Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dovolenkový ráj uprostřed nové vlny: Turecko přitvrdí. „Do resortů se nebojte,“ říká expert

Autor: ČTK, amik - 
18. srpna 2021
05:00

Německo s platností od úterý přeřadilo mezi vysoce rizikové oblasti Turecko. Po návratu z této oblíbené destinace musí Němci, kteří nejsou očkovaní, případně nemoc neprodělali, do nejméně pětidenní karantény. Češi se z Turecka vrací spokojení a bez problémů, řekl Blesk Zprávám místopředseda asociace CK Jan Papež.

Turecko se aktuálně potýká se čtvrtou vlnou covidu-19. Počty potvrzených nákaz koronavirem SARS-CoV-2 v Turecku začaly výrazněji růst zhruba v polovině minulého měsíce poté, co vláda od 1. července zrušila téměř všechna zbývající opatření proti šíření koronaviru, včetně nočního zákazu vycházení či omezení cestování mezi regiony.

Nyní se dostaly zhruba na třetinu denních nárůstů z dubna, kdy v zemi evidovali nejvíce případů za den (i na 63.000) od počátku pandemie. V pondělí oznámilo ministerstvo za předchozích 24 hodin 18.163 nákaz a 165 úmrtí spojených s covidem-19, což je nejvíce za den od konce května.

Podle CDC (Centers for Disease Control and Prevention) je v Turecku aktuálně čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň rizika nákazy. Klíčová doporučení pro cestovatele do Turecka zní: cest do Turecka se vyhněte. Pokud musíte do této destinace vycestovat, očkujte se před odjezdem oběma dávkami vakcíny.

S novými opatřeními proti šíření koronaviru by vláda mohla přijít v září, protože 6. září v Turecku začíná školní rok. Většina učitelů už je sice v zemi očkovaná a pro mladé covid-19 není takovým rizikem, nicméně vláda zvažuje pro neočkované studenty zavést povinné PCR testování nebo on-line výuku. Testování by mohlo být od podzimu povinné i pro neočkované státní zaměstnance, uvedl server Ahval.

Němci zpřísnili, Češi se do Turecka nebojí

Německo s platností od úterý přeřadilo Turecko mezi vysoce rizikové oblasti. Po návratu z Turecka musí Němci, kteří nejsou očkovaní, případně nemoc neprodělali, do nejméně pětidenní karantény. Co to znamená pro české turisty?

„Situace v ČR je od Německa velmi odlišná, proto nemusíme kopírovat všechno, co se tam děje. Ti turisté, kteří měli původně cestovat například do Tuniska, volí právě Turecko jako jednu z náhradních destinací a vracejí se spokojeni a bez problémů,“  vyjádřil se k situaci v Německu Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Případné zpřísnění opatření na dovolených by podle Papeže české turisty odradit nemělo „Většina turistů, kteří míří do Turecka, cestuje do resortů, mimo resorty se návštěvníci většinou pohybují minimálně. V resortech, kde se většina dovolené odehrává, tak nemá například zákaz vycházení, nebo takzvaná policejní hodina na hosty žádný vliv - uvnitř resortu se mohou pohybovat bez omezení,“ uvedl Papež a dodal: „O cesty do Turecka je rozhodně menší zájem, než byl před covidem, ale je větší zájem, než byl v loňské sezóně, mezi českými turisty jde již tradičně o jednu z nejpopulárnějších destinací.“ 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa