Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

FN Brno operuje jen na polovinu: Má nejvíce covid pacientů v Česku!

Autor: ČTK, rum - 
24. listopadu 2021
12:00

Fakultní nemocnice Brno omezila na 50 procent provoz operačních sálů. Z 25 jich využívá k operacím 13. Omezení se netýká akutních operací, ale většiny plánovaných zákroků. Důvodem je šíření nemoci covid-19. Těch je momentálně 180, nejvíce v Česku.

„Postupně nás ten tlak covidových pacientů nutí ke snižování počtu sálů,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Personál z nevyužitých sálů pomáhá na covidových odděleních. Omezení operací se netýká akutní péče, z většiny se ale dotýká plánovaných operací. Mezi ně patří například náhrady kolenních nebo kyčelních kloubů a podobně. Nemocnice však stále část plánovaných zákroků provádí.

Nemocnice omezuje také provoz ambulancí. Pacienti, kteří nejsou v akutním stavu, by měli své záležitosti řešit po telefonu.

„Chceme tím omezit celkovou zátěž nemocnice a příchod pacientů do areálu nemocnice s ohledem na šíření nákazy,“ uvedla Plachá.

Na pokraji sil

Personál pomáhá na covidových odděleních. „To, s čím aktuálně bojujeme, není způsobeno až tak nedostatkem prostor vyhrazených pro pacienty s covidem, ale hlavně kritickým nedostatkem personálu, který je už opravdu zcela vyčerpaný. Již dlouhodobě patříme mezi nejvytíženější nemocnice v ČR, ani v letních měsících jsme si jako jedna z mála nemocnic v ČR od covidu neoddechli,“ uvedl zdravotnický náměstek Ondřej Ludka.

VIDEO: Tisková konference zástupců budoucí vlády ke koronaviru

Video  Tisková konference zástupců budoucí vlády ke koronaviru  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa