Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrozba nové mutace a doktoři na kraji sil: Lékařka popsala obraz zkázy v Peru

Autor: Nikola Forejtová - 
5. května 2021
05:30

Koronavirová epidemie u nás pomalu ustupuje do pozadí. Přesto zůstává hrozbou, a to především proto, že na řadě míst ve světě stále eskaluje. Příkladem za vše je Indie, ale i Jižní Amerika. Takové Peru se nyní potýká s druhou a ještě horší vlnou epidemie, jak prozradila Blesk Zprávám kolumbijská lékařka Diana Galindo, zdravotnická referentka projektu Lékaři bez hranic. Popsala tvrdá vládní opatření, tristní situaci kolem očkování, ale i absolutní vyčerpání lékařů.

Dá se říci, že se Peru nyní potýká s novou a silnější vlnou epidemie onemocnění covid-19? 

Země nyní opravdu prochází druhou, závažnější vlnou onemocnění. Začala už v lednu a je horší než loňská. Nic přitom nenasvědčuje tomu, že počty nakažených brzy klesnou. Různé regiony v Peru byly samozřejmě ovlivněny odlišně. Zdá se, že v některých částech Peru již překonaly vrchol epidemie, zatímco jiné regiony čelí novému nárůstu případů. 

Proč je tato vlna silnější? Je to kvůli brazilské variantě (P1), která je nakažlivější a odolnější vůči vakcínám?

Zdravotnické úřady přítomnost varianty P1 v některých oblastech potvrdily. Lze tak rozumně očekávat, že to k rychlému šíření viru přispělo. Kromě toho ale existují i náznaky nové varianty koronaviru s názvem C.37, která se šíří právě v Peru, Chille a i v dalších zemích. Vědci ještě potřebují více analýz, aby věděli, zda je C.37 nakažlivější, snadněji přenositelná nebo virulentnější, než ostatní známé varianty. 

Dosud jsme ale vypozorovali, že v Peru jsou nakaženi mladší lidé ve srovnání s prvotními ohnisky, kdy byli postihnuti především starší lidé. Musíme ale počkat na další analýzy, abychom mohli říct cokoliv dalšího. 

Vláda si nebere servítky, tvrdá opatření prodlužuje

Zmínila jste, že je situace v regionech odlišná. Kde je epidemie tedy na vrcholu, jak to například vypadá ve vesnicích a v pralesních oblastech? 

Naštěstí v některých nejvzdálenějších regionech je situace stabilní. Setkali jsme se s zástupci domorodých komunit v Limě a nověji v Cuscu v Andách. První zprávy říkají, že zůstávají „přirozeně izolovaní“ a prozatím neexistují konkrétní dopady epidemie na tuto komunitu, která mohla ze své izolovanosti těžit. 

Nicméně bude pravděpodobně velkou technickou výzvou pro zdravotnictví v těchto oblastech, jako jsou Andy nebo amazonský prales, očkovat. To mohou přijít obtíže. 

Co samotní obyvatelé, jsou o nákaze dostatečně informování? Co tamní vláda?

Po více než roce informování o této nemoci mají lidé dostatek znalostí. Nosí masky, obličejové štíty a další ochranné nástroje.Tato opatření jsou ale přísně vynucována orgány. Vláda dnes vylučuje návrat k úplnému lockdownu, jako tomu bylo v loňském roce, a to především kvůli dopadům na ekonomiku a chudší část populace. Většina země tak zůstává pod zákazem vycházení od devíti od večera do čtyř do rána. Většina těchto opatření se prodlužuje o další 3 týdny. 

A ví tedy lidé, co mají dělat, pokud mají symptomy onemocnění? 

Hlavním problémem, který naše týmy v praxi pozorují, je bohužel to, že lidé se často zdráhají vyhledat lékařskou péči v nemocnicích, když se u nich projeví příznaky a zvolí si soukromé postupy (které nemusí být vždy schopny nabídnout požadovanou úroveň péče), nebo dokonce se rozhodli pro samoléčbu.

Video  Epicentrum - Blanka Varma  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Mohla byste popsat, v čem spočívá Vaše práce v Peru? 

Pracuji jako lékařský referent projektu Lékařů bez hranic v Huacho. Dohlížím na všechny lékařské činnosti, od působení v komunitě až po podporu intenzivní péče v regionální nemocnici v Huacho. Protože mám manažerskou pozici, trávím více času před počítačem, než bych chtěla, ale vždy trávím čas ve zdravotnických zařízeních a u pacientů.

„Lékaři jsou na hraně sil, nakažené jsou i jejich rodiny“

Jaké to je být uprostřed země, kde eskaluje epidemie?

Nejprve vámi pohne princip lidskosti, a proto chceme trávit čas s osobami postiženými toutou vlnou epidemie. Stejně tak s těmi, kteří pracují na jejím zvládnutí. V naší práci to bohužel není neobvyklé, ale i tak se mě to velmi dotýká. Především i proto, že vypuknutí této vlny se dotklo a přímo ovlivnilo i mnoho rodin mých kolegů. 

Jak na tom celkově zdravotnictví je? Často se objevují zprávy o tom, že není dostatek kyslíku a bomb pro nemocné, co dalšího je pomyslným hřebíčkem do rakve?

Zdravotnický personál je již natažen na maximální kapacitu i mimo ni. Pracují někdy ve 2 nebo ve 3 různých zařízeních. Zdroje intenzivní péče jsou z velké části nedostatečné, a to jak z hlediska personálu, tak lůžek. K těmto problémům se přidává omezený přístup k velmi potřebnému očkování: pouhá čtyři procenta populace dostala alespoň první dávku vakcíny koncem dubna. To vše brání systému zdravotní péče v adekvátní reakci na ohnisko nákazy.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa