Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kamila se synem (18 měs.) uvízli v Peru kvůli koronaviru. Petr se je snaží dostat domů

Autor: Veronika Slavíková - 
17. března 2020
09:59

Kvůli pracovním povinnostem nemohl Petr Konůpek (31) z Prahy se svou rodinou odjet do Peru. Proto jeho žena Kamila (39), syn Kryštof (18 měsíců) a jejich rodiče odjeli bez něho. Teď se je zoufale snaží dostat zpět do ČR.

Do Peru odletěli už začátkem března. „O možnosti rozšíření koronaviru se vědělo, ale nic nenasvědčovalo tomu, že by měla být zavedena tak drakonická opatření. Procestovali jsme velkou část světa a setkali se už se vším možným. Tohle jsme nečekali,“ říká Petr, který teď zkouší všechny způsoby, jak být zase co nejdříve se svou rodinou.

Nejdříve jim byl zrušen zpáteční let Lima–Paříž–Praha a poté Peru zastavilo všechny lety do EU.

„Několik dnů se nebylo možné nikam dovolat a když se to povedlo, informace byly nepoužitelné. Zastupitelské úřady v zahraničí totiž nevnímají situaci jako krajní nouzi,“ popisuje Petr.

Česká ambasáda v Peru jeho slova odmítla. „Paní Konůpková telefonovala s velvyslanectvim v Lime uz v pondělí, dovolala se bez jakýchkoli problémů, a obdržela od nás všechny informace, které požadovala. Možná nebylo možné se dovolat na letecké společnosti, nikoli však na ambasádu,“ řekl velvyslanec v Peru Michal Sedláček.

Velvyslanectví je podle něj od zahlcené telefonáty.“Na všechny hovory reagujeme. Pokud se volající náhodou nedovolá z důvodu, že konzulka vyřizuje jiný telefon na druhé lince, tak ihned po skončení hovoru voláme zpět na zmeškaný hovor,“ doplnil Sedláček s tím, že zaměsnanci ambasády se teď nevěnují prakticky ničemu jinému než tomu, jak dostat nejen Konůpkovi, ale i další uvízlé Čechy domů.

Petrovým cílem je dostat celou svou rodinu alespoň na stejný kontinent. „Zdá se, že by se snad mohli dostat do Evropy 19. března. Pak už se to nějak vymyslí,“ dodává Petr.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) Blesk Zprávám v rozhovoru řekl, co v takových situacích dělat.

„V první řadě se naši konzulární pracovníci snaží najít náhradní letecké spojení alespoň do nějakého evropského města tak, aby bylo možné je přiblížit – buď jim umožnit, aby je vyzvedli příbuzní, nebo aby to bylo nějaké město, kam můžeme zajistit právě autobusovou dopravu. Víme nejen, že je to Peru, kde je v tuto chvíli více než 200 našich občanů,“ upozorňuje Petříček.

„Máme i země jako Panama a jsou tam i další skutečně vzdálené země, kde jsou větší skupiny našich občanů, kteří mají problém právě kvůli rušení letů. V tuto chvíli zjišťujeme i další možnosti našich občanů ve spolupráci s dalšími členskými státy EU, které jsou v podobné situaci. Ale první krok je ověřit, jestli tam jsou možnosti, jak komerčními linkami se mohou lidé vrátit do Evropy. V úterý budeme mít telekonferenci s kolegy z Rakouska, Maďarska a Slovenska právě kvůli těmto otázkám a také budeme navrhovat koordinaci v rámci EU,“ dodal ministr.

Video  V Česku je zakázaný volný pohyb osob: Babiš, Hamáček, Vojtěch, Schillerová i Prymula řekli detaily.  - abl
Video se připravuje ...

offline ( 17. března 2020 12:02 )

Když už píšete o takových "lidech", pak uvádějte jejich plná jména a adresy, abychom jim mohli zajít poblahopřát k pěknému výletu !

offline ( 17. března 2020 11:59 )

A ještě se pochlubí fotkami, asi proto, že si myslí, že jsme na ní málo nas raní nebo co...

Drago16 ( 17. března 2020 11:52 )

Tupe svine tito lide... Bleju velebnosti..
Special bych poslal a oni si ho komplet zacaluji... A vyreseno ne...

krapotkin ( 17. března 2020 11:14 )

Péťo, neboj se, Blbáček pro ně pošle autous.

tulip ( 17. března 2020 11:07 )

Nezlobte se na mě,ale ta paní je k.á.a! Proč muselo tak maličké dítě do Peru?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa