Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pfizer: Dvě dávky na omikron nestačí, pomůže až třetí. U Vojtěcha chtějí zrychlit přeočkování

Aktualizováno -
8. prosince 2021
14:25
Autor: ČTK, for, Darina Jíchová - 
8. prosince 2021
06:45

Není důvod pochybovat o tom, že současné vakcíny chrání nemocné napadené koronavirovou variantou omikron před vážnými formami nemoci covid-19. Agentuře AFP to řekl odborník Světové zdravotnické organizace (WHO) pro krizové situace Michael Ryan. S tím souhlasí i jihoafričtí experti, nicméně jejich první studie ukazuje, že omikron je schopný částečně vzdorovat vakcíně Pfizer. Společnost už přiznala, že dvě dávky její vakcíny Comirnaty nejsou proti omikronu tak účinné, třetí ho ale podle prvotních testů neutralizuje. Právě vakcínu od Pfizeru mají nejčastěji i Češi, na celkovém počtu vyočkovaných dávek má podíl 82,7 procenta. Ministerstvo zdravotnictví pro Blesk Zprávy uvedlo, že do Vánoc se otevře možnost přeočkování třetí dávkou už po pěti měsících i pro další věkové skupiny, zatím ji mají jenom lidé nad 60 let a chronicky nemocní.

„Máme velmi účinné vakcíny, které ukázaly své schopnosti proti všem dosavadním variantám, pokud jde o prudkost nemoci a hospitalizaci, a není důvod se domnívat, že tomu tak není u omikronu,řekl Ryan. Expert dodal, že studie kolem varianty, která byla objevena teprve 24. listopadu na jihu Afriky a mezitím se rozšířila do zhruba čtyřicítky zemí včetně Česka, jsou teprve na počátku.

Podle Ryana nic nenasvědčuje tomu, že by omikron způsoboval vážnější formy covidu-19. Podobně se už předtím vyjádřil například americký epidemiolog Anthony Fauci, který je poradcem americké vlády. Uvedl, že varianta omikron „téměř jistě“ nevyvolává těžší průběh covidu-19 než varianta delta.

Omikron versus Pfizer

Jihoafričtí vědci představili nový výzkum, ve kterém dokazují, že varianta covidu-19 omikron je schopná částečně vzdorovat obraně, kterou lidem poskytuje vakcína od společnosti BionTech/Pfizer. Specialisté z Afrického výzkumného zdravotnického ústavu (AHRI) v Durdanu však ujišťují, že lidé, kteří prodělali covid-19 a pak se nechali očkovat, jsou dobře chráněni, vypověděl pro stanici CNN Alex Sigal z AHRI.

Expert dodal, že posilovací dávky rovněž poskytují ochranu. Během výzkumu se zaměřovali nejprve na to, jak omikron postihuje očkované lidi. Pracovali s 12 respondenty naočkovaných vakcínou Pfizer. „Mutace je částečně schopná odolat obraně vybudované po očkování, ne však kompletně,“ vysvětlil Sigal, na svém twitteru poté dodal, že největší ochranu mají lidí, kteří covid-19 prodělali a pak se nechali očkovat.

Česko: Třetí dávka po pěti měsících i pro mladší zájemce

„Tyto závěry jsou dobré zprávy,“ zdůraznil pro CNN Sigal. „Čekali jsme mnohem horší výsledky,“ svěřil se Sigal, který celý výzkum vedl. „Z počátku to vypadalo, že omikron může být proti ochraně dosažené po vakcinaci převážně imunní,“ řekl jihoafrický vědec. „Náš výzkum však dokazuje, že není, že nedokáže plně uniknout vakcíně. Ano, částečně jí odolá, to není dobré, ale tato situace má řešení,“ objasnil Sigal.

„Trend a snaha je zkrátit možnost přeočkování třetí dávkou na pět měsíců pro celou populaci,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. „Do Vánoc se to určitě pohne pro další věkové skupiny,“ zmínil. Pro všechny Čechy je zatím možnost registrovat se k přeočkování třetí dávkou po šesti měsících. Lidé nad 60 let věku a chronicky nemocní mají interval zkrácený na pět měsíců. 

Největší ochrana je po prodělání nemoci a očkování

Studie předložená Sigalem a jeho týmem zatím čeká na revizi světových odborníků. Vědci pracovali také se 6 dobrovolníky, kteří prodělali covid-19 a následně se nechali očkovat. „Po prodělání nemoci, očkování a nové posilovací dávce se zvýšila obranyschopnost proti viru,“ shodli se experti. S velkou pravděpodobností tak tato kombinace zabrání vážnému onemocnění v případě omikronu.

