Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na třetí dávku se přihlásilo už přes 50 tisíc lidí mladších 45 let. Někde se stojí fronty

Autor: ČTK - 
27. prosince 2021
14:17

K posilujícímu očkování proti covidu-19 se dnes registrovalo přes 50 000 lidí ve věku 30 až 45 let, pro něž se dnes změnila pravidla. Na twitteru o tom po 13:00 informovali zástupci Chytré karantény. Dosud měli lidé v tomto věku nárok na třetí dávku očkování až šest měsíců po aplikaci druhé, od dnešního dne je lhůta zkrácena na pět měsíců. Podle zpravodajky ČTK je vyšší zájem než před svátky i v pražských očkovacích centrech, kde se lidé nemusí předem registrovat, například na hlavním nádraží nebo v obchodním domě Kotva. Tvoří se kratší fronty.

Například v očkovacím centru Fakultní nemocnice Bulovka na hlavním nádraží, kde se aplikuje vakcína firmy Moderna, čekalo v 08:00 zhruba deset lidí. Většina si šla právě pro třetí dávky, někteří by ale měli nárok i podle dřívějších pravidel. V poledne v obchodním domě Kotva v centru Prahy čekala na očkování zhruba třicítka zájemců. Zájem je tak mírně vyšší než před vánočními svátky.

Bývalá vláda nastavila harmonogram podle věku, lidé nad 35 let se měli dočkat 5. ledna, všichni dospělí pak 19. ledna. Důvodem rozdělení podle věku mělo být rozložení náporu na očkovací centra. V Praze, kde je zhruba šestina z necelé pětistovky očkovacích míst, mohou lidé přijít často i bez předchozí registrace nebo získat termín na příští den. V ostatních krajích jsou čekací doby delší, například v Olomouckém je jediné místo bez registrace, v Moravskoslezském nebo Zlínském kraji jsou tři. V Praze není třeba se předem registrovat na 18 místech.

Podle odborníků je právě třetí dávka zásadní pro zachování ochrany před novou variantou koronaviru označovanou omikron.

Nakažlivější varianta už byla zachycena i v Česku, podezření jsou desítky. Okolní země, kde se začala šířit dříve, přijaly přísnější protiepidemická opatření, která například v Německu prakticky zakazují silvestrovské večírky. V Česku jsou po skončení nouzového stavu 25. prosince pravidla naopak mírnější, večírky a restaurace jsou omezené jen počtem hostů u stolu, případně na jedné akci. Účastníci také musí předložit doklad o očkování nebo prodělané nemoci, testy přípustné nejsou.

Video  Šéfka asociace sester Šochmanová: Odmítači mezi zdravotníky jsou obrovsky nekolegiální. Povinné očkování má logiku  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Prema M ( 27. prosince 2021 20:54 )

Až Di půjdete odpověďně pro 3 či 4 dávku tak řekněte zdravitnikovi že bez podepíšete souhla s vedlejšími účinky tak ať vám předloží aktuální příbalový leták. Oni jsou totiž tak líní ho k tomu vůbec dodávat s vymluvou že se ty vedlejší účinky mění strašně rychle že to nestačí tisknout.

Prema M ( 27. prosince 2021 20:50 )

Čtu, že masáž mainstremu jde dobře a zodpovědní občané stojí frontu na svou tečku za koronavirem. Po té si půjdou stoupnout do fronty aby přešli se svými energiemi pod monopolní společnosti aby nepřišly na buben v DPI.

radsab ( 27. prosince 2021 16:21 )

Tak, tak, jo, jo. Nepiš tu ale dlouze ianprorok, nebo tě někdo předběhne ve frontě!!!

dixid ( 27. prosince 2021 14:55 )

Pro ty, co si stale mysli , ze "jde tu o verejne zdravi " , neco jako musime to udelat , rozumej gulagy, tabory, karantenni kempy , ...atd PRO DOBRO NAS VSECH !!! Na Novem Zelandu vlada odsouhlasila nove C19 narizeni - Lekar muze dle vlastniho uvazeni u pacientu s C19 podat euthanasii ! Pokud si bude myslet , ze pacient umira a nebo "prilis trpi" - lekar muze euth naisovat pacienta . ...Brzy v Ceske republice... Vesele Vanoce

dixid ( 27. prosince 2021 14:48 )

A kde je pro vas hranice, za kterou uz nepujdete ? Spolecnost je rozdelena jako nikdy v historii a lide jako vy si stale mysli , ze jde o verejne zdravi !!!! Kde je pro vas hranice tohoto blaznovstvi ? Verejne vam rikaji, ze "nevax" lidem bude odmitnuta zdravotni pece !!! - a vy souhlasite ??? !!! Lide po vax jsou trvale postizeni - a vam to je jedno ? ( protoze to dnes jeste nejste vy ?) A co zitra , az vam bude zle ,...hm ... a nikoho to nebude zajimat... Zjistil jste si vysoky naroust umrti v DD a LDNkach do 14 dnu po vax ? ...atd... Co jste za cloveka ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa