Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čtyři dávky očkování ročně? Takhle pandemii nikdy neporazíme, varuje přední expert

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
25. prosince 2021
19:40

Britský přední expert a specialista na tropickou medicínu Jeremy Farrar, který je členem vládní poradní skupiny odborníků SAGE, varoval před tím, že ochrana proti covidu-19 a jeho variantám pomocí vakcín nebude možná, pokud budou nutné 4 dávky ročně. Podle něj není možné jimi očkovat všechny lidi na světě, informoval list Daily Mail.

Nejnovější varianta covidu-19 omikron ohrožuje ochranu získanou očkováním, podle nejnovějších studií ochrana poskytnutá vakcínou Pfizer klesne po 10 týdnech od podání třetí posilovací dávky na 35 procent. Tentýž výzkum ukázal, že u omikronu, byť je nakažlivější variantou, je o 70 procent nižší pravděpodobnost, že infikovaný člověk skončí v nemocnici. To vědci po celém světě považují za optimistický závěr.

Farrar poukázal na to, že zatímco se v Británii a Evropské unii očkuje třetí dávkou vakcín proti covidu-19 a v Izraeli už i čtvrtou, v mnohých částech světa ještě mnoho lidí neobdrželo ani první dávku. Jeho slova přišla v reakci na fakt, že posilovací dávka poskytne ochranu jen na další 3 měsíce. I on přivítal závěry o nízké pravděpodobnosti hospitalizace, závěry o vakcinaci ho znepokojily.

Expert: Očkovat čtyřikrát ročně je neudržitelné

Studie uvedla, že lidé po dvou dávkách očkování od AstraZeneky a po posilovací dávce od Moderny nebo Pfizeru mají jen 60 procentní ochranu před omikronem už 2 týdny od třetího očkování. Po deseti týdnech ochrana u Pfizeru klesne na 35 procent a u Moderny na 45 procent. Vláda chce v návaznosti na studii urychlit administraci třetí dávky a začít s očkováním dávkou čtvrtou.

„Takové řešení zpomalí a možná i znemožní globální vakcinaci,“ domnívá se Farrar. „Není možné oočkovat svět, pokud v bohatších zemích budeme podávat čtyři dávky ročně. Některé země ještě nedokončily ani administraci první dávky,“ objasnil vědec. Podle něj byl záměr dosažení sterilizační imunity příliš ambiciozní, zapochyboval nad tím, zda je vůbec uskutečnitelný.

Britský statistický úřad (ONS) zveřejnil model, podle kterého měl minulou neděli covid-19 přibližně každý desátý obyvatel Londýna. V celé Británii to byl jeden člověk z 35, což je dosud nejvíce, píše Reuters.

Video  „Pandemie nás konfrontuje se smrtí!" Psycholožka o nakřáplých vztazích i vánočních konfliktech  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 26. prosince 2021 12:33 )

Jirik-ta ( 26. prosince 2021 12:31 )

Antigeny (Ag) jsou látky, které imunitní systém (IS) rozpozná a reaguje na ně.
http­s://ww­w.wi­kiskrip­ta.e­u/w/An­tigen

PPP150W ( 25. prosince 2021 23:50 )

Co je to antigenní výbava? Medicína tento výraz nezná. Já pouze vím, že varianta omikron má velký počet mutací s-proteinu v oblastech, o kterých se ví, že se podíleji na imunitním úniku. Je o něm také známo, že uniká imunitnímu systému stejně dobře po očkování, jako po prodělané nemoci. V tom nebyl pozorován rozdíl.

levandulova ( 25. prosince 2021 23:11 )

Nase zdravotnictvi je tam, kde je, protoze ho ridi posahani politici, co tomu vubec nerozumeji, vymysleji koniny, spousta vyhlasek komplikujicich vzdelavani lekaru a diky cemuz utikaji pryc... porusovani zakoniku prace, ktere nikoho nevzrusuje... a ted prijdou s povinnym 3-mesicnim ockovanim. Myslim, ze to bude posledni hrebicek do rakvicky teto profese. At si jdou pak sami lecit narod, ktery lekari opovrhuje a povazuje je jen za luzu. Pak to bude takzvane sami sobe, doslova. Tuhle "pandemii" taky ridi politici a ne odbornici a je to vysmech vsem myslicim. Otres. V cele s posahanym Kubkem a tou bradavici z Brna.

Prema M ( 25. prosince 2021 23:05 )

Tady se nikdo nepotřebuje zviditelňovat. Tady se jen nedodržuje ústava a zákony a o to tady jde. Chceš 5 injekcí prosím, ale nenuť to ostatním když tady pořád píši že 2 dávky nefungují 3 dávky nefungují a teď ta 4 asi bude fungovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa