Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Slovensko: Lockdown na dva týdny i omezení vycházení! Nemocnice jsou za kritickou hranicí

Aktualizováno -
24. listopadu 2021
17:53
Autor: ČTK - 
24. listopadu 2021
10:30

Přetížené nemocnice dosáhly na Slovensku kritické hranice 3200 hospitalizovaných s onemocněním covid-19, informovalo dnes slovenské ministerstvo zdravotnictví. Slovenská vláda schválila kvůli nepříznivé epidemické situaci celostátní uzávěru na dva týdny a nouzový stav.

Slovenská vláda dnes v souvislosti s nepříznivou epidemickou situací kolem nemoci covid-19 schválila celostátní uzávěru na dva týdny, řekl novinářům ministr hospodářství Richard Sulík. V době lockdownu budou podle něj z prodejen otevřené jen obchody se základními potřebami, zaměstnavatelé budou od příštího týdne kontrolovat covidové certifikáty zaměstnanců. Po deseti dnech vláda opatření vyhodnotí.

Součástí celostátní uzávěry na Slovensku, jež začne platit už od půlnoci na čtvrtek, bude i zákaz vycházení s výjimkami.

S uzavřením škol nesouhlasili

Výjimkou ze zákazu vycházení, kvůli kterému vláda vyhlásila nouzový stav, bude například cesta do zaměstnání nebo do školy, za nákupem nevyhnutelného zboží a služeb, na očkování či do přírody v rámci okresu.

Ke zpřísnění restrikcí přistupuje Bratislava kvůli přetíženým nemocnicím a po rekordních přírůstcích nových případů nákazy koronavirem. Konzilium odborníků původně doporučovalo ještě tvrdší opatření, například přerušení prezenční výuky na většině škol a také lockdown v trvání tří týdnů.

Sulíkova strana Svoboda a solidarita uzavření škol zablokovala. Balík opatření nepodpořila nejmenší vládní strana Za lidi, která žádala výhody pro očkované.

Premiér: Mám chránit životy, ne vyhovět všem

„Do nynější situace jsme se dostali kvůli tomu, že se opatření nedodržovala. Vždy bude ve společnosti jistá skupina, která nebude spokojena. Mým úkolem není vyhovět všem, ale chránit životy obyvatel. Nevěřil jsme, že něco takového bude potřeba,“ prohlásil k novým opatřením premiér Eduard Heger.

Dodal, že zmíněné restrikce jsou přísnější než podobná omezení, která kvůli koronavirové krizi zavedlo Rakousko. Podobná omezení, jež se v praxi projeví uzavřením řady prodejen a či provozů volnočasových aktivit, zažilo Slovensko už dříve v letošním roce při předešlé silné vlně koronavirové infekce.

Neplacené volno

Restrikcemi se budou muset řídit i lidé, kteří přicestují do země ze zahraničí.

Zaměstnanci na Slovensku budou muset od příštího týdne prozatím do konce roku při příchodu do práce předkládat potvrzení o očkování proti covidu-19, o prodělání nemoci nebo o testu na koronavirus, případně se jednou týdně otestovat u zaměstnavatele. Pokud tak neučiní, budou mít podle nedávno schváleného zákona neplacené volno. Testy zaměstnavatelům proplatí stát, cena testu bude regulována.

Přes 10 tisíc případů za den

Slovensko poprvé za jeden den odhalilo prostřednictvím laboratorních testů přes 10 000 infikovaných koronavirem - konkrétně 10 315.

Dosud rekordní denní přírůstek zaznamenala země minulý pátek, kdy přibylo 9171 infikovaných. V úterý pak bylo dokončeno přes 30.000 laboratorních testů, tedy nejvíce od první poloviny září. S pozitivním výsledkem skončila více než třetina analyzovaných vzorků.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví už dříve upozornilo, že po překročení hranice 3200 covidových pacientů v nemocnicích bude země na prahu humanitární katastrofy. Zdravotnická zařízení na Slovensku se dlouhodobě potýkají s nedostatkem personálu a během nynější silné vlny koronavirové nákazy nemocnice výrazněji omezily vykonávání plánovaných zákroků.

Osm z deseti hospitalizovaných s covidem-19 není vůbec nebo plně očkováno. Slovensko se v EU řadí k zemím s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva proti covidu-19, byť zájem o vakcinaci v posledním období stoupl. Od loňského propuknutí koronavirové nákazy podlehlo covidu-19 na Slovensku už více než 14.000 lidí.

Slovensko v uplynulých týdnech zpřísňovalo epidemická opatření a další omezení zejména pro nenaočkované obyvatele zavedlo v úvodu tohoto týdne. Nový balík opatření vláda probírala na středeční schůzi. Po lockdownu v úterý volala i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

viho ( 25. listopadu 2021 01:16 )

V Česku se na palubě Titanicu stále ještě tančí...

kov3 ( 24. listopadu 2021 22:20 )

U nás sa to volá pomocná škola pre debilkov...

snehulak ( 24. listopadu 2021 16:47 )

Se Slováky soucítím. Pronásleduje je jedna rána za druhou. Nejdřív EURO, pak Čaputová, teď Covid. Není to lehké,
Příroda se brání
V roce 1900 žil na světě 1milion 650tísíc lidí. V roce 1950 2miliony 500tisíc. Dnes už 7milionů 700tisíc. Příroda se samozřejmě usilovně brání. Ale politici se nedají.

doktormediciny ( 24. listopadu 2021 16:26 )

Ovsem dle nam pristupnych informaci ma Slovensko priblizne 60 prooc­kova­nych­...Tak­ze to jsou dusledky

doktormediciny ( 24. listopadu 2021 16:24 )

...Ono jaksi vhodnost a nevhodnost leku se posuzuje podle toho jak ma zdrave ledviny, jatra, jaky ma krevni obraz atd...Tady ta sdeleni bulvarniho tisku co a jak jsou velice aproximativni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa