Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Novinky ve školách: Neotestované děti nebudou moci zpívat, cvičit uvnitř a musí nosit roušku

Aktualizováno -
17. srpna 2021
11:12
Autor: ČTK - 
17. srpna 2021
09:54

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr školství Robert Plaga (oba za ANO) a hlavní hygienička Pavla Svrčinová se dnes vydali na společný brífink představit protiepidemická opatření, která budou platit od září na školách. Vláda v pondělí schválila, že se děti na začátku školního roku otestují na koronavirus 1., 6. a 9. září. Mohou se nechat testovat i v některém oficiálním testovacím místě a poté doložit potvrzení o testu. Děti, které se nenechají na začátku školního roku testovat, nebudou moci cvičit uvnitř a budou mít zakázáno zpívat, řekl ministr Vojtěch.  

Ve školách bude platit povinnost nosit ochranu nosu a úst ve společných prostorách. Při výuce nebude nutná. Žáci, studenti i zaměstnanci škol se budou muset nechat na začátku září testovat, výjimku mají očkovaní a ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali onemocnění.

Pokud se žáci nenechají testovat, ani nedoloží jinak bezinfekčnost, budou muset stále nosit roušku. Budou mít rovněž zakázáno cvičit ve vnitřních prostorech a zpívat. Vyplývá to z manuálu, který dnes ministerstvo školství odeslalo do škol.

Doporučení i nová nařízení

Některé části manuálu jsou pouze doporučeními, naopak některé pokyny jsou pro školy závazné. Doporučení se týkají především pravidel pro dezinfekci, úklid, organizaci výuky, stravování a podobně, povinná jsou pak nařízení ohledně nošení ochrany dýchacích cest, izolace nakažených a testování na začátku školního roku.

Každý, kdo vstoupí do budovy školy, si musí zakrýt nos a ústa rouškou či respirátorem podle toho, jak to bude právě určeno platným mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví. Výjimku mají osoby s poruchou intelektu či duševní poruchou a také ti, kteří mají lékařské potvrzení, že roušku nosit nemohou. Ochrana je nutná ve společných prostorách. Pokud jsou děti usazeny v lavici, roušku mít nemusí.

Izolační místnost

Pro školy také platí povinnost izolovat žáka či studenta, který vykazuje známky infekčního onemocnění, od ostatních dětí a mladistvých. Je dobré, aby k tomu škola měla izolační místnost, ve které bude umyvadlo s teplou vodou a prostředky pro dezinfekci.

Podobně by vyčleněná místnost měla být ve školských ubytovnách. Škola sice nemá povinnost zjišťovat u jednotlivých žáků příznaky onemocnění, ale je to podle manuálu vhodné.

Termíny pro testování

Manuál také obsahuje část, která se týká už schváleného testování na začátku školního roku. To se uskuteční 1., 6. a 9. září. U prvňáků a žáků přípravných tříd může být první testování až druhý školní den. Antigenní testy určené pro samoodběr dostanou školy od státu.

Školy mohou použít i přesnější PCR testy, musí si je ale zajistit samy. Mohou pak získat příspěvek 200 korun na test. V tomto případě stačí testování jednou týdně. Podle výsledků testování se rozhodne, zda se v něm bude pokračovat. Pokud by ve školách v jednom okrese bylo více než 25 pozitivních případů na 100.000 provedených testů, testování by pokračovalo do konce září, vždy jednou týdně.

Příští týden v úterý začnou hasiči rozvážet do obcí s rozšířenou působností 4,2 milionu antigenních testů pro tři vlny testování ve školách na začátku září. K testování PCR testy, které bude stát školám proplácet zpětně z evropských prostředků, se zatím podle Plagy přihlásilo 150 škol. Termín pro nahlášení PCR testování vyprší ve středu 18. srpna.

Antigenní testy nakoupila Správa státních hmotných rezerv na základě výběrového řízení. Školy je dostanou tak jako v minulém školním roce z radnic obcí s rozšířenou působnosti. Na jeden PCR test dostane škola 200 korun, testování touto metodou se má uskutečnit pouze ve dvou vlnách.

Video  Šéf ředitelů o hladkém návratu dětí do školních lavic. Zpražil Babiše za zbytečné průtahy  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

U spolkových aktivit, které se opakují pravidelně stále se stejnými účastníky, jako je například sportovní příprava nebo činnost skautů, či chození dětí do sokolnického spolku, bude od září platnost antigenních testů týden. Podle Vojtěcha tato změna vychází z podnětů organizátorů sportovních nebo tanečních činností.

jonel ( 18. srpna 2021 09:43 )

V ponurém osvětlení gotického sálu kupčíci vyděšení hledí do misálů a houfec mordýřů si žádá požehnání, vždyť první z rytířů je Veličenstvo Kat.
Kněz-ďábel, co mši slouží, z oprátky má štolu, pod fialovou komží láhev vitriolu, pach síry z hmoždířů se valí k rudé kápi prvního z rytířů, hle: Veličenstvo Kat.
Na korouhvi státu je emblém s gilotinou, z ostnatýho drátu páchne to shnilotinou, v kraji hnízdí hejno krkavčí, A lidu vládne mistr popravčí.
Král klečí před Satanem na žezlo se těší a lůza pod platanem radu moudrých věší a zástup kacířů se raduje a jásá, vždyť prvním z rytířů je Veličenstvo Kat.
Na rohu ulice vrah o morálce káže, před vraty věznice se procházejí stráže, z vojenských pancířů vstříc černý nápis hlásá, že prvním z rytířů je Veličenstvo Kat.
Nad palácem vlády ční prapor s gilotinou, děti mají rády kornouty se zmrzlinou, soudcové se na ně zlobili, zmrzlináře dětem zabili.
Byl hrozný tento stát, když musel jsi se dívat, jak zakázali psát a zakázali zpívat, a bylo jim to málo, poručili dětem modlit se jak si přálo Veličenstvo Kat.
S úšklebkem Ďábel viděl pro každého podíl, syn otce nenáviděl, bratr bratru škodil, jen motýl smrtihlav se nad tou zemí vznáší, kde v kruhu tupých hlav dlí Veličenstvo Kat.

pea.p ( 18. srpna 2021 08:22 )

A někdo jim za to ještě tleská a přijde mu to normální.

pea.p ( 18. srpna 2021 08:21 )

Předpokládám, že k sobě vnučku bez testů a náhubku ani nepustíš - ty systéme.
Že ty jejich nařízení opakovaně smetl soud ze stolu dokazuje, že nejsou schopni ani vydat nařízení v souladu se zákonem.

pea.p ( 18. srpna 2021 08:13 )

A Vám přijde naprosto normální aby se zdravé děti pravidelně testovaly a musely dokazovat, že jim nic není.
Dřív naprosto běžně chodily děcka s rýmou a nachlazením do školy. Kdo nešel byl simulant, který se vymlouvá.
Dnes budeme dětem, které odmítnou pravidelné šťourání v nose zakazovat cvičit, zpívat. A co přijde potom?

anna1234 ( 18. srpna 2021 08:07 )

.. opatření ve školách nechávám bez komentáře Ale co mě včera opravdu udivilo, že se neví, kolik učitelů a personálu ve školách je vůbec očkovaných To je opravdu tak těžké, aby vedení každé školy mělo o takové informaci přehled??? Když chtějí nařizovat dětem a omezovat je, ať mají pořádek i v tak zásadních věcech jako je přehled o očkování zaměstnanců.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa