Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vladěně zabil covid manžela (†58), na nemalý úvěr zůstala sama. Jak dosáhla na oddlužení?

Autor: Nikola Forejtová - 
24. srpna 2021
05:00

Občas se řízením osudu dostanou lidé do velmi těžkých životních situací. Vladěně se rýsoval důchod s milovaným manželem na chaloupce, kterou si rekonstruovali za úvěr. Pak ale přišla koronavirová pandemie a jedním z životů, který si sebrala, byl i jejího manžela. Vladěna byla najednou na vše sama. 

Vladěna (jméno na žádost pozměněno) si s manželem před pár lety pořídila chaloupku, kde si chtěli v budoucnu společně užívat důchodu a zaslouženého klidu. „S manželem jsme si vše vybudovali prací. Museli jsme si ale vzít úvěr, jinak bychom kupovat nemohli. Nebylo to na hlouposti nebo na nějaké spotřební zboží,“ vypráví Vladěna, která má za sebou 40 let práce jako hospodářka.

Manžel zemřel na covid, bance stále chybělo 250 tisíc

Obrázek vysněného důchodu se ale pomalu začal přetvářet. Vladěna totiž musela postoupit v roce 2017 operaci kyčlí kvůli pokročilé artritidě, což jí odkázalo na francouzské hole a na nemocenskou v hodnotě 11 tisíc měsíčně. Následujícím invalidním důchodem ale série neštěstí teprve začala.

„Potom nastoupil koronavirus. Tehdy doktor, aniž by mě viděl, usoudil, že jsem zdravá  a přestala jsem být ve 3. stupni invalidity. Pořád o holích jsem si tak došla na Úřad práce, kde jsem dostala jen 3670 korun,“ svěřila se Vladěna Blesk Zprávám. 

Největší rána pro rodinu ale přišla v lednu a v únoru tohoto roku. Tehdy se ona i její manžel nakazili covidem-19. A zatímco Vladěna měla jen lehčí průběh, jejího muže nákaza v jeho 58 letech přemohla. 

Vladěna se tak náhle ocitla sama pouze s vdovským důchodem a některými přídavky. „Abych mohla trošku důstojněji žít, musela jsem odejít do předčasného důchodu,“ podotýká. 

Navíc se na ni po smrti manžela navalil již zmíněný úvěr. „Neměla jsem ani číslo účtu, ten byl manžela a nevěděla jsem ani, na kolik ten úvěr je,“ vzpomíná dále Vladěna, která ze dne na den zjistila, že stále dluží bance 250 tisíc korun. 

Dluh totiž po smrti partnera, na kterého byl napsán, nezaniká, jak například upozorňuje i ČT. Přechází do dědictví se vším ostatním. 

„Musíte se ozvat“

Vladěna se najednou dostala do velmi tíživé finanční situace. „Ve vlastním bydlení jsou náklady nižší, ale i tak se dostanete třeba na 13 tisíc,“ zmiňuje, jak jí začaly výdaje přerůstat přes příjem. 

Žena si tak začala zjišťovat, jaké má možnosti a zdali je možné i nějaké oddlužení. „Pomáhali mi s tím příbuzní. Nakonec syn viděl na internetu, že má banka nadaci, u které je možné žádat o odpuštění úvěru,“ popisuje. 

Úvěr totiž měla Vladěna u Monety, která nedávno založila Nadaci Moneta Clementia. „Nadace byla specificky založena tak, aby pomáhala klientům s dluhy, které mají u některé společnosti ze skupiny MONETA. Zřizovatelem je banka, která alokuje potřebné prostředky Nadaci. Nadace pak dluh převezme a uhradí,“ vysvětluje fungování nadace Blesk Zprávám předsedkyně správní rady Stanislava Hejnová.

Podle Hejnové se každý příběh, který se do Nadace dostane, pečlivě zkoumá a až správní rada rozhodne, zdali by se mohl dluh odpustit. Vladěna měla v tomto velké štěstí a jednomyslně se rozhodlo, že dojde k oddlužení. 

Oddlužení Vladěně pomohlo k tomu, aby se neocitla na pokraji chudoby. Jak ale zmiňuje, člověk se hlavně musí ozvat. „Je to o domluvě, musíte reagovat, jinak je to špatné,“ myslí si.

Hejnová dodává, že jsou samozřejmě i jiné možnosti, jak svou finanční situaci řešit. A to ať už skrze dluhové poradny, přes bankéře nebo i přes ombudsmanku. Možností je také vyhlášení úpadku a insolvence. 

doktormediciny ( 24. srpna 2021 17:43 )

Ja si myslim ze je dost tezke tohle soudit..V clanku jsou drovne chyby.Posudkovi lekari posuzuji nekdy vskutku dle obdrzene dokumentace.Jinymi slovy nedoslo k poruseni podzakonnych norem..

sorgedoktor ( 24. srpna 2021 17:39 )

Hm no...Jestli ten manzel byl uplne zdravy.....snad nemohla pocitat, ze ho Covid zabije...

user ( 24. srpna 2021 10:22 )

PR článek na Monetu.
Jakýkoli úvěr bez pojištění splácet hazard a naprostá nezodpovednost. Mimochodem ten dluh přechází i na děti či další dědice.

pipipipi ( 24. srpna 2021 09:50 )

když si vezmu tak vysoký uvěr tak si ho taky pojistím.Tak co ted fnuká .Když ji manžel zemřel zaplatila by to za ně pojištovna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa