Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rakušanům došla trpělivost: Ve Vídni masivně demonstrovali, hlavně proti povinné vakcíně

Aktualizováno -
20. listopadu 2021
20:20
Autor: ČTK, sova - 
20. listopadu 2021
15:10

V centru Vídně v sobotu demonstrovali odpůrci protiepidemických opatření, které svolala opoziční pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Jen dva dny před začátkem celostátní uzávěry se na náměstí Hrdinů poblíž Hofburgu sešlo podle úředního odhadu bezmála 40 000 lidí, informovala agentura APA. Mluvčí policie uvedl, že atmosféra byla napjatá. Někteří demonstranti zapalovali pyrotechniku a házeli na policisty láhve a plechovky, nejméně deset lidí bylo zatčeno.

Pořadatelé před konáním akce odhadovali, že může dorazit až 100 000 lidí, což se podle nich potvrdilo; úřady naopak počítaly s účastí asi 15 000 protestujících. Na bezpečnost dohlíželo na 1300 strážců zákona.

Okolí Hofburgu a část okružní třídy (Ringstrasse) až k budově opery jsou uzavřené. Na místo proudí davy lidí, stovky demonstrantů přijely do Vídně autobusem či vlakem z jiných spolkových zemí i ze zahraničí. Vídeňská radnice obyvatelům radí, aby se dnes do centra města raději nevydávali. Situace na místě je zatím klidná.

Policisté na místě namátkově kontrolovali dodržování protiepidemických opatření. Ta aktuálně ukládají účastníkům protestů o více než 50 lidech, aby měli nasazené respirátory. Podle rakouských médií nařízení dodržovala zhruba polovina lidí, kteří na místo dorazili.

Zahraniční reportérka Českého rozhlasu Pavlína Nečásková na sociální síti uvedla, že mezi zástupem demonstrujících vlají i dvě české vlajky. „Pár lidí přijelo demonstrovat z Brna, protože se prý obávají toho, že podobná opatření brzy čekají i Česko,“ uvedla Nečásková.

Na demonstraci dorazily stovky lidí s vlajkami a se symboly rakouské orlice na oblečení. Někteří aktivisté měli na sobě žluté hvězdy s nápisem „neočkovaný“, na plakátech a transparentech byla například hesla „Tak to v roce 1938 začalo“ nebo „Schallenberg=Mengele“, přirovnávající nového kancléře k nacistům. 

Pravicoví extremisté a židovské hvězdy

Podle APA se účastníci demonstrace mobilizovali skrze sociální síť Telegram a policie očekává, že dorazí i pravicoví extremisté. Do protestu se zapojili mimo jiné příznivci nově založené strany skeptiků vůči očkování MFG (Lidé, Svoboda, Základní práva) či xenofobního Identitárního hnutí Rakouska (IBÖ). Bezpečnostní síly se připravovaly i na možné útoky proti vládním úřadům, sídlům médií a nemocnicím, proto byla posílena jejich ostraha. Protest ale proběhl až na výjimky bez násilností. Někteří demonstranti zapalovali pyrotechniku a házeli na policisty láhve a plechovky. Při potyčkách policisté použili pepřový sprej, uvedla APA.

Ministr vnitra Karl Nehammer řekl, že útoky na policisty jsou „zcela nepřijatelné“ a poděkoval pořádkovým složkám: „Při náročném zásahu se zachovaly profesionálně a dokázaly zajistit bezpečnost.“ Používání symbolů a asociací spojených s nacistickým režimem ministr odsoudil. „Není to jen nevkusné, ale bagatelizuje to i zločiny nacistů a uráží miliony obětí jejich diktatury a jejich blízké.“ 

Rakousko v pátek rozhodlo o celostátní uzávěře, která začne v pondělí, a navíc nařídilo povinné očkování proti covidu-19 pro všechny obyvatele. V zemi už týden platí přísné restrikce pro lidi bez očkování proti covidu-19, podle vlády ale ke zpomalení šíření nákazy nestačí, a proto přistoupila k tvrdším opatřením.

V pátek Rakousko ohlásilo rekordních téměř 16 000 nových případů infekce za den, v sobotu přibylo 15 297 nakažených. Na jednotkách intenzivní péče leží 524 covidových pacientů.

makmark ( 21. listopadu 2021 02:52 )

ano, ale to nemusíte o sobě veřejně psát.. evidentně nestačíte rozumem pojmenovat, kdo je hlupák - ti co diktaturu v Rakousku nařídili? Pak se omlouvám, že jsem vaši genialitu přehlédl - odpustte mi to prosím!

e.lesanova ( 20. listopadu 2021 22:56 )

Lidi už jsou tak vyšponovaní, že tohle může být ta sirka, která způsobí požár...z covidu se stalo politikum a to je špatně...Když dá dav do pohybu, politici "neutečou"....

elopapx ( 20. listopadu 2021 22:41 )

Hlupáci jsou evidentně všude.

kdoasi ( 20. listopadu 2021 20:56 )

Super, fandím👍👏

frantacizek ( 20. listopadu 2021 20:09 )

měli to nastavit jen na rizikovou skupinu, tohle jim tam udělá občanskou válku, a tím pádem asi všude na světě, pač pokud to nepřijme v jiných záležitostech ukázněná germánská společnost, tak už nikdo..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa