Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Patnáct československých horolezců zahynulo na nejvyšší hoře v Peru: Od tragédie uplynulo 50 let

Autor: jel - 
31. května 2020
07:20

Patnáct československých horolezců tragicky zahynulo v květnu 1970 při výstupu na peruánskou horu Huascarán. Na náročnou cestu se připravovali dlouhé dva roky, osudným se většině z nich nakonec stalo zemětřesení! Avšak za celou tragédii může především souhra nešťastných náhod a špatných načasování.

Členové horolezeckého oddílu Lokomotiva Liberec nejprve v roce 1968 plánovali výstup v USA na horu Mount McKinley. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy se situace v zemi razantně změnila a cesta do Spojených států nebyla možná. Organizátoři výpravy se tak museli rozhodnout pro jinou horu.

„Měli jet původně na Aljašku, ale to jim zakázali. Potom se zdržela