Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na vánočním večírku se nakazilo 68 zdravotníků z nemocnice v Málaze. Hlavně sestry z JIP

Autor: ČTK - 
6. prosince 2021
19:20

Ve španělském městě Málaga se potvrdil koronavirus u 68 zdravotníků jedné nemocnice, kteří se zřejmě nakazili minulý týden v restauraci na vánočním večírku. Informovala o tom dnes místní média. Andaluská regionální vláda v reakci na to doporučila zdravotnickým zařízením, aby vánoční večírky letos nepořádaly.

Zdroj nákazy sedmi desítek zdravotníků se zatím nepotvrdil, ale pravděpodobně se infikovali v restauraci na vánočním večerníku, jehož se 1. prosince účastnilo 173 lidí.

Většina z nakažených jsou zdravotní sestry z jednotky intenzivní péče regionální nemocnice v Málaze, koronavirus se ale potvrdil i u několika lékařů. Všichni mají jen mírné příznaky nebo žádné. Všichni rovněž měli podle deníku El País už třetí dávku očkování a před večírkem si udělali antigenní test.

Regionální vláda v reakci na incident z Málagy doporučila všem zdravotnickým zařízením v Andalusii, aby vánoční večírky nepořádala. Odbory označily toto doporučení za nespravedlivé vůči zdravotníkům, kteří během pandemie prokázali takovou obětavost a měli by být považováni za hrdiny. Odbory také uvedly, že zdravotníci z málažské nemocnice neporušili žádné opatření a dodržovali všechna doporučení.

Ve Španělsku se rovněž v posledních týdnech zhoršuje epidemická situace, ve srovnání s ostatním evropskými zeměmi ale jen mírně. Nová varianta omikron se ve Španělsku zatím potvrdila jen u šesti lidí.

Nicméně přibývá regionů, které zavádějí takzvané covidové pasy, osvědčující očkování proti covidu-19, prodělání této nemoci či negativní test. Zatím je ve Španělsku požaduje či v brzkých dnech bude požadovat asi polovina regionů, a to většinou pro vstup do vnitřních prostor restaurací či barů.

Video  Koronavirus: Varianta omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa