Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Podvodníci nabízeli 30 milionů dávek Pfizeru. Vyjednávalo i ministerstvo, starosta se kál

Autor: tsv - 
9. června 2021
21:35

Údajná zahraniční firma přislíbila jihokorejské vládě dodávku 30 milionů dávek vakcíny od farmaceutických společností Pfizer/BioNTech. Do vyjednávaného obchodu se zapojilo i místní ministerstvo zdravotnictví. Starosta města Tegu se následně veřejně omluvil za falešné naděje, které obyvatelům způsobil. Informoval o tom server BBC.

O nadějné dodávce vakcín informoval starosta Kwon Young-jin minulý měsíc. Po dohodě se zahraničními distributory měla vakcína dorazit do tří týdnů, vláda však po vyjednávání s firmou zjistila, že farmaceutické společnosti zásobují země přímo a bez zásahu jakékoli třetí strany. S falešnými dodavateli jednala místní asociace zdravotnických institucí, podle Kwona došlo i k výměně dokumentace.

K věci se poté, co vláda vyjádřila pochybnosti o spolehlivosti firmy, vyjádřila i společnost Pfizer, která dodávku vakcín do Jižní Koreje neautorizovala, a ujistila, že očkovací látky poskytuje výhradně úřadům vlád a mezinárodním zdravotnickým organizacím. Později dodala, že věc bude detailněji prošetřovat.

Vakcinační fiasko berou Jihokorejci jako pošpinění

Firma, která Jižní Koreji dodávku vakcín slibovala, má podle poradce místního ministra zdravotnictví sídlit na Floridě, telefonní číslo společnosti však bylo vytrasováno do Portugalska. Vláda prohlásila, že vakcinační fiasko pošpinilo její dobrou pověst ve světě, ze začátku přitom byla země chválena díky jejímu efektivnímu trasování nakažených.

Člen opoziční strany a starosta Kwon vzal vinu na sebe. „Byla to moje chyba, že tento případ, na který se původně nahlíželo jako na jeden z obyčejnějších případů nezdárného dovozu vakcín, eskaloval v případ vakcinačního podvodu,“ sdělil veřejnosti Kwon. „Pověst města Tegu byla pošpiněna kvůli mým neuváženým slovům. Způsobil jsem také hluboké rány a zklamání občanům trpícím onemocněním covid-19.“

Jižní Korea v porovnání s ostatními ekonomikami regionu očkuje poměrně pomalu. První dávku vakcíny dostalo zatím pouhých 16,4 procenta populace. Země přitom do konce měsíce plánovala naočkovat oběma dávkami 14 milionů lidí. Celková populace země činí téměř 52 milionů obyvatel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa