Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Angličané můžou opět cestovat. Ale karanténě po dovolené v oblíbených destinacích neuniknou

Autor: ČTK - 
7. května 2021
22:50

Anglie povolí lidem od půlky května cestování do zahraničí, ale dovolenou bez nutnosti karantény po návratu bude možné strávit jen ve 12 zemích. Oznámil to dnes britský ministr dopravy Grant Shapps. Do skupiny zemí s nízkým rizikem nákazy koronavirem patří například Portugalsko, Izrael, Austrálie nebo Island. Při cestách do oblíbených rekreačních destinací jako jsou Španělsko, Francie, Itálie nebo Řecko bude i nadále nutná po návratu domácí izolace.

Obyvatelé Anglie budou moci vyjet do zahraničí od 17. května a největší nápor lidí toužících po dovolené pak čeká země z takzvaného zeleného seznamu. Na něm figurují státy s příznivou epidemickou situací, kde bude možné strávit dovolenou bez nutnosti karantény po příjezdu. Některé z těchto zemí včetně Nového Zélandu či Singapuru ale zatím nepouštějí přes hranice cizince, upozornil server BBC. I pro cesty do „zelených“ zemí ale bude nutný test na koronavirus před odjezdem a po příjezdu. Seznam vláda aktualizuje začátkem června.

Pevnost proti covidu a karanténa na hotelu po návratu z nejrizikovějších zemí

„V téhle zemi se nám povedlo vystavět pevnost proti covidu. V jiných částech světa ale nemoc stále řádí..., a proto je dnešní oznámení nezbytně velice opatrné,“ uvedl Shapps.

Video  Rozvolňování v Česku: „Klesáme stabilně, ale pomalu,“ říká Levínský. A zmínil nepřijatelné riziko  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Britská vláda má kromě zeleného seznamu ještě oranžový seznam zemí s vyšším rizikem a červený seznam zemí s nejvyšším rizikem. Pro cesty do zemí v oranžovém seznamu, kde je například Francie, USA nebo Itálie, platí povinná desetidenní karanténa po návratu s možností zkrácení po negativním testu na koronavirus.

Po příjezdu ze zemí v červeném seznamu, kde je aktuálně mimo jiné Indie a kam přibydou od 12. května Turecko, Maledivy a Nepál, je nutná karanténa s dohledem v hotelu. Vláda doporučuje lidem, aby do zemí mimo zelený seznam kvůli rekreaci vůbec nejezdili.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa