
Restauratér o kontrolách i velkých ztrátách: Vláda na nás hodila odpovědnost, chceme jízdní řád

Restaurace a hospody mohou očekávat až 50% pokles tržeb. Uvedl to šéf Asociace restauratérů Apron a také majitel Café Louvre Sylvio Spohr během kongresu Horeka 112 k pohostinství. Důvodem je zavedení kontrol bezinfekčnosti. Podle Spohra většina restauratérů tuto povinnost chápe, ale ocenila by větší zapojení vlády, když se opatření zavádí. Ocenili by i jistý jízdní řád, jak podotkl během rozhovoru pro Blesk Zprávy.
Začala platit povinnost kontrol bezinfekčnosti v restauracích a hospodách, jak se k nařízení stavíte? Doplním, že tato povinnost platí i v jiných státech.
Ano, funguje, ale je potřeba si říci, že to možná funguje v Německu či v Rakousku, ale tam se chovají k podnikatelům jinak. Ti podnikatelé zde chápou, že by státu měli vyjít vstříc, pokud jim ten stát bezprecedentně nalil peníze, kdykoli bylo třeba. Tady se o tom jen týdny diskutuje a pořád se objevuje argument úředníků a politiků, že se obávají, aby na tom podnikatelé náhodou nezbohatli. To se táhlo jako červená nit měsíce.
A u nás je to tedy podle Vás naopak?
V podstatě jsem to už popsal. Něco jsme ale vyprosili, zaplať pánbůh, a za to je třeba poděkovat, ale a priori na nás koukají jako na podvodníky a všechno trvalo strašně dlouho. Dojezdy byly strašně dlouhé, čekali jsme měsíce, než se vyplatily peníze, a ve finále jsme museli poté, co se znovu otevřelo, vyplatit naše zaměstnance za období lockdownu. V mém případě, jelikož jsem měl stále hodně zaměstnanců, jsem do toho vložil další milion. Rád bych dodal, že od staré i nové vlády potřebujeme jízdní řád. Co se bude dít, když bude tolik a tolik hospitalizovaných apod.

„Hodili na nás odpovědnost, ale rozumím tomu“
Vraťme se ke kontrolám. Jak se na ně tedy díváte?
Přišli za námi a chtějí na nás přehodit odpovědnost a kompetenci - když máte tohle zastávat, tak úplně nadšeni nejste. Rozumím tomu, proč se to děje, ale proč bychom my měli být odpovědní a ještě za to být trestaní. Nedejbože kdyby někdo něco přehlédl, pustil dál neočkovaného. Podívejte se třeba na cizince, přijede vám host z Izraele a vy prostě nevíte, jestli to, co vám dává, je platné. Uvidíme, jak to bude fungovat. Očekávám ale, že to lidé budou akceptovat a bude jen malý prostor ke konfliktům.
Musel jste v Café Louvre udělat kvůli kontrolám změny? Třeba vyhradit člověka, který kontroluje bezinfekčnost?
Funguje to od pondělí, tedy pár dní. Nepředpokládám, že bychom vzhledem k očekávanému poklesu tržeb potřebovali dělat změny. Nejspíše se setkáme s pár excesy, ale každý si bude moci před vstupem udělat antigenní test. Bylo třeba se sejít se zaměstnanci a opravdu poctivě všem partám vysvětlit situaci, aby na to byli správně nastavení a chápali, že je třeba vše akceptovat.
Během kongresu o pohostinství jste zmiňoval, že v ostatních zemích došlo k poklesu tržeb o 35–50 % a že to může nastat i u nás...
Ano, od momentu zavedení kontrol poklesly tržby. Samozřejmě také podle skladby návštěvníků. Zdá se to nelogické, protože když se podíváte, že jsou v těch zemích i více proočkovaní než u nás, tak si říkáte, jak je možné, že jim to kleslo o 50 %. Ale když se zamyslíte, tak vám dojde, že pokud jdete do restaurace, tak nejdete sám. Jde vás 3,5 i 10, a jakmile je jeden z vás neočkovaný nebo bez testu, tak buď jdete bez něj, nebo ho zkusíte propašovat - což teď už nebude běžné - nebo prostě půjdete tam, kde můžete být všichni. Je to obrovský zásah, byť to působí, že je to jedno.
Spohr: Iniciativa Chcípl pes nás poškozuje
Některé restaurace ale avizovaly, že kontroly dělat nebudou. Iniciativa Chcípl pes uvedla, že se jedná o 400 podniků. Jak to hodnotíte?
Ta iniciativa byla vždycky na druhém kraji spektra. A já osobně už jim nerozumím. Mně to přijde za hranou, že si tu svoji svobodu hájí až příliš ostře a nekompromisně, protože si myslím, že o kompromisy by jít mělo.
Nelíbí se mi to, protože to zkresluje mediální obraz, který pak může být zneužit politiky – pak nám říkají nojo, vy na to kašlete a neděláte to. To ale není pravda, snažíme se pro ten obor něco udělat a zastupovat ho. Snažíme se jít příkladem a snažíme se vykomunikovat nějaké výhody. V momentě,

A co druhý pól, tedy samotní hosté. Jak se díváte na ty, co opatření nedodržují?
Budu mluvit jejich optikou. Nejspíše tam bude obava, že s vakcínou je něco v nepořádku a že jsou tu krátkodobé efekty, které jsou známé, ale nevíme, nakolik se o nich mluví. Pak jsou tu dlouhodobé efekty. A také principiální momenty, že nás do něčeho tlačí a nutí a berou nám tím svobodu. Rozumím těm, co očkování nepodstoupí, ale zároveň si uvědomuji všechny argumenty.
lader:

Ty nesmyslné stupidity nařizuje především neupravená šmudla, hl.hygienička Svrčinová.