Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Náhlá změna pro Čechy mířící do Chorvatska. Občanka nestačí, Babiš žasne. A co děti?

Aktualizováno -
1. července 2021
16:18
Autor: tsv, vei, Darina Jíchová, kal, ČTK - 
1. července 2021
09:20

Chorvatsko nově od turistů na hranicích požaduje covid pas či potvrzení o negativním antigenním či PCR testu, očkování nebo nedávném prodělání covidu. V případě očkování lze do země vstoupit i po první dávce, a to po uplynutí 22 dní od aplikování. O náhlé změně informoval redaktora České televize Richarda Samka zástupce chorvatského turistického centra v Praze. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) nicméně uvedl, že ve čtvrtek ještě chorvatská strana covid pas požadovat na hranicích nebude - jakkoli je novinka jinak účinná od 1. července. Nečekaná změna překvapila i premiéra Andreje Babiše (ANO), Chorvatsko podle jeho slov své rozhodnutí hájí právě nově platnými covid pasy.

Změnu potvrdilo i chorvatské velvyslanectví v Česku: „Je potřeba covid pas nebo doklad o bezinfekčnosti.“ Ještě 30. června se na hranicích stačilo prokázat pouze platným občanským průkazem nebo cestovním pasem. Turisté jedoucí do Chorvatska musí také vyplnit příjezdový formulář Enter Croatia.

Změnu týkající se vstupu do Chorvatska ve středu oznámil ministr vnitra Davor Božinović, který uvedl, že se na ní dohodli na jednání vlády. Vysvětlil, že jejich rozhodnutí úzce souvisí s tím, že v rámci Evropské unie začaly platit covid pasy. Rozhlasová stanice HRT s odkazem na ministra uvádí, že toto pravidlo má být v platnosti do 15. července.

Božinović objasnil, že opatření bylo mimo jiné přijato, aby experti mohli lépe kontrolovat epidemiologickou situaci v Chorvatsku během letní sezony a aby se zabránilo nekontrolovanému vstupu do země. Ministr vstup s covid pasem považuje za zjednodušení a sjednocení pravidel, zdůraznil, že od 2. července nebude žádný problém se sehnáním potvrzení o uzdravení, prodělání nemoci nebo absolvování negativního testu. K získání budou na testovacích místech, a to i pro cizince.

Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se během noci a rána vytvořily kvůli náhlé změně až tříhodinové kolony, informovala Česká televize v příspěvku na facebooku.

Podle informací chorvatského ministerstva vnitra museli řidiči čekat kolem dvou hodin na přechodech s Maďarskem Goričan I a Goričan II. Na hranicích se Slovinskem byla nejdelší čekací doba půldruhé hodiny na přechodu Macelj-Gruškovje. Na přechodech Rupa a Mursko Središće byly fronty na zhruba hodinu čekání, zatímco na přechodech Pasjak a Bregana Naselje trvalo odbavení nejvýše půl hodiny.

Ke změně se pro Českou televizi vyjádřil i premiér Andrej Babiš. „My jsme byli překvapeni, že to takhle změnili. Oni to zdůvodňují tím, že od 1. července platí covid pas, takže principiálně se ty podmínky nezměnily, ale změnilo se to, že už tam není možné jet na občanku, ale že je potřeba mít ten covid pas,“ komentoval premiér.

„Chorvaté se jen vracejí k tomu, co jsme původně dohodli. Většina Čechů stejně covid pas má,“ uvedl pro Blesk Zprávy ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

„Od dnešního dne platí v celé Evropě covid pas. Jednotlivé státy začínají uplatňovat pravidla. U Chorvatska je ta změna daná tím, že po jistou dobu, zhruba dvou týdnů, umožňovali vstup jen na občanku nebo pas. A turisté se nemuseli prokazovat potvrzením o bezinfekčnosti. Vracíme se teď tedy k tomu, co bylo původně dohodnuto. Tedy 22 dnů po první dávce,“ dodal Kulhánek. Děti do 12 let, které jsou v doprovodu rodičů s covid pasem/dokladem o bezinfekčnosti, další potvrzení nepotřebují.

Nové přísnější podmínky cestování shrnul ministr i na twitteru. Pak ale dodal: „Chorvatská strana potvrdila, že dnes ještě nebude na hranicích vyžadovat a kontrolovat covid pas. Pokud byste přesto měli na chorvatských hranicích problémy, kontaktujte naši ambasádu: tel. + 385 1 6177 246.“

Čeští turisté se podle cestovních kanceláří (CK) dokáží bez větších problémů se změnou podmínek vstupu do Chorvatska vypořádat. Velkou komplikací je to pouze pro ty, kteří se chystají odjet v pátek nebo už jsou na cestě. Poptávku ale nová pravidla podle CK neovlivní.

Znesnadněné podmínky budou mít i lidé cestující na Slovensko. Země se rozhodla od 9. července nařídit při překročení hranic striktní karanténu všem těm, kteří nejsou očkováni proti koronaviru. Slovensko plánuje uzavřít i menší hraniční přechody se sousedními zeměmi. Doposud stačilo, aby turisté z Česka a dalších zemí s nízkým pandemickým rizikem předložili negativní test na covid-19.

Tunisko na černé (červené) listině

Ministerstvo zdravotnictví od 5. července zařadí Tunisko na seznam červených zemí s extrémním rizikem nákazy, Češi tak od tohoto dne nebudou moci do země cestovat. Opatření bude trvat minimálně do konce měsíce.

Kvůli nařízení se české cestovní kanceláře rozhodly nabídnout kompenzace těm, kteří do Tuniska plánovali odletět během letních prázdnin. Klientům budou nabízet dvě možnosti, a to změnu destinace, anebo vrácení peněz za zájezd.

Máte namířeno do Chorvatska nebo už stojíte na slovinsko-chorvatských hranicích v koloně? Podělte se o své postřehy a pošlete třeba i fotku na tip@blesk.cz.

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 1. července 2021 22:55 )

jasně, v lednu se chtěli registrovat staříci, co mají za lomítkem v rodném čísle jen tři čísla, to musela být hlavička ten ajeťák, co to odlaďoval, ten asi nedokončil základku....takové chyby v "odladěném" programu, na který měli víc než půl roku čas..

Covid_19 ( 1. července 2021 19:56 )

takže odpovědí vlády je údržba systému vydávání certifikátů, nejde se přihlásit do aplikace, ta hlásí údržbu, ideální čas na ladění systému, co soudruzi dělali od ledna???? Dzurilla dělal jen zmatky a zmetky

James Nossek ( 1. července 2021 19:43 )

No ať si ty země své země strčí do své země nezemě

boxer ( 1. července 2021 18:13 )

Nechápu ,proč musíte letos za každou cenu někam do zahraničí a konkrétně do Chorvatska ,ani zadarmo. A po příjezdu se budete divit, co jste si to dotáhli za mutaci. Letos se bez dovolené obejdeme.

Covid_19 ( 1. července 2021 17:27 )

jsou lepší místa na trávení volna, jejich vztah k moři je ještě horší než u Řeků, odpadky atd, takže Chorvatsku se raději velmi vyhnu, i provoz lodí tam patří mezi dražší služby než jinde v EU

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa