Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velké potíže rakouského kancléře: Kurz je podezřelý z úplatkářství, odejít odmítá

Aktualizováno -
7. října 2021
22:03
Autor: ČTK, sova - 
6. října 2021
17:40

Rakouský kancléř Sebastian Kurz hodlá zůstat v úřadu i po středečním oznámení rakouské prokuratury, že jeho a dalších devět lidí bude vyšetřovat pro podezření z úplatkářství a porušení důvěry. Dal najevo, že jeho lidovci (ÖVP) jsou ochotní pokračovat ve spolupráci v rámci vládní koalice se Zelenými. Ti ovšem zpochybnili způsobilost 35letého kancléře vykonávat funkci. Opoziční strany chtějí v parlamentu vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry kancléři.

Sebastian Kurz a jeho nejbližší kolegové podle středečního sdělení státního zastupitelství pro hospodářskou kriminalitu a korupci (WKStA) čelí podezření, že si před lety koupili příznivý mediální obraz za peníze daňových poplatníků. To mělo tehdejšímu ministru zahraničí Kurzovi usnadnit cestu do čela lidové strany i vlády. Předtím se kvůli vyšetřování odehrály razie v centrále ÖVP, v kancléřství a na ministerstvu financí. Spolu s Kurzem protikorupční státní zastupitelství vyšetřuje dalších devět lidí.

Opoziční strany dnes oznámily, že chtějí hlasovat o nedůvěře Kurzovi, pokud kancléř sám neodstoupí. Nové volby však opozice nechce.

„Už nemůže tuto funkci a tento úřad zastávat, aniž by to přineslo škody Rakousku,“ řekla šéfka opoziční sociálnědemokratické strany (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová. Podle agentury APA se parlamentní strany dohodly na konání mimořádné schůze Národní rady příští úterý. Opoziční poslanci budou potřebovat k případnému vyslovení nedůvěry i hlasy Zelených.

Lidovečtí ministři dali najevo, že ve vládě zůstanou jedině tehdy, pokud v ní bude Kurz. „Obyvatelé Rakouska Sebastiana Kurze v roce 2017 a 2019 zvolili velkou většinou, a je tak spolkovým kancléřem naší republiky s demokratickou legitimitou,“ uvedli ministři z Kurzovy strany.

„Všechny tyto výtky, které tu jsou, jsou namířeny proti pracovníkům ministerstva financí,“ řekl Kurz už ve středu večer v televizi ORF. To, že byly průzkumy údajně manipulovány v jeho prospěch, je podle něj scestné už z toho důvodu, že desítky průzkumů v dotyčném období v roce 2016 vykazovaly zcela podobné hodnoty u jednotlivých stran a politiků.

Kurz poznamenal, že „samozřejmě“ zůstane kancléřem. Na otázku, zda bude pokračovat koalice lidovců a Zelených, odpověděl: „Nedokážu si při nejlepší vůli představit nic jiného.“

Vicekancléř: Zničující dojem

Nová vyšetřování dosáhla podle šéfa Zelených a vicekancléře Wernera Koglera „nové dimenze“. „Dojem je zničující, okolnosti musí být úplně vyšetřeny. To lidé v Rakousku očekávají. Nemůžeme přejít k běžnému programu, akceschopnost spolkového kancléře je za těchto okolností zpochybněna,“ prohlásil dnes Kogler.

Prezident Van der Bellen dnes zahájil jednání se šéfy parlamentních stran o nově vzniklé situaci. Jako prvního si pozval Koglera, později odpoledne za ním přišel Kurz, pak ho čekala schůzka s předsedkyní SPÖ. V pátek budou následovat předsedové dalších dvou opozičních stran, šéfka liberální NEOS Beate Meinlová-Reisingerová a šéf pravicově populistických svobodných (FPÖ) Herbert Kickl.

Rakouští policisté před budovou kancléřství ve Vídni (6. 10. 2021) Rakouští policisté před budovou kancléřství ve Vídni (6. 10. 2021) | Reuters

Kancléř před jednáním s hlavou státu zopakoval, že vůči němu vznesená obvinění jsou chybná a že se bude proti nim bránit všemi prostředky, jaké mu demokratický a právní stát dává. Zeleným vzkázal, že pokud nechtějí pokračovat ve vládní koalici s jeho stranou, je třeba to přijmout. „My jsme připraveni ve spolupráci pokračovat,“ řekl Kurz.

Rendiová-Wagnerová dnes prohlásila, že podezření vůči Kurzovi jsou velmi závažná. Existuje sice presumpce neviny, ale také politická zodpovědnost, zdůraznila politička a položila si otázku, co se musí ještě stát, aby Kurz převzal odpovědnost a složil funkci. „Rakousko potřebuje nový začátek. I ÖVP by nový začátek prospěl,“ řekla a dodala, že záleží na Zelených, zda chtějí zůstat partnerem ve „vládě Kurzova systému“. Rendiová-Wagnerová se přitom vyslovila proti dalším volbám, které by byly už třetí během čtyř let.

„Takto to v naší zemi nemůže pokračovat,“ řekla dnes šéfka NEOS Meinlová-Reisingerová. Aféra podle ní musí být „dnem nula nového Rakouska“.

Politický poradce Thomas Hofer dnes podle deníku Der Standard řekl, že rozpad koalice je možný. Záleží to ale podle něj na tom, zda podezření ještě zesílí. Podle rakouského politologa Petera Filzmaiera by byl po případném vyslovení nedůvěry vládě na tahu prezident, který by mohl jmenovat nového kancléře. „Nemusí se automaticky konat nové volby,“ zdůraznil politolog.

Kurz už se s vládními krizemi potýkal

Hvězdou rakouské i evropské politiky se Sebastian Kurz stal už v roce 2013 jako nejmladší šéf diplomacie v členské zemi EU. A o tři roky později dovedl tento vídeňský rodák tradiční lidovce k vítězství ve volbách a usedl do kancléřského křesla.

Po skandálu koaličního partnera, Svobodné strany Rakouska (FPÖ), parlament jeho vládě vyslovil nedůvěru, ale v následných předčasných volbách Kurzova strana opět zvítězila. Ve druhé vládě od loňského ledna vytvořil koalici se Zelenými. V úřadu kancléře se Kurz stal nejmladším premiérem na světě, poprvé ve 31 letech a podruhé o tři roky později. V poslední době ale mediální obraz tohoto nadějného politika stále častěji narušují různé skandály.

Není to však první aféra, se kterou se Kurz a lidovci museli potýkat. Pád první Kurzovy vlády před dvěma lety způsobila aféra bývalého předsedy FPÖ a vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho. Takzvanou kauzu Ibizagate spustila videonahrávka tajně natočená v roce 2017 ve Stracheho vile na španělském ostrově Ibiza, na níž Strache otevřeně hovořil o svém korupčním jednání. K vyšetření skandálu byla zřízena parlamentní komise a letos v srpnu soud uložil Strachemu podmíněný trest 15 měsíců odnětí svobody za přijetí úplatku.

Video  Pandora Papers a Andrej Babiš: O co v kauze jde?  - Videohub
Video se připravuje ...

frantacizek ( 6. října 2021 19:40 )

no já právě úplně nechápu, proč nám ten japonský disident Tomio dává Rakousko za vzor, když právě pod tímhle mlaďochem se řítí někam, kde nikdy nebylo a věřte, že ani nechce..vždyť před týdnem ve Štýrsku vyhrála komunistická strana tamní volby, o tomhle skandálu se už diskutuje taky dlouho, covid nezvládají. Ještěže mají Alpy

Zobrazit celou diskusi