Sigal upozornil na to, že nepracovali s lidmi, kteří prodělali variantu omikron, tudíž je možné, že doplňující studie přinesou jiné závěry. „Naše výsledky ukazují na 41krát nižší míru protilátek po útoku omikronem. Připomínám, že jsme pracovali s odebranými vzorky v laboratorním prostředí, kde jsme je vystavovali omikronu. Je otázkou, jak toto bude vypadat v reálných případech. Navíc covid se často liší člověk od člověka,“ vypověděl Sigal.

Stejně jako jeho kolegové z celého světa Sigal jako jedno z řešení vidí posilovací dávku. „Zatím jsme netestovali to, jak se omikron chová v konfrontaci s plně očkovaným člověkem po třetí posilovací dávce, domníváme se však, že booster dávka snižuje riziko těžkého průběhu nemoci,“ uvedl. Sigal podotkl, že si jsou s týmem vědomi toho, že pracovali jen s malým počtem respondentů. „Byl to malý a rychlý výzkum, hodláme rozpracovat širší zkoumání s více respondenty a s různými typy vakcín,“ zakončil vědec.

Pfizer: Dvě dávky nic moc, třetí pomůže

Sigalovu doměnku o třetí dávce částečně potvrdily firmy Pfizer a BioNTech, jejichž vakcínou je očkovaná většina západního světa, včetně Česka. Podle nich výsledky naznačují, že vakcína při naočkování třemi dávkami poskytuje vysokou úroveň ochrany proti onemocnění variantou omikron.

Dvoudávkový režim podle výrobců očkovací látky vytvářel výrazně méně neutralizujících protilátek ve srovnání s testy na dřívějších podobách viru SARS-CoV-2. Ovšem třetí dávka jejich hladinu navýšila na 25násobek a dostala ji na podobnou úroveň jako dvoudávkový režim při prvotní klinické studii.

„Z těchto předběžných dat je jasné, že ochrana se s třetí dávkou zlepšuje,“ uvedl šéf Pfizeru Albert Bourla. Výkonný ředitel společnosti BioNTech Ugur Sahin doplnil, že na základě nových zjištění by třídávkový režim mohl poskytovat dostatečnou ochranu před covidem-19. Podle společného prohlášení by se nakonec mohlo ukázat, že účinný proti vážnému průběhu nemoci je i režim dvoudávkový.

Konsorcium dvou firem, které spolupracují na vývoji covidové vakcíny, zároveň ohlásilo, že pracuje na nové verzi očkovací látky namířené specificky proti variantě omikron. Výrobci doufají, že bude dostupná do března.

Video  Koronavirus: Varianta Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Spencer71 ( 8. prosince 2021 23:54 )

Že tomu věříte, je hezké pro Vás. WHO je jen nástroj k legalizaci "toho správného produktu", ne kontrolní orgán, bohužel.

Spencer71 ( 8. prosince 2021 23:48 )

Někomu se schvaluji obratem, někomu ne. Jedno je jisté, pravdu se nedovíme, což je i ve všem ostatním. Žijeme v době lží a iluzí. I takové servery slouží svým provozovatelům k prosazování svých zájmů, ne k šíření pravdy.

Spencer71 ( 8. prosince 2021 23:38 )

Trochu si aktualizuje Vaše "čínsky covid".

Spencer71 ( 8. prosince 2021 23:35 )

Ta lež o dvou dávkách a je to, mě ke třetí teda nevede. Mám 2x Pfizer a dát znova Pfizer ? No, když to nestačí ani 1x, ani 2x, tak asi ani 3x. Dát jinou ? Není to jen "vyber si, obojí je z jedný cisterny". Třetí jiná by mohla znamenat lepší volbu, ze tim bude proveden trochu jiný atak a tím následné lepší posílení imunity. Ale taky tím může "padat záruka" při případnému sporu - nikdo nedokáže, "která za to může". Každopádně to očkování není, kdyz to nefunguje ani 1/2 roku ohledně protilátek, a vlastně ani minutu proti nakažení. Myslím, že to už stačilo a to že sem jim na to "skočil" si nejsem ani trochu jistý, že bylo rozumný. Celý to doprovází jen byznys a politika. Neléčí nikdo.

Jirik-ta ( 8. prosince 2021 21:01 )

no právě, zahodit certfikát, útlý cov pas a nazdar Taková pakárna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa