Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zdrcení horští průvodci: Zákazu se vyhnuli, ale pracovat nemohou. Na pomoc nedosáhnou

Autor: ČTK - 
5. března 2021
12:47

Současná situace je pro horské průvodce zdrcující. Nedosáhnou na pomoc státu. Činnost není výslovně zakázána, ale nastavené restrikce jako omezení pohybu, zákaz setkávání více lidí nebo uzavřené hotely pro rekreační účely neumožňuje práci vykonávat. Vyzývají proto vládu, aby jejich povolání zahrnula do kompenzací. V tiskové zprávě to dnes uvedla Česká unie cestovního ruchu. Jejím členem je i Český spolek horských průvodců, který podle informací na svém webu sdružuje asi stovku průvodců.

Horští průvodci ztratili loni v souvislosti s pandemií a vládními opatřeními asi 130 dnů práce a s ní spojené příjmy, letos to je 63 dnů. Podpora vlády je přitom podle předsedy Českého spolku horských průvodců Michala Lolloka nulová. Tím, že činnost není zakázána, je podle něj problém s přiznáním kompenzačního bonusu pro živnostníky. Některé finanční úřady žádosti akceptují, jiné ne. „Loňské jaro jsme přežili, v létě jsme se snažili, ale podzim a zima je pro nás likvidační,“ uvedl Lollok.

V Rakousku, Německu nebo Itálii mají přitom podle Lolloka podnikatelé, kterým byla zakázána nebo omezena činnost, podporu v rozmezí 50 až 75 procent ztrát předchozího obratu. Doplnil, že v některých zemích mají horští průvodci nárok i na navazující jednorázovou pomoc.

Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a průmyslu a obchodu (MPO) podle Lolloka přislíbila, že horské průvodce zahrnou do záchranné sítě pro odvětví, která na pomoc dosud nedosáhla. „My už ale nejsme optimisty. Mnoho kolegů ukončilo podnikání, jsou přihlášeni na úřadu práce, řada z nich si našla jakoukoliv jinou práci, aby byli schopni uživit rodiny,“ uvedl dále Lollok.

Náhrady za období od února by měl stát podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) poskytovat přes čtyři programy. Pokračovat bude program na podporu zaměstnanosti Antivirus a kompenzační bonus. MPO upravuje program COVID gastro uzavřené provozovny, ve kterém podnikatelé mohou žádat o dotaci 400 korun za každého zaměstnance za den uzavření. Nově chce Havlíček částku zvýšit na 500 korun a program rozšířit na všechny provozovny, nejen ty uzavřené. Kritériem pro získání dotace bude podle Havlíčka propad tržeb o 50 procent, ale o hranici se podle něj ještě diskutuje. Vzniká podle něj ještě program nákladového charakteru.

„Pomoc 500 Kč na den pro živnostníky platná do konce února nepokryje ani podstatné části reálných nákladů. Činnost horských průvodců je specifická, kromě zdravotního a sociálního pojištění si musí hradit speciální pojištění odpovědnosti, cestovní pojištění, náklady na udržování kvalifikace i odborné přípravy,“ dodal prezident České unie cestovního ruchu Viliam Sivek.

Video  Horská služba v Jeseníkách zachraňovala zraněnou lyžařku  - Horská služba ČR
Video se připravuje ...

1esetka ( 5. března 2021 15:04 )

Přesně tak. Všem! Co je za nesmysl platit náhrady podle tržeb? Tržby miliarda, daně nula, jako kdyby to nebylo u nás úplně obvyklé. Takže pěkně podle daní a dost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa