Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Covid dělá „paseku“ i v mozku: Čich se může vrátit až za tři roky, odhalil expert

Autor: Darina Jíchová - 
21. července 2021
05:00

Ztráta čichu je jedním z hlavních syndromů covidu-19, mnoho vyléčených pacientů si stěžuje, že často trvá velmi dlouho, než se jim smysl vrátí do původní „formy“, v jaké byl před nákazou. Lidé bojující s dlouhodobým covidem-19 se obávají, že se jim čich už nevrátí, nebo že se jim navždy vnímání pachů změní. Britský rinolog a olfaktolog Carl Philpott varoval, že návrat čichu do normálu může trvat až tři roky, uvedl list Daily Mail.

Philpott upřesnil, že u některých pacientů během covidu-19 dojde k „hlubší invazi“ viru do mozku, což způsobuje, že se jim čich vrací pomaleji. Výzkumy zatím evidují 5 procent lidí, kterým se smysl plně neobnovil ani rok po prodělání nemoci. Světoví experti navíc stále nevědí, proč lidé nakažení covidem-19 přicházejí o čich a neexistuje ani žádná léčba této potíže. Ztráta čichu nebo jeho oslabení se odborně nazývá anosmie.

Někteří lidé se rovněž potýkají s posunem vnímání různých pachů. U mnoha případů covidu-19 s lehčím průběhem bývá ztráta čichu tím nejzávažnějším příznakem. Philpott, který působí při výzkumné vysoké škole University of East Anglia ve městě Norwich, uvedl, že pacienti s těžkou anosmií se mohou zotavovat několik let, odhaduje, že zhruba 3 roky.

„U pacientů s dlouhodobou ztrátou nebo změnou čichu existuje pracovní hypotéza, že došlo k hlubšímu proniknutí viru do mozku,“ komentoval specialista. Svou teorii založil na základě studií rentgenových snímků mozků pacientů, kteří zemřeli na SARS, tedy virus považovaný za „bratrance“ covidu-19.

Většině se čich vrátí

„Samozřejmě jasné závěry ještě nemáme,“ zdůraznil. Philpott dále zmínil nespočet studií, které se problematikou zabývají, podle jedné z nich na 86 procent lidí, kteří se nakazí covidem-19, projdou dočasnou ztrátou čichu. Z tohoto množství se většině lidí, asi 80 procentům, do několika měsíců zase smysl vrátí.

Menší skupina pacientů se však potýká s pomalým návratem čichu. Studie publikovaná v červnu 2021 mluví o tom, že kolem 5 procent lidí se smysl nevrátil ani po roce od nemoci. Jednou z těchto pacientek je také Sophia Ankelová, novinářka listu Insider, která měla možnost zpovídat britského specialistu Philpotta.

Ankelová se nakazila hned na počátku pandemie v březnu 2020 a od té doby má problémy s čichem. „Je to naprosto bizarní zkušenost, v tu dobu to bylo ještě víc nereálné, protože ztráta čichu nebo chuti ještě nepatřily mezi oficiální příznaky covidu,“ uvedla novinářka. „Když jsem 3 měsíce po uzdravení začala aspoň něco cítit, byla jsem nadšená, ale není to, co to bývalo,“ dodala.

Čich se dá vytrénovat

Ankelová přiznala, že smysl stále nemá v pořádku, řekla, že se u ní změnilo vnímání pachů, většina věcí jí zavání jako pot nebo odpadky. „Když jsou lidé znechuceni například i pachem jídla, může to být dost problematické, a to nejen z nutričního hlediska,“ komentoval potíže redaktorky Philpott, podle něj by toto zmatení smyslů mohlo vést i k depresi.

Philpott doporučuje pacientům s těmito potížemi čichovou terapii, lidé by si měli čichat k silným příjemným pachům jako růže nebo citrony. „Obecná zkušenost ukazuje, že se časem dá čich vytrénovat,“ objasnil. Na závěr Philpott doplnil, že ztráta či změna čichu není jediný dlouhodobý následek covidu-19.

Video  Angličané nenávidí buzeraci, říká o masivním rozvolnění Čech žijící v Londýně. A co nemocnice?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

dfghjk ( 21. července 2021 10:04 )

Jakmile se někde v médiju objeví slovo "až", je třeba zpozornět, protože prakticky vždy se jedná o manipulaci. Ta spočívá v akcentování extrému, který se vyskytuje s malou pravděpodobností, ale pro médija, která se vždy snaží lidi emocionálně zasáhnout, v tomto případě postrašit, je to standardní pracovní metoda. Adekvátní přístup je pomyslet si: jděte s tím do pr dele vážení.

sasajedefofyrskopce ( 21. července 2021 09:11 )

Tak tolik nežer, škodí ti to a ještě z toho máš mindráky...

sasajedefofyrskopce ( 21. července 2021 09:10 )

Musím popravdě uvést, že já mám po Covidu problémy s erekcí

a k tomu jsem zjistil, že mám i o něco menší přirození...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa