Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na odměny za druhou vlnu epidemie část zdravotníků nedosáhne. Lékařská komora chce změnu

Autor: ČTK - 
9. května 2021
17:40

Na odměny za druhou vlnu epidemie covidu-19 podle České lékařské komory (ČLK) někteří zdravotníci nedosáhnou. Problémy jsou s jejich vyplácením zaměstnancům pracujícím mimo nemocnice, například lékařům, kteří se ještě vzdělávají, nebo u zařízení bez smluv se všemi zdravotními pojišťovnami. Na webu o tom informovala Česká lékařské komora (ČLK), která řeší desítky stížností lékařů.

„Reakce zdravotníků jednoznačně potvrzují, že postup při vyplácení odměn v ambulantním sektoru, který ministerstvo zvolilo, je chybný a vede k tomu, že řada zdravotníků vládou slíbené odměny nedostane,“ napsal prezident ČLK Milan Kubek v dopise adresovaném ministrovi zdravotnictví Petru Arenbergrovi (za ANO), ale také premiérovi nebo řediteli největší zdravotní pojišťovny VZP. Komora podle Kubka na tyto problémy upozorňovala už při jednání o odměnách.

Zdravotníkům byly přislíbené odměny až 75 000 korun, zaměstnancům zdravotnických záchranných služeb až 120 000 korun. Nárok ale mají jen lékaři, kteří jsou uvedení jmenovitě v příloze smlouvy zařízení se zdravotní pojišťovnou. Podle komory tam ale neuvádějí lékaře ještě s nedokončeným vzděláním. Pojišťovny navíc tyto přílohy včas neaktualizují o změny.

Kde nejsou smlouvy se všemi pojišťovnami, tam zdravotníci tratí

Nárok na odměnu mají také jen zaměstnanci těch zdravotnických zařízení, která mají smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami, jež mají v kraji pojištěnce. Pokud smlouvu s některou pojišťovnou nemá, odměna se mu může o příslušnou část snížit. „Zvolený postup navíc vede k eskalaci napětí mezi provozovateli zdravotnických zařízení a zdravotníky,“ dodal Kubek.

Ministerstvo tento týden informovalo, že v nemocnicích by měli zaměstnanci dostat odměny k dubnové nebo nejpozději za měsíc ke květnové výplatě. Dostat mohou zdravotníci až 75.000 korun, nezdravotnický personál až 30.000 korun. Konkrétní výše se bude vyměřovat podle úvazku a odpracovaných hodin od loňského října do konce února. Celkem ministerstvo poskytovatelům lůžkové péče poslalo 12,4 miliardy korun.

Zdravotníci v ambulancích dostanou odměny prostřednictvím kompenzační vyhlášky, která vyšla 27. dubna. Na jejím základě zdravotní pojišťovny dají do systému veřejného zdravotního pojištění asi 12,6 miliardy korun navíc, nejvíce bude určeno právě na kompenzace druhé vlny pandemie covidu-19. Kompenzace na tyto odměny by měly být vyplacené na konci května. Podobné částky dostali zdravotníci už za první vlnu epidemie loni na jaře.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

poky-f ( 9. května 2021 21:09 )

Omasta ( 9. května 2021 19:21 )

Nic jim nedávejde! Mnoho praktických lékařů odmítalo léčit lidi s respiračními onemocněními. Tím, že jim zanedbali léčbu, 20.000 z nich na to doplatilo smrtí. Kdyby ti lékaři léčili, žádná epidemie by nebyla, ani hospodářské ztráty 1000.000.000.000 Kč.
Je asi 5000 praktických lékařů a větší půlka takto škodila celé společnosti. Kdyby jim to dali k úhradě, tak jsou z nich nuzáci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa