Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lékař Šebek v Podcastu: Zdravotníci nemusí s neočkovanými pacienty soucítit, varuje

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. listopadu 2021
11:25
Autor: jim - 
19. listopadu 2021
05:00

Známý a oblíbený chirurg Tomáš Šebek absolvoval řadu misí s Lékaři bez hranic, kde operoval ve válkou nebo katastrofou sužovaných zemích. Naposledy byl v roce 2019 v Jemenu a od té doby slouží v pražské nemocnici Na Františku. Celou pandemii tedy bezprostředně vnímal a nyní si myslí, že nakažení neočkovaní pacienti dostanou od zdravotníků sice profesionální péči, ale nemohou očekávat dostatek empatie. Jaká je podle něj budoucnost péče o zdraví, prozradil v Blesk Podcast.

Válečnou zónu vystřídal Tomáš Šebek za částečnou otcovskou dovolenou a služby v nemocnici. Jenže během koronavirové pandemie nastoupil stejně jako další lékaři na covidová oddělení. „Chirurgové, ortopedi a internisté měli na starosti oddělení, kde byli stabilizovaní pacienti bez potřeby nějaké větší kyslíkové podpory. Pomáhali jsme kompenzovat nedostatek těchto pracoviště po Praze pro lidi, kteří přišli z domovů pro seniory,“ vysvětlil svou roli během vln pandemie.

Podle Šebka mu současná situace občas připomíná zahraniční mise, ale tady jsou na rozdíl od několikaměsíčních výprav zdravotníci v pohotovosti již dlouhodobě. Má to podle něj na jeho kolegy špatný vliv, a proto zhruba desítky procent lidí odešlo po první vlně ze zdravotnictví. Ačkoliv se mnozí z nich vrátili, ne všichni tak učinili a odmítají pracovat v náročných koronavirových podmínkách. „Nejsme v dobré kondici a mám dojem, že teď je v současné neutišitelné situaci zdravotník rukojmím,“ dodal chirurg. 

Vánoce v nemocnici 

V pondělí byl zaznamenán nejvyšší počet nakažených v ČR za celou dobu pandemie - 22 479. Do nemocnic se dostávají také lidé, kteří nejsou z různých důvodů očkovaní proti nemoci covid-19. Podle Tomáše Šebka k nim lékaři přistupují jako profesionálové a lečí je, „Ale upřímně ta frustrace, upřímná míra naštvanosti. Jsme jenom lidé, máme určitá přání, své pochybnosti a rozhodně nikdo z nás nechce strávit svátky, kdy se zdá, že ten peak té příští vlny bude intenzivní. Máme doma děti, máme soukromý život a tak dále a tohle můžeme trochu vnímat úkorně na vrub toho, jak ta společnost je nebo není dobře řízená,“ upozorňuje autor čtyř knih.

Podle lékaře nebudou mít zdravotníci takový soucit s lidmi odmítající očkování, pokud se dostanou do nemocnice: „Upřímně se obávám toho, jestli tam s nimi bude dostatečná empatie. Nejspíš to bude hodně přes míru naší únosnosti. Znova připomínám, že nejsme stroje, jsme lidé,“ hodnotil naladění svých kolegů.

Doktor umělá inteligence

Tomáš Šebek sám sebe označuje za propagátora zdravého životního stylu. S velkým zaujetím sleduje poslední technologické trendy na poli zdraví, kdy lidé nosí kupříkladu chytré hodinky, prsteny nebo hrudní pásy. V domácnostech nebo v autech zase lze instalovat různé senzory analyzující, co lidé uvnitř vydechují. Jenže data jsou ukryty v jejich zařízení, přitom by mohli podle Šebka dobře posloužit lékařům. „Pokud se na tom člověk s lékařem domluví, tak bude sběr a přenos těchto dat probíhat pod naší rozlišovací schopností. Na druhé straně bude lékař, případně umělá inteligence, kteří nám dohromady budou zdravím proplouvat,“ nastiňuje, jak by nový model mohl fungovat. Nejenže by se tak dalo předejít podle Šebka infarktům a dalším náhlým tělesným příhodám, ale z hlediska dlouhodobého by měl člověk dostatek informací o stavu svého zdraví. Na základě toho by mohl upravovat i svůj životní styl.

Jaká absurdní situace z misí s Lékaři bez hranic Tomáše Šebka vždy pobaví, jak jsou na tom jeho kamarádi v Afghánistánu, a co ho baví na poloviční rodičovské dovolené, prozradil lékař v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Zdravotníci nebudou s neočkovanými pacienty soucítit, varuje Tomáš Šebek - Jiří Marek
Video se připravuje ...

  

kuniksicht ( 19. listopadu 2021 23:53 )

A co spadlo na hlavu vam???

Hana Mareckova ( 19. listopadu 2021 23:28 )

Jestli nevidis to zlo kolem sebe, tak ty jsi uplne mimo. Oslavujte si tu svou demokracii, ve ktere nebudes nic vlastnit a nebudes nicim jinym nez bezpredmetnou veci!

kuniksicht ( 19. listopadu 2021 23:25 )

Jasne. Ja bych zrusil veskere vakciny. Zlutou zimnici pocinaje, pres tetanus, cerny kasel, tuberkulozu a dalsi a dalsi. K cemu to je kdyz to likviduje prirozenou imutitu....... Kdo imutitu nema at chcipne...... Tak nejak si to predstavujete pred­pokla­dam.­....­... a nezapomente dat k soudu sve rodice, ze vas nechali v detstvi proti vasi vuli naockovat........

fakt.fakt ( 19. listopadu 2021 19:53 )

Kdo se vymlouvá, že se nemůže očkovat ze zdr. důvodů a nemá na to lékařské potvrzení, lže. Po premedikaci asi hodinu před očkováním je vše OK.

fakt.fakt ( 19. listopadu 2021 19:48 )

beruna souhlas proti alergické reakci po očkování dávají v nemocnici premedikaci, znám takové 2.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa