Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Angličané nenávidí buzeraci, říká o masivním rozvolnění Čech žijící v Londýně. A co nemocnice?

Video se připravuje ...
Autor: vol - 
20. července 2021
05:00

Den svobody vzali Angličané zhurta. Alespoň podle fotek, na kterých bujaře oslavovali půlnoční znovuotevření barů a nejenom těch. Konec většiny restrikcí souvisejících se šířením pandemie koronaviru, ke kterému vláda Borise Johnsona od pondělí přistoupila, řada odborníků kritizuje. Šéf Světové zdravotnické organizace pro epidemie Mike Ryan dokonce kroky označil za stupiditu. Většina Angličanů ale významný krok směrem k normálu vítá. Podle Čecha žijícího v Londýně Matěje Trávníčka řada z nich dál bude nosit roušky, i když už nemusí. Důležité pro ně ja, že zákazy vystřídala doporučení.

„Drtivá většina to vnímá pozitivně. V Anglii lidé milují svobodu. To, že tady vláda zaváděla nějaká opatření, spousta z nich vnímala tak, že se jim stát plete do života víc, než by se jim líbilo,“ komentuje postoj Angličanů k čerstvému rozvolnění Trávníček. „Angličan není zvědavý na to, aby ho vláda buzerovala. V tom je jádro změny té covidové politiky, která se rozhodla už nic nepřikazovat, ale dávat maximálně nějaká doporučení,“ dodává.

Je přesvědčený, že důvod, proč se v Česku řada opatření zcela nedodržuje, je dost podobný: „Vláda tam nemá snahu vysvětlit proč, ale stále něco nařizuje. Tady s lidmi komunikuje dobře. Není to tak, že se ministr vyspí a něco oznámí. Tady dává vláda jasný výhled.“

Politolog žijící v Londýně také odmítá, že by šlo ze strany Borise Johnsona o populismus. Kritiku odborníků chápe jako logickou: „Je to jejich práce před riziky varovat. Ale není to tak, že by se vláda utrhla ze řetězu a dělala vše podle sebe. Konzultuje to běžně s expertním týmem s epidemiology a podobně. V nemocnicích téměř nepřibývají pacienti s covidem,“ vysvětluje s tím, že obavy ze závažnosti varianty delta se tam prý nepotvrdily.

„Všechno nasvědčuje tomu, že to dopadne dobře a pokud ano, bude to třeba dobrý model následování,“ věří Trávníček, kterého brzy čeká druhá dávka očkování.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa