Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kam bezpečně na dovolenou? Kulhánek přišel s cestovatelským webem. A další novinky

Aktualizováno -
17. června 2021
16:24
Autor: trm, for, ČTK, Mii - 
17. června 2021
14:55

Pandemie koronaviru zkomplikovala cestování na celém světě. Dovolenkářům mají ulevit od začátku července covid pasy, ty ale budou platit jen pro země Evropské unie. Přísná omezení a podmínky pro vycestování i návrat Češi pociťují hlavně v zemích, které jsou na českém semaforu v červené a tmavě červené barvě. Týká se to i oblíbených dovolenkových rájů, jako je Egypt, Turecko nebo Tunisko. I tady ale přijde změna. Od pondělí se mohou vyhnout povinné, nejméně pětidenní karanténě ti, kteří mají dva týdny po kompletním očkování nebo v posledních 180 dnech prodělali covid. Jaké další změny české dovolenkáře čekají? Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) například odhalil nový cestovatelský web, kde Češi najdou veškeré informace.

Povinná samoizolace po návratu z dovolené, ze které je možné se vykoupit nejdříve po pěti dnech negativním PCR testem. Takové podmínky doteď platí pro cestující, kteří se vrací ze zemí v červeném a tmavě červeném pásmu cestovního semaforu. Patří mezi ně například Velká Británie nebo populární Egypt či Tunisko. 

Ministerstvo zdravotnictví v novém ochranném opatření zvýhodňuje ty, kteří jsou očkovaní nebo covid v posledních šesti měsících prodělali. Nově pro ně nebude platit povinný test před návratem do Česka, stačí když se PCR testu podrobí po návratu. Opatření bude platit od 21. června.

Pravidla pro cestování od 21. června. Pravidla pro cestování od 21. června. | Ministerstvo vnitra ČR

Od pondělí budou na seznam bezpečných zemí z hlediska koronavirové nákazy zařazeny Spojené státy, Albánie, Hongkong, Libanon, Severní Makedonie a Tchaj-wan. Přesunou se tak do zelené barvy, turisté však budou muset mít potvrzení o negativním testu na koronavirus nebo o provedeném očkování pro vstup například do provozoven služeb.

Všechny informace na jednom místě

„Pokud můžete, dejte se očkovat,“ poprosil občany Kulhánek. Podle něj je motto letošního léta cestování snadné a pohodlné, ale zároveň bezpečné. A přiznal, že stránky ministerstva zahraničí mají určitý limit, proto úřad přišel s novinkou. „Připravili jsme speciální cestovatelský web,“ odhalil Kulhánek s tím, že zde lidé najdou veškeré informace o většině populárních dovolenkových destinací. Je jich celkem 14 a údaje budou postupně aktualizované.

Web obsahuje informace o Bulharsku, Egyptu, Chorvatsku, Itálii, Německu, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Řecku, Slovensku, Slovinsku, Španělsku, Tunisku a Turecku.

Co se týče cestování s dětmi, pravidla si budou jednotlivé státy stanovovat podle tamní epidemiologické situace. „Pravidla budou různá,“ konstatoval ministr. „Při cestování do Chorvatska musejí mít dospělí i děti doklad totožnosti, pas nebo občanský průkaz, a to bez výjimky,“ připomněl Kulhánek s tím, že dnes je možné vystavit dítěti doklad už v raném věku. 

Video  TK ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka (ČSSD) k zahájení letní turistické sezony  - abl
Video se připravuje ...

Lidem navíc budou na dotazy odpovídat operátoři v call centrech. Otevřeno rovněž bude několik konzulárních jednatelství, nově například v Barceloně nebo na Maltě. A v několika zemích budou hlídkovat a dohlížet na bezpečnost cestovatelů čeští policisté. Martin Smolek, náměstek sekce právní a konzulární, v tomto kontextu zmínil, že doporučuje dovolenkářům zaregistrovat se do systému Drozd, kdyby se náhodou dostali do nesnází. Loni byl i kvůli covidu počet registrací rekordní.

Od 1. července začnou v EU platit takzvané covid pasy, Česko má už teď bilaterální dohodu s několika zeměmi včetně Chorvatska, Slovenska, Německa či Polska. Ke vstupu do země stačí už jedna dávka vakcíny. „My se nadějí ubíráme k tomuto momentu,“ sdělil Kulhánek s tím, že věří, že covid pasy velmi zjednoduší cestování.

Nadále ale platí, že podmínky pro vstup do jednotlivých zemí si bude udávat země sama. „Covid pas jen bude jednoduchým průkazem, kterým prokážete, že jste absolvovali test nebo očkování,“ upřesnil ministr Kulhánek rozjezd covid pasů od 1. července. Platí, že pasy budou platné ve všech členských státech EU. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 18. června 2021 18:23 )

Copak nevíš, že v Česku je možný všechno ? Od roku 1918, kdo nebyl v kriminále (snad až na opravdového prezidenta - armádního generála Ludvíka Svobodu) nemohl se stát prezidentem a trestně stíhaný premiér je také evropská rarita.

kallup ( 17. června 2021 20:41 )

ideálně na dovolenou bez covid pasů, testů a podobných ptákovin.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa