Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Zestárla jsem o 10 let.“ Zdravotníci promluvili o hororových zážitcích na přeplněných JIPkách

Autor: Darina Jíchová - 
14. května 2021
21:07

Itálie byla na počátku pandemie koronaviru nejhůře postiženým státem Evropy, nákaza si vybrala krutou daň také na místních zdravotnících. U příležitosti Mezinárodního dne zdravotních sester (a bratrů) řada z nich promluvila s reportéry stanice BBC a vypověděla, jak se vyrovnávají s emočním traumatem, kterým si během posledního roku prošla.

S BBC promluvil například zdravotní bratr Paolo Miranda, který pracuje na jednotce intenzivní péče v italské Cremoně. „Nikdy jsem si nemyslel, že dostanu svůj život zpátky,“ vypověděl Miranda. Zdravotník se loni rozhodl dokumentovat tragédii, které byl on a jeho kolegové loni svědkem. Jeho portréty ukazují boj s koronavirem během jeho první vlny.

„Nechci zapomenout, co se stalo, čím jsme prošli. Brzy se to stane součástí historie,“ řekl Miranda reportérům. „I když se situace už lepší, stále se cítíme být obklopeni temnotou,“ uvedl Ital. „Je to, jako bychom měli spoustu zranění. To, co jsme viděli, si navždy poneseme s sebou,“ nicméně během pandemie měl Miranda i pořádný důvod k radosti. Narodila se mu dcera.

Dcera jako naděje

„Pojmenovali jsme ji Vittoria, což znamená vítězství. Její narození nám uprostřed takové tragédie dalo naději,“ přiznal, že kvůli pandemii trpí posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). Miranda uvedl, že není sám, kdo se během minulého roku stal rodičem, nebo začal plánovat rodinu. Mnozí jeho kolegové se uchýlili k tomu samému. „Moje dcera mi hrozně moc pomáhá, zaplašila pocit vyhoření. Když přijdu domů a podívám se na ni a ona se usměje? Je to nádherné,“ doplnil Miranda.

S tiskem promluvila také Martina Benedettiová, zdravotní sestřička z Toskánska. Stejně jako Miranda i ona slouží na jednotce intenzivní péče. „Nebyla jsem si jistá, zda chci být dál zdravotní sestrou,“ připustila Benedettiová, uvědomila si ale, že svou práci miluje. „Není to pro každého,“ varovala však.

Zdravotní sestra a spisovatelka

„Mám pocit, že jsem zestárla tak o 10 let, bývala jsem bezstarostná a veselá, tahle osoba je ale pryč,“ stejně jako Miranda i ona našla útěchu v umění, nevěnuje se fotografování jako její kolega z Cremony, ale psaní. Její deník z doby pandemie dokonce vyšel jako e-kniha. Benedettiová uvedla, že pro ni nejtěžší bylo léčit popírače covidu-19. „Musela jsem se starat o lidi, kteří na sociálních sítích burcovali ostatní, aby nenosili roušky. Lidi, kteří zdravotní sestry označovali za lhářky. I takoví pak končili na ventilátoru u nás na oddělení,“ popsala Italka.

Zdravotní sestřička se pochlubila tím, že u některých popíračů se jí podařilo změnit jejich názor. „Jeden z nich pak na facebooku napsal úplný opak toho, co psal před svou hospitalizací, brala jsem to jako osobní vítězství,“ sdělila pro BBC.

Syndrom vyhoření a PTSD

Syndrom vyhoření nebo PTSD je u zdravotníků z první linie během pandemie častý, nicméně u zdravotníků, kteří se víc zapojují do dění kolem pacientů, se potíže objevují v menší míře, dokazuje studie výzkumného centra EngageMinds HUB. „Na pacienty a jejich rodiny se někdy hledí jako na rušivé elementy, které zpomalují reakční odpověď,“ uvedla jedna z autorek výzkumu Serena Barellová.

„Nicméně pokud si zdravotníci najdou čas a vysvětlí lidem, co se děje, sdílí s nimi odpovědnost, radosti i bolest, funguje to jako zdroj lidskosti a z jistého hlediska jim to ulehčí práci,“ poukázala Barellová v předložené studii. Navíc zdravotníci, kteří více komunikovali s pacienty a jejich rodinami, během pandemie nepřemýšleli o změně zaměstnání, podle Barellové tuto hypotézu potvrdilo na 90 procent jejích respondentů.

Lékařka: Neviňte se za zemřelé pacienty

„Pandemie mě ujistila v tom, že jsem ve správném oboru. Viděla jsem umírat lidi, plakala jsem, ale také jsem zachraňovala životy,“ vypověděla lékařka z pečovatelského domu Elisa Naninová. BBC se svěřila, že když se vracela domů z práce, nemohla „vypnout“. Pomohlo jí až pečení a vaření. Připravovala obrovskou zásobu tiramisu a dezert pak nosila kolegům do práce.

Pro ostatní zdravotníky má Naninová jasnou radu: zbavte se pocitu viny, pokud jste nemohli někoho zachránit. „Je jednoduše nemožné zachránit všechny nemocné, které jste měli na starost v době pandemie. Udělali jste to nejlepší, co jste mohli, víc se netrapte,“ vzkázala Naninová.

Video  Zdraží vstupné na kulturu? „Poloviční kapacita se nikomu nevyplatí,“ říká Kreuzmannová.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Omasta ( 15. května 2021 20:40 )

Jenže praktický lékař ho odmítl, a proto se nedozví, že pacient dostal zápal plic. Pacient také nepozná zápal plic a do nemocnice se nechá odvézt už se zničenými plícemi.

sorgedoktor ( 15. května 2021 09:37 )

.....Dost podivneš formulovano...kdyz pacient dostane zapal plic, mel by ho prakticky lekar odeslat, pokud drive neumre..

jonn ( 15. května 2021 07:24 )

V montovnách je to stejný a nikdo o nich nepíše.

Omasta ( 15. května 2021 01:36 )

To je ale snůška keců!. Popírači přeci nekončí na ventilátoru. Na ventilátoru končí pacienti, které odmítl léčit praktiický lékař anebo lidi, kteří neradi jedí vitamíny A, D, E, K2.
Každý měl několikrát za život chřipku a moc dobře ví, jestli se z ní zhroutí anebo ji přejde bez povšimnutí. Nemyslící zdravotní sestře nedošlo, že popíračí se nemají čeho bát. A smějou se tomu, jak ona myslí, že jsou všichni stejně bázliví jako ona.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa