováním a riziky dlouhého covidu zabývá. Jeho výzkum ještě není dokončen, nicméně zkoumal už 200 tisíc pacientů, kteří nemoc prodělali. „Lidé, kteří jsou očkováni a  onemocní, tak riziko, že přijdou k nám na kliniku s dlouhodobými následku covidu, je velmi, velmi malé,“ řekl lékař.

Data dosud chybí

Nicméně lékaři se shodují na tom, že vzorek očkovaných pacientů, kteří jsou kvůli dlouhodobým následkům covidu sledováni, je malý. Kardioložka Natasha Altman z univerzity při nemocnici v Coloradu si myslí, že je předčasné dělat závěry ohledně účinků vakcín a dlouhodobých příznaků covidu-19. Jasno by podle ní bude až tak za půl roku.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

žanyn ( 26. července 2021 10:09 )

Vývoj vakcín údajne trvá až 10 roků, než se vychytají důsledky a zjistí ta pravá. A také jejich účinek trvá déle než rok. Proto také u nich nejsou problémy s odpírači.

panda82 ( 26. července 2021 09:36 )

K čemu očkování olympioniků, když je covid neopustil, takže jen komerční kšeft

jajas ( 26. července 2021 07:42 )

No ale tak vzniká spousta nových věcí......!

vaber ( 26. července 2021 07:26 )

experti ví houno a vše dělají metodou, pokus omyl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa