Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pražské nemocnice stopují plánované operace. „Situace se horší z hodiny na hodinu,“ varuje šéf Motola

Aktualizováno -
25. listopadu 2021
12:56
Autor: nec, jza - 
24. listopadu 2021
16:11

Stejně jako většina nemocnic napříč Českou republikou, tak i Motol přistoupil k razantnímu kroku. Do odvolání kvůli nepříznivé epidemiologické situaci pozastavil plánované operace. Nemocnice to uvedla na twitteru.  Ředitel nemocnice Miloslav Ludvík v rozhovoru pro Radio zet řekl, že situace se zhoršuje každou hodinu a nemocnice se teď potýká s nedostatkem personálu. Varoval, že nejvíce ohroženou skupinou jsou lidé starší 65 let, kterým hlavně kvůli delta variantě koronaviru hrozí, že skončí v nemocnici. Stop stav vyhlásila také pražská Nemocnice Na Bulovce i Fakultní Thomayerova nemocnice.

„Vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci se od 29. 11. 2021 do odvolání pozastavuje veškerá elektivní tj. plánovaná operační péče. Omezení se v žádném případě nevztahuje na akutní a život ohrožující stavy. Děkujeme za pochopení,” oznámila motolská nemocnice.

V nemocnici bylo ke středečnímu dni hospitalizováno 103 covid pozi. Těžký průběh má 13 z nich, střední 34, lehký průběh nemoci 37 a bezpříznakových je 19 pacientů. Podle dat, které ve středu nemocnice zveřejnila na twitteru, jsou tři lidé připojení na umělou plicní ventilaci. „Situace se dnes zhoršuje z hodiny na hodinu,“ řekl Miloslav Ludvík ve vysílání Radia Z.

O den později do motolské nemocnice dorazili pacienti z brněnských nemocnic, které jsou přetížené. Ve čtvrtek bylo v Motole 110 pozitivních, z Brna dojelo dalších sedm pacientů. „Dva ve vážném stavu na umělé plicní ventilaci, pět ve stedním stavu vyžadujících kyslíkovou podporu,“ řekl Blesku Ludvík.

Podle něj nemocnice stále ještě jede na plný výkon, do neděle chce odoperovat plánované operace a pak tuto péči omezit. „Od pondělí bychom měli uvolnit dalších 120 lůžek pro covidové pacienty. Péči zatím omezenou nemáme, vyhlásili jsme stop stav, ale tohle je bitevní loď, a tu než otočíte, nějakou dobu to trvá, takže předpokládám, že od pondělka. Teď dooperujeme to, co máme naplánováno do neděle, a od pondělka to kompletně přebudujeme na covid,“ dodal. To znamená přechod pouze na urgentní medicínu a na každé klinice se vyčlení zhruba třetina lůžek pro pacienty s covidem.

Nedostatek lidí

Nemocnice se potýká i s nedostatkem lidí, část zaměstnanců totiž využila státního příspěvku osm tisíc korun od státu na rekreaci v lázních. „Zároveň máme nakažených 125 zaměstnanců,“ zmínil ředitel v rozhovoru pro rádio.

Lidé, kteří v Motole leží v těžkém stavu, jsou podle Ludvíka ze zhruba dvou třetin neočkovaní. „Pokud jsou v těžkém stavu očkovaní, tak jsou to většinou kategorie 75+, kteří nestihli třetí dávku vakcíny,“ uvedl.

Zmínil, že delta varianta koronaviru, která se teď po Česku šíří, je úplně jiná, než varianta viru, která tu byla loni. Upozornil na to, že delta je extrémně nakažlivá a nevyhne se vůbec nikomu. Ludvík také upozornil na to, že je tu stále 250 tisíc lidí starších 65 let, kteří covid neprodělali a nejsou ani očkovaní. „Každému z nich hrozí, že se mohou ocitnout v nemocnici a to je obrovské číslo,“ řekl.  

Sám příliš nechápu, proč se někteří lidé naočkovat nenechali. „Je vidět, že u nenaočkovaných je průběh těžký a má dost fatální následky,“ podotkl. Nyní by se podle něj měli maximálně chránit lidé, kteří nejsou očkovaní nebo se nechali očkovat teprve v poslední době. „Týká se to hlavně kategorie nad 65 let, ta je opravdu extrémně ohrožená,“ dodal. 

Provoz omezuje i Bulovka

Kvůli rostoucím počtům nakažených koronavirem v zemi zastavuje plánované výkony a hospitalizace i pražská Fakultní nemocnice na Bulovce. Opatření bude platit od čtvrtka, jak nemocnice uvedla na svých sociálních sítích. „Pacienti, kterých se to týká, budou kontaktováni daným pracovištěm,“ uvedla Bulovka na twitteru. Ambulantní provoz zůstane zachovaný, jak dnes zdravotnické zařízení avizovalo.

Na Bulovce je podle informací na twitteru hospitalizováno 108 pacientů s covidem-19. Z toho 91 pacientů leží na standardních odděleních, 17 osob je umístěno na jednotku intenzivní péče (JIP). Před týdnem se zdravotníci na Bulovce starali asi o 80 pacientů nakažených koronavirem.

Přidala se i Thomayerova nemocnice

K rozhodnutí neprovádět neakutní dlouhodobě plánované operace dospěla i Fakultní Thomayerova nemocnice, zdůvodnila to zhoršující se covidovou situací. „Důvodem zastavení tzv. elektivních výkonů je přetížení nemocnice hospitalizovanými covid pozitivními pacienty,“ uvedlo zdravotnické zařízení na twitteru.

Kvůli zvyšující se zátěži začala nemocnice postupně omezovat neakutní výkony již v předchozích dnech, řekl její mluvčí Petr Sulek. V současnosti je podle něj v Thomayerově nemocnici kolem 120 covidových pacientů. „Bohužel nám stále více přibývá pacientů s těžkým průběhem, kteří končí na JIP a na ARO,“ dodal mluvčí.

Video  Šéf Motola Ludvík o tikající bombě pro nemocnice. A kdo už se covidu nemusí obávat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Stano1963 ( 25. listopadu 2021 11:21 )

vláda jedná se 14 denním zpožděním, v očkování má zpoždění tak 9 měsíců. Od ledna měli očkovat praktici seniory, na mladé se vláda měla vykašlat než se naočkují senioři

frantacizek ( 24. listopadu 2021 16:57 )

fakt lituji zdravotníky, že jsou v tom díky celé naší politické reprezentaci + epi znovu

frantacizek ( 24. listopadu 2021 16:56 )

ZATÍM se nevztahu na akutní a život ohrožující stavy...to nemáte ještě kalamitu jako na Moravě. Ale až ji budete pociťovat, zavolejte si Kubu z ODS, on Vás tam zmanageruje, že jste to ještě ve zdravotnictví neviděli. Oni jsou krizoví manažeři všichni ti politici, akorát že zároveň taky pyromani, pač si ten problém nejdříve založí, pak ještě předstírají, že ho chtějí hasit. A mezitím Vám o tom Kuba udělá teoretickou přednášku v TV debatě..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa