Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po covidovém hororu změna k lepšímu? Návrat k normálu čekám za rok, vzkazuje šéf Moderny

Autor: tsv - 
28. září 2021
05:00

Podle výkonného ředitele Moderny se můžeme těšit na blízký návrat k normálu. V polovině příštího roku očekává dostatek dávek vakcíny pro všechny lidi na světě. Z covidu se tak brzy stane sezónní chřipka, prohlásil v rozhovoru. S odkazem na švýcarský tisk o tom informoval server Mirror.

Šéf výrobce mRNA vakcíny proti koronaviru Stéphane Bancel má optimistické vize do budoucnosti. Díky rostoucí světové produkci očkovací látky „by v polovině příštího roku měl být dostatek vakcín k tomu, aby se nechal naočkovat každý člověk na Zemi“.

„Ti, kdo se nenaočkují, získají vlastní přirozenou imunitu, protože mutace delta je tak vysoce nakažlivá,“ dodal Bancel.

„Takhle se dostaneme do situace podobné chřipce. Buď se necháte naočkovat a budete mít dobrou zimu, nebo se nenecháte naočkovat a budete riskovat, že onemocníte, a možná dokonce skončíte v nemocnici,“ doplnil v rozhovoru se švýcarským Neuer Zuercher Zeitung.

Návrat k normálu očekává brzy. „Předpokládám, že tak za rok,“ řekl novinářům.

Krize chudých zemí

Chudší země zůstávají v proočkovanosti stále extrémně pozadu. Některé státy již svým občanům poskytují třetí posilovací dávky, zatímco většina Afriky se nedostala zatím ani k první. Podle statistik očkují bohatší státy dvacetkrát rychleji a efektivněji než ty chudší.

Rozvojové země a státy Afriky hlásí pouhá 2,2 procenta očkovaných, z nichž většina má za sebou jen první dávku vakcíny. Proti trendu se vyslovil generální tajemník Spojených národů Antonio Guterres, který vynadal bohatým státům za chamtivost a hromadění látek.

Guterres vyzval svět k tomu, aby „se probral“ a postavil se „největší krizi našeho života“. „Většina bohatšího světa je naočkovaná. Více než 90 procent Afričanů stále čeká na první dávku,“ řekl tajemník. „Tohle je morální selhání našeho světa. Je to obscénnost.“

K názoru se přidal i kolumbijský prezident Ivan Duque, podle kterého má mezinárodní společenství povinnost rovnoměrně distribuovat vakcíny tak, aby se zabránilo vzniku nových nebezpečnějších mutací koronaviru. „Je to naše morální povinnost,“ řekl během proslovu na Valném shromáždění OSN.

Některé země podle Duqua získaly šestkrát nebo sedmkrát více vakcín, než kolik čítá jejich vlastní populace.

Video  Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 28. září 2021 11:24 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa