Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pražská očkovací centra narvaná lidmi: Ani v neděli nepolevil zájem o vakcínu bez registrace

Autor: nec, ČTK - 
21. listopadu 2021
14:53

Ani v neděli nepolevil zájem o očkování bez registrace v pražských očkovacích centrech. Dlouhá fronta se opět utvořila na Chodově a na Hlavním nádraží Praha. Už v sobotu čekací doba na vakcínu byla zhruba dvě hodiny a ani poslední den v týdnu to nebylo jinak. 

Podle ČTK se nejdelší fronta na jednodávkovou vakcínu utvořila na hlavním nádraží. Pracovník ostrahy na nádraží podobně jako v sobotu odhadl čekací dobu na několik hodin, čekajících lidí bylo po poledni jen nepatrně méně než v sobotu. Velkou část tvořili cizinci. V sobotu očkování v Česku podstoupilo 15.346 lidí, zhruba o 2300 více než před týdnem. Ukončenou vakcinaci má v zemi 6,2 milionu lidí.

Až hodina a půl ve frontě

Očkovací místo na pražském hlavním nádraží provozuje Fakultní nemocnice Bulovka. Její mluvčí Eva Libigerová dnes ČTK řekla, že jeho pracovníci v posledních dnech očkují zhruba 500 lidí za den. "V sobotu to bylo 464, v pátek 449 a ve čtvrtek 505. Znovu upozorňujeme, že kdo se chce nechat očkovat, nesmí si zapomenout kartičku zdravotní pojišťovny, občanský průkaz, v případě cizinců pak pas. Doklady musí být samozřejmě platné," uvedla.

V dalším velkém očkovacím místě bez registrace v obchodním centru Westfield Chodov byla fronta před polednem podle pracovnice očkovacího centra zhruba na hodinu a postupně se krátila. V sobotu byla v ten samý čas delší, lidé museli počítat minimálně s hodinou a půl. Řada čekajících přiznávala, že je k očkování proti covidu přinutily okolnosti, hlavně zpřísnění protiepidemických opatření. Na Chodově se očkuje dvoudávkovou vakcínou Pfizer, mohou jí dostat zájemci od 16 let. Převážnou část čekajících tvořili mladí lidé.

Prakticky bez čekání byli po poledni odbavování zájemci o očkování v Kongresovém centru na Vyšehradě. Před tímto víkendem rozšířilo provozní dobu a zvýšilo kapacitu očkování. "Vzhledem k vývoji pandemické situace máme mimořádně otevřeno o víkendu 20. až 21.11. každý den od 8:00 do 20:00. Očkujeme i bez registrace. K dispozici jsou jednodávkové vakcíny Janssen i dvoudávkové vakcíny Comirnaty (Pfizer)," uvedla na webuspolečnost Medicon, která očkovací centrum provozuje.

 

Takhle to na Chodově vypadalo v sobotu 20. listopadu:

Video  Na pražském Chodově čekali zájemci o očkování až hodinu a půl.   - David Malík
Video se připravuje ...

Na Vyšehrad zamířil také pětadvacetiletý Petr, který dosud očkován nebyl. "Původně jsem měl v plánu se nechat jít očkovat na hlavní nádraží, ale když jsem to tam viděl, tak mi kamarádka poradila jít sem," řekl ČTK. Očkovat se nechává především kvůli tomu, že rád plave, a od pondělí mu už do bazénu nebude stačit jen test. "Nesouhlasím s tím, ale co můžu dělat," dodal.

Nejvíc nakažených

V současné době není platnost očkování pro prokázání ochrany před covidem-19 omezená. Někteří odborníci v minulých dnech upozornili na možnou nižší ochranu jednorázové vakcíny Janssen po uplynutí několika měsíců. Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková dnes v České televizi uvedla, že lidé se zřejmě budou moci nechat přeočkovat proti covidu-19 už po pěti měsících místo nynějšího půl roku.

Z údajů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že v sobotu přibylo v Česku 14.402 potvrzených případů covidu-19. Je to nejvyšší přírůstek ve volném dni za celou dobu epidemie. Proti minulé sobotě je to nárůst o více než 5000 nakažených. V pátek laboratoře odhalily 22.936 nakažených, vůbec nejvíc za celou dobu epidemie.

Kvůli prudce se zhoršující epidemické situaci se od pondělí přestanou uznávat testy na covid-19 jako covidový certifikát. Lidé se při vstupu do restaurací, hotelů, provozoven služeb či na hromadné akce budou muset prokázat už jen kompletním očkováním nebo dokladem o prodělání covidu v posledních šesti měsících. Bude pokračovat testování ve školách a začnou se pravidelně testovat i neočkovaní zaměstnanci ve firmách.

Jirik-ta ( 21. listopadu 2021 17:29 )

kdo co snese a na co si troufá.

Jirik-ta ( 21. listopadu 2021 17:28 )

Celý S-protein je zodpovědnou molekulou za patologické projevy infekce covid-19. Přitom neexistuje kontrola nad mírou exprese S-proteinu po vakcinaci mRNA vakcínou - z toho plyne, že u pacientů s vysokou mírou exprese S-proteinu dojde k příznakům shodným s infekcí.
1. Neexistuje kontrola nad místem exprese S-proteinu - z toho plyna zasažení různých tkání a orgánů.

MAMKA2316 ( 21. listopadu 2021 16:22 )

JEN DO TOHO VŠAK TO JE PRAŽÁCI ZADARMO ??ht­tp://w­ww.in­foku­ryr.cz­/n/202­1/11/0­8/mi­ke-yeadon-byvaly-vedec-spolecnosti-pfizer-blizime-se-k-urovni-5/

Anifa ( 21. listopadu 2021 15:27 )

17.11. v davech na náměstích,část protestovala proti očkování, dnes v davu na vakcinu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa