Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Kvůli omikronu přijímají Britové nová opatření. Lockdown nebude, doufá ministr

Autor: ČTK - 
9. prosince 2021
10:57

Británie se díky rozhodnutí znovu zavést některá opatření proti šíření koronavirové infekce nejspíš vyhne mnohem přísnějším omezením na začátku příštího roku. Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid to dnes řekl v televizi Sky News.

Premiér Boris Johnson představil nová opatření ve středu. Od pondělí budou muset všichni obyvatelé Anglie, kteří mohou, povinně pracovat z domova, pro vstup do nočních klubů a dalších míst s větším počtem lidí pak bude potřeba covidový certifikát, tedy doklad o dokončeném očkování nebo o negativním testu na covid-19.

Nová varianta koronaviru omikron se podle Javida šíří rychleji než jakákoli jiná zkoumaná varianta. Ve Spojeném království by se mohlo do konce prosince nakazit až milion lidí, pokud bude její přenos pokračovat současným tempem. Vláda podle něj jednala, aby zabránila neudržitelnému tlaku na britský zdravotnický systém NHS.

Ministr doufá, že lockdown nebude

„Doufám, že většina lidí pochopí, že když nyní podnikneme nějaké rozhodné kroky, můžeme se případně vyhnout pozdějším opatřením,“ řekl Javid. Na otázku, zda by v lednu mohla být zavedena přísnější opatření, například plošná uzávěra, Javid odpověděl: „Doufám, že ne“. Ministr dodal, že nynější opatření pomohou získat čas, aby se více lidí nechalo očkovat. Vláda nicméně neplánuje po vzoru některých evropských zemí zavést povinné očkování proti covidu-19 pro celou populaci.

Opatření v jednom z nejrušnějších obchodních období roku ale podle agentury Reuters nepřivítala většina podniků. Javid neuvedl, zda vláda zavede podporu pro firmy, které by v důsledku omezení mohly přijít o peníze. „Opatření, která jsme přijali v rámci plánu B, sice mají dopad, ale jsou navržena tak, aby byl co nejmenší,“ řekl.

Javid se také vyjádřil k videu z loňského roku, které se objevilo v médiích a které zachycuje vtipkování pracovníků kanceláře premiéra Johnsona o večírku uspořádaném v rozporu s karanténními opatřeními. Zveřejnění záběrů podpořilo předchozí informace tisku o vánočním večírku v Downing Street v čase, kdy protiepidemické restrikce podobné akce zakazovaly. Vláda stále odmítá uznat jakékoli porušení pravidel, Johnson ale za rostoucího pobouření oznámil interní vyšetření kauzy.

Javid prohlásil, že chápe hněv veřejnosti kvůli videu. „Jsem rád, že premiér požádal o vyšetřování, a také chápu, proč tolik lidí to video rozrušilo,“ uvedl.

Video  Prymula v Blesku: Epidemiolog poradil čtenářům s vakcínami a školy by před Vánoci zavřel  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa