Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kolony na 16 hodin i uváznuté kamiony: Německo zažívá kvůli počasí dopravní peklo

Autor: ČTK - 
9. února 2021
12:35

Sníh a náledí nadále působí velké problémy dopravě v Německu. Na některých dálnicích museli řidiči podle médií v zácpách strávit celou noc a výpadky a zpoždění v regionální i dálkové přepravě pokračují na řadě železničních tratí. Dočasné uzavření dálničních tunelů v Sasku, včetně jednoho u hranic, způsobilo dopravní zácpu na české straně.

Mrazivou noc ve svých autech strávili například řidiči na dálnici A2 u Bielefeldu. Někteří z nich museli čekat více než 16 hodin. Fronta vozidel se podle agentury DPA časem natáhla až na 37 kilometrů. Postupně se ale zácpy na této dálnici vytvořily i v opačném směru a celková délka kolon v obou směrech dosáhla 70 kilometrů.

Problémy zavinily kamiony, které uvázly na místě kvůli sněhu a náledí už během dne v pondělí. Podobné potíže způsobili řidiči těchto vozidel i na jiných úsecích dálnice A2, ačkoli do 22:00 platil zákaz jízdy nákladních aut nad 7,5 tuny. Mluvčí policie sdělila, že bylo zaregistrováno 340 porušení tohoto zákazu.

Na dálnici A10 u braniborského Spreeau zablokovaly provoz dva kamiony, které nebyly s to kvůli náledí uvolnit vozovku. Během noci se po odtažení nákladního auta podařilo uvolnit dopravní zácpu na dálnici A4 ve východním Hesensku, kde někteří řidiči museli čekat až 15 hodin.

Zácpy i na české straně hranic

Podle ranní informace portálu deníku Sächsische Zeitung byl kvůli problémům se sněhem na dálnici A17 ve směru z Prahy dočasně uzavřen tunel Harthetunnel u Breitenau. Přitom už v pondělí byly na A17 ve směru z Prahy dočasně uzavřeny tunely Coschütz a Altfanken, aby se v nich zabránilo hromadění vozidel kvůli zácpě na navazující dálnici A4. Tyto uzávěry měly za následek zácpy na české straně od hranice.

Potíže na železnicích

S potížemi na železnicích podle DPA i v úterý zápolí zejména dopravní uzly Dortmund, Hannover, Kassel, Erfurt a Halle/Lipsko. Na několika tratích nejezdí dálkové spoje, například mezi Hannoverem a Kolínem nad Rýnem, z Hamburku do Mnichova, Dortmundu, Kolína nad Rýnem, Kielu, Lübecku a Westerlandu a z Drážďan do Lipska, Frankfurtu nad Mohanem, Hannoveru a Kolína nad Rýnem.

Značně omezená je regionální doprava v oblasti kolem Hannoveru a Brém a v severním Severním Porýní-Vestfálsku. Podobně je tomu i v Durynsku, Sasku-Anhaltsku a Sasku.

Video  Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jaronovaku ( 9. února 2021 12:59 )

V Německu je ok ale u nás za to může vláda, prezident a hlavně Babiš!

Zobrazit celou diskusi