Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hlava na hlavě v dovolenkovém ráji: Na Mallorku už po první dávce, část turistů má ale stopku

Autor: Darina Jíchová - 
23. června 2021
20:53

Mallorca je jednou z nejvyhledávanějších turistických destinací, její pláže už nyní praskají ve švech. Na ostrov, kam se většinou uchylují Britové, dorazily zástupy německých dovolenkářů a dalších Evropanů. Frustrovaní Briti si na zájezd na svůj oblíbený letní ostrov musí ještě počkat, uvedl list Daily Mail.

Němci z Kolína nad Rýnem a Frankfurtu zaplnili letoviska španělského ostrova, po příjezdu z dovolené nemusí ani do karantény, stačí se prokázat jedním negativním PCR testem. Češi také na Baleárské ostrovy můžou, při návratu se rovněž musí prokázat negativním testem, který je nutné podstoupit před odletem domů. Následně pak 14 dní musí nosit respirátor.

Proč Briti na Mallorku nejezdí?

To u Britů to je jinak, pokud by se na Mallorku přece jen vypravili, po návratu by museli na 10 dnů do karantény, prokázat by se museli 2 negativními testy. To je hlavní důvod, proč místo cestování Britové zatím sedí doma a s nadějí vyhlížejí 19. července, kdy by vláda měla uvolnit přísné restrikce.

Nicméně ministr zdravotnictví Matt Hancock naznačil, že cestovat do zahraničí bez větších omezení a karantény se pravděpodobně bude až od srpna. „Pracujeme na tom,“ vzkázal Hancock. Osobně by byl proto, aby karanténu pro plně očkované osoby nahradilo denní testování.

Zbytek Evropanů si mezi tím užívá sluníčka a piva na mallorských vyhlášených plážích. Během fotbalových zápasů mistrovství Evropy se davy turistů přesouvají do barů a restaurací, kde na obrovských obrazovkách fandí svým krajanům. Majitelé podniků příliv dovolenkářů uvítali, už teď vidí pozitivní dopad obnovy turismu.

Němci: Je tu nádherně

Mnoho Němců nechápe, proč pro plně očkované Brity platí po návratu tak přísná pravidla a chápou, proč volí variantu „raději zůstat doma“. „Na Mallorce jsem poprvé a miluju to tady. Je to nádherné místo. Užíváme si sluníčka a zábavy s přáteli, po návratu budeme mít dočerpanou energii,“ komentoval svou dovolenou frankfurtský policista Savas Cirak (26).

„Dostat se sem bylo snadné, nemuseli jsme ukazovat nic jiného než příjezdový dokument, kde jsme psali věci, jako kde na Mallorce budeme bydlet. Ani po návratu domů nás nečeká nic hrozného, stačí negativní test,“ přidal se jeho kamarád Timo Digenhardt (21), svěřil se také s tím, že v červenci se sem vrátí na další dovolenou. „Chápu, že Mallorca dost trpí tím, že sem nejezdí Britové. Ostrov a jeho ekonomika jsou na turismu závislé,“ dodal Digenhardt.

„Vlastně moc nedává smysl, že britská vláda nutí lidi, aby šli do karantény po návratu domů, zvláště jestli už mají po druhé dávce vakcíny proti covidu-19. Na druhou stranu podle španělské vlády by sem vlastně mohli přijet i bez testu, není to logické. Já mám taky po obou vakcínách a cítím se bezpečně,“ prohlásil Digenhardt.

Příjezd po první dávce

Patrick Schaefer (49) z Kolína nad Rýnem na dovolenou vyrazil s kamarády včetně manažera Uliho Beckera (48). „Mallorku dobře známe a máme ji rádi. Noční život není tak bujarý, jako býval před pandemií, ale Mallorca je stále úžasná,“ zhodnotil současné nastavení v dovolenkovém ráji. „Já jsem plně očkovaný, ale Uli má jen po první dávce, tak si před odletem zašel na test, po návratu nás nic nečeká, rozhodně ne karanténa,“ objasnil Schaefer.

To devatenáctiletá Philine přiletěla na Mallorku se svým přítelem Johnem z Hannoveru. Pochlubila se tím, že let byl bez problémů, protože až na dva spolkové státy sem od pondělka Němci můžou bez testů. „Je směšné, co chce po Britech jejich vláda,“ doplnila, že s přítelem byli připravení absolvovat testy po příletu na ostrov a překvapilo, když stačilo ukázat příjezdový dokument.

Jak je to s restrikcemi?

„Testovat jsme se byli i před odletem, ale pravidla pro cestování se prý změnila. Chápu, proč jsou lidé v Británii tak naštvaní,“ připustila Philine. Jednašedesátiletá Nizozemka Ineke Rijkensová Daily Mailu vysvětlila, že pokud by s manželem Janem letěli do pevninského Španělska, musela by po návratu domů do karantény, jelikož má za sebou teprve první dávku. Pro Mallorku ale naštěstí toto pravidlo neplatí.

Španělsko pomalu uvolňuje restrikce spojené s pandemií, o víkendu přestalo platit povinné nošení roušek venku. Zrušen byl zákaz nočního vycházení, a bary tak mohou mít Mallorce otevřeno až do dvou hodin ráno.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa