Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

4. dávka schválena. Kvůli omikronu bude Izrael znovu očkovat rizikové

Aktualizováno -
30. prosince 2021
22:26
Autor: ČTK, mav - 
30. prosince 2021
21:04

Izrael dnes schválil čtvrtou dávku vakcíny proti nemoci covid-19 pro osoby s oslabeným imunitním systémem. Oznámil to koordinátor boje s epidemií z ministerstva zdravotnictví Nachman Aš. Izrael se tak stal první zemí na světě, která ve světle hrozby nakažlivější koronavirové varianty omikron dala druhé posilovací dávce zelenou.

„Strategie Izraele pro zdolání omikronu je jasná: čím větší vlna, tím větší ochranu budeme potřebovat k jejímu zdolání,“ uvedl po schválení čtvrté dávky izraelský premiér Naftali Bennet.

Izrael před rokem začal nejrychleji na světě s rozsáhlou očkovací kampaní a byl také jednou z prvních zemí, která začala podávat první posilovací dávku vakcíny neboli booster. Expertní poradní panel izraelského ministerstva zdravotnictví kvůli obavě z šíření omikronu minulý týden doporučil, aby čtvrtou dávku vakcíny od společností Pfizer a BioNTech dostali zdravotníci, lidé starší 60 let či pacienti s oslabeným imunitním systémem.

Izraelská vláda doporučení uvítala a začátek vakcinací stanovila na minulou neděli, čekalo se však na konečné schválení od Aše. Lékař nakonec uvedl, že pro podání čtvrté dávky širšímu spektru populace neexistuje dostatek dat. Dnes ji proto schválil jen pro osoby s oslabenou imunitou, rozšíření na další skupiny budou předcházet ještě další výzkumy.

„Pokud uvidíme známky toho, že se mezi starší generací očekává vzestup těžšího průběhu, tak to rozhodnutí učiníme. Výzvou bude rozhodnout se dostatečně brzo, abychom je včas naočkovali,“ uvedl Aš.

Účinnost čtvrté dávky začala zkoumat jedna z izraelských nemocnic, která ji podala testovací skupině zdravotníků, napsala agentura Reuters. Podle nemocnice se jedná o první větší studii, která zjišťuje, zda druhé kolo posilovacích vakcín pomůže proti šíření omikronu. Výsledky by měly být dostupné do dvou týdnů.

Izrael dnes také obdržel také první dodávku antivirální pilulky proti covidu-19 od firmy Pfizer. Lék Paxlovid je podle výrobce určen pro osoby krátce po prokázání nákazy koronavirem a jeho cílem je předejít zhoršení symptomů. Veškeré dříve schválené léky byly podávány pomocí infuze nebo injekce.

Zvládnutá pandemie

V devítimilionovém Izraeli je nyní přes 20.000 aktivních případů koronaviru, 94 pacientů je ve vážném stavu. Od začátku epidemie zemřelo 8243 osob a nakazilo se více než 1,3 milionu lidí.

Čtvrtou dávku už doporučují třeba úřady v Británii či Kanadě lidem s poškozenou imunitou, například když se léčí s rakovinou pomocí chemoterapie.

Video  Šéfka asociace sester Šochmanová: Odmítači mezi zdravotníky jsou obrovsky nekolegiální. Povinné očkování má logiku  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Modrokocicicajovna ( 1. ledna 2022 17:43 )

4,5,6atak pořád dokola, do zblbnutí.😀

Jirik-ta ( 31. prosince 2021 03:57 )

lžou a věří si

Jirik-ta ( 31. prosince 2021 03:53 )

--Vojtěch: Potřebujeme naočkovat každého, 900 milionů měsíčně budeme platit za vakcíny(ac24)
ČR má 900 milionů korun měsíční závazky za vakcíny. (Foto: Youtube)
Bývalý ministr zdravotnictví Vojtěch doslova uvedl, že potřebujeme naočkovat každého a není se čemu divit proč:
Budou ty vakcíny docházet v následujících měsících. Finanční závazky v tomto směru jsou zhruba 900 milionů korun měsíčně.
--Záznam Poslanecké sněmovny 14.12.2021 (4. schůze)
www.y­outu­be.co­m/wat­ch?v=V­alUdYH­1E3Y
Začátek v čas 2hodin 42 minut, záznam Poslanecké sněmovny 14. 12. 2021:
--Ale omikron je jako vzduch, je všude. Nelze se před ním schovat, nelze se před ním proočkovat a každý to chytne. (zivotvcesku.cz)

Prema M ( 30. prosince 2021 23:07 )

Všichni milý naockovani, zde je článek o tom, že vakcína vás ochrání možná i na celý život.
http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/zah­ranic­ni/ko­rona­virus-nakaza-pandemie-nemoc-covid-19-vakcina-mrna-pfizer-moderna-astrazeneca-ochrana-dozi­votni­.A2106­28_151­958_zah­ranic­ni_dtt

Tedy 1. Váš život buď konci do půl roku = doživotní
2. Bych být vámi podal trestné oznámení na firmu pfeiser pro klamsvou reklamu
3 i na server který toto zverejnil

Kamyl ( 30. prosince 2021 23:01 )

Izrael
O smrtnost nejde, chceme, ať se očkují. Izraelský ministr se prořekl před zapnutou kamerou
Téma: Izrael Filip Kalčák 14. září 2021 11:42
V Izraeli způsobilo poprask jednání několika ministrů před nedělní schůzkou kabinetu. Novináři na místě odposlechli například slova šéfa resortu zdravotnictví Nicana Horowitze.Ministři si špitali, že některá koronavirová opatření nejsou primárně určená k tomu, aby omezila počet úmrtí, nýbrž k tomu, aby se kvůli nim lidé nechali naočkovat. Hlavním nástrojem takové pobídky pak mají být covid pasy (v Izraeli Green Pass – Zelený pas).
Tak šup do fronty ,,,,,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa