Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Covidoví“ sirotci. Dramatická druhá vlna covidu v Indii si vybrala mezi dětmi krutou daň

Autor: Darina Jíchová - 
14. června 2021
22:10

Indie se po druhé a dramatické vlně koronaviru potýká se smutným fenoménem tzv. covidových sirotků. Stovky dětí a mladistvých zůstali kvůli pandemii covidu-19 bez jednoho nebo obou rodičů. Stanice CNN přinesla příběh třiadvacetileté Deviky, která se ze dne na den musela ujmout svých pěti mladších sourozenců ve věku 4 až 14 let. Nyní je právě ona – mladá učitelka, jediným chlebodárcem rodiny.

Sourozenci o své rodiče přišli teprve před několika týdny, všichni nyní žijí v menším bytě v Dillí, kde se o ně Devika stará. Dohromady jich je šest, Devika je ve svých 23 letech nejstarší, se svou o tři roky mladší sestrou jsou si navzájem oporou. „Se sestrou jsme ani neměly čas truchlit,“ svěřila se Devika. Zbytek jejích sourozenců je mladší 14 let. „Bojím se, zda je budu schopná milovat stejně jako máma s tátou,“ připustila mladá Indka.

Sestra se bojí, že sourozencům nenahradí rodiče

Peníze jí zatím starosti nedělají. „Věřím, že budu schopná peníze vydělat. Brzy půjde do práce i moje sestra. Věřím v nás, budeme schopné peníze obstarat. Zvládneme ale zaplnit díru, kterou po sobě zanechali naši rodiče?“ řekla pro CNN. Podle oficiálních údajů od 1. dubna do 25. května osiřelo 577 dětí. Neziskové organizace ovšem upozorňují, že reálný počet sirotků je mnohem větší. Sociální pracovníci se snaží najít děti, které přišly o rodiče. Mnoho z nich skončilo na ulici.

Devika vypověděla, že ještě před pár měsíci její život vypadal úplně jinak. Naplno se soustřeďovala na své bakalářské studium a ve volném čase chodila učit. Její otec pracoval jako hinduistický duchovní v chrámu a často chodil po domácnostech, kde prováděl rituály. Pracovat nepřestal, ani když v zemi vypukla druhá vlna covidu-19. Její matka byla žena v domácnosti, občas chodila vypomáhat do chrámu.

V dubnu se jejich život od základu změnil, osmatřicetiletá matka Deviky se nakazila. Trpěla vysokými horečkami. Devika se snažila izolovat své sourozence, bohužel zasáhla pozdě. Celá rodina, včetně jejich třiapadesátiletého otce, dostala horečku. Děti na testech na covid-19 nikdy nebyly, matka měla pozitivní výsledek v nemocnici.

„Bylo to beznadějné“

Sourozenci se zotavili rychle, stav rodičů se ale zhoršoval. Matka potřebovala odbornou péči, nedařilo se pro ni však najít místo v nemocnici. Rodina objela tři nemocnice za večer, až Devika později našla volné lůžko v nemocnici za městem, zdravotníci je hned upozornili, že nemají kyslík ani ventilátory. „Bylo to bezdějné, udělali jsme, co jsme mohli, a stejně to nestačilo,“ sdělila reportérům Devika. Do nemocnice musel i jejich otec. Když jejich matka 29. dubna zemřela, neměla ani sílu to otci říct.

„Říkával mamce: Bez tebe bych v životě neměl žádnou radost. Zbožňoval ji a teď jsou zase spolu,“ řekla Indka. Tělo jejich matky převezli před kremací do nemocnice, kde ležel i otec rodiny, aby se mohl rozloučit. „Ležela v sanitce, táta vyšel ven. Když ji viděl, jen sklopil oči a nic neřekl,“ zmínila Devika. Domnívá se, že v tu chvíli jejich otec ztratil vůli žít. O týden později covidu-19 podlehl také on.

Sourozenci se zadlužili

„Myslíme si, že chtěl být s mamkou,“ uvedla Devika. Trápení rodiny se ještě umocnilo, když se úřady pokusily odejmout Device její sourozence. Na lince důvěry jí však poradili to, že ona jako jejich hlavní opatrovník má moc rozhodnout, co s dětmi bude. Mladá dívka si musela vzít půjčku, aby zaplatila za nemocniční pobyt rodičů. Snaží se péči o rodinu skloubit se studiem a prací.

Rodině pomáhají také nevládní organizace Prayaas a Childline, které je zásobují suchými potravinami. „V krátkém času se toho hrozně moc stalo, na slzy zatím nebyl čas,“ dodala Devika. Její sourozenci měli štěstí v tom, že mají dospělou starší sestru, desítky dětí zvláště v rurálních částech Indie však zůstaly zcela osamoceny. Těžko se k nim dostávají sociální pracovníci nebo pracovníci neziskových organizací.

Starat se o sirotky nechtějí ani sousedi

„Nejvíc se bojíme o ty děti, o kterých nevíme,“ prohlásil šéf indické větve charitativní organizace Save the Children Sudaršán Sučí. Práci a pátrání po sirotcích jim ztěžují restrikce pohybu, dezinformace a strach z nákazy, ne u samotných pracovníků, ale u sousedů osiřelých dětí, kteří by se o ně jinak postarali. Zaměstnanci Save the Children vypátrali dvě děti, jejichž otec v nemocnici zemřel na covid-19, jejich matka také zemřela, ale doma. I u dětí bylo podezření, že se nakazily. Sousedi ze slumů jim odmítli pomoct, děti nemohly ani do společné koupelny.

„V nejlepším případě se děti dostanou do péče příbuzných,“ doplnil Anurag Kundu z Výboru pro ochranu práv dětí v Dillí. Má strach, že většina sirotků skončí v rukou pašeráků nebo jako bezdomovci. Organizace proto na svých sociálních sítích vyzývají lidi, aby alespoň informovali o dětech, kterým zemřeli rodiče, starat se o ně nemusí.

„Před pandemií jsme věděli, že na ulici žije kolem dvou milionů dětí,“ vysvětlil Sučí. „Pandemie situaci zhoršila. Nejde jen o sirotky, kvůli dlouhému přísnému lockdownu mnozí dospělí přišli o práci, jejich podniky zkrachovaly a oni i s rodinou přišli o své domovy a zůstali na ulici,“ objasnil. „Nikdy v životě jsem neviděl tolik dětí bez domova jako za posledních 12 měsíců,“ přidal se Kundu.

Děti potřebují fyzickou i psychickou péči

Fenomén covidových sirotků ukazuje, jak těžký boj čeká Indii po konci pandemie. Zatím se vládní i nevládní organizace zaměřují na to, aby byly děti v bezpečí. Vláda připravila finanční podporu pro sirotky včetně bezplatného vzdělávání a měsíčního stipendia na pět let po dovršení 18 let. Celkem dostanou 286 tisíc korun.

Představitelka UNICEFu v Indii Yasmín Alí Haqueová doplnila, že je důležité starat se jak o fyzické potřeby osiřelých dětí jako domovy, jídlo, vzdělání, ale také o jejich psychické potřeby. „Děti přišly o milujícího rodiče a rodinu. To na ně bude mít silný psychický dopad, následky si můžou nést celý život,“ upozornila Haqueová.

Video  Fiasko, nebo hladký start? „Covid pasy máme ozkoušené,“ hlásí Dzurilla a odmítá diskriminaci  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa