Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Muž (†51) zemřel přímo na sedadle letu do Hamburku. Měl plné očkování, covid i vážnou nemoc

Autor: Darina Jíchová - 
3. listopadu 2021
13:00

Muž (†51) byl nalezen mrtvý na palubě letu z tureckého Istanbulu do německého Hamburku. Podle informací byl nakažený covidem-19, a to i přestože byl plně očkovaný. Zprávu potvrdily turecké nízkonákladové aerolinky Pegasus Airlines, dodaly, že muž cestoval na palubě letu 1043, uvedl list Daily Mail.

Život muže vyhasl během spoje Istanbul-Hamburg minulý týden v pondělí 25. října. Dotyčný se narodil v Rusku, trvale žil ale v Německu. Jeho tělo na sedadle objevila letuška poté, co všichni ostatní pasažéři vystoupili. Oficiální příčina smrti není jasná, jeho známí místními tisku sdělili, že měl mnoho zdravotních problémů.

Pitva potvrdila covid

„Trpěl vážnou nemocí,“ uvedli, detaily však neposkytli. Podle forenzního patologa muž zemřel během letu, zároveň dodal, že testy u muže potvrdily covid-19. Pitva zatím nespecifikovala, zda muže zabila nákaza. Není ani známé, zda měl před smrtí nějaké příznaky nemoci. Na let se dostal proto, že měl vakcinační certifikát, muž byl plně očkovaný. Německo požaduje, aby se lidé před vstupem do země průkazem prokázali. Musí být očkovaní, testovaní nebo prodělat covid-19.

Nicméně očkovaní cestující už nemusí podstoupit test, přestože je Turecko považováno za zemi se zvýšeným rizikem nákazy. „Upřímnou soustrast rodině a blízkým zemřelého pasažéra,“ vzkázal mluvčí hamburského zdravotnického resortu. Domnívá se, že muž o své nákaze nevěděl. Mužově rodině kondolovaly i aerolinky.

Vypadal, že spí

Podle tisku se neví, zda mužovo úmrtí během letu zaznamenali i další cestující. Policejní mluvčí dodal, že muž měl zavřené oči a sklopenou hlavu, vypadl podle něj, že spí. Cestoval sám a měl sedadlo u okénka. Do Turecka odletěl v polovině října, není jasné, zda byl na dovolené nebo letěl za prací. Lidé, kteří seděli blízko něj, a členové posádky byli kontaktováni hygienou, podstoupí testy.

Stejně jako například Česko také Německo a Turecko v posledním týdnu bojují s přibývajícími počty nových případů. V Německu se průměrné týdenní přírůstky pohybují kolem 19 tisíc případů, v Turecku pak okolo 26 tisíc. Denní přírůstky jsou vyšší, v Turecku za úterý registrovali 29,7 tisíce nakažených, v Německu 30,6 tisíc pacientů.

Video  Smejkal: Kontroly v hospodách měly být dávno. A testy? Ať lidé začnou být spoluzodpovědní  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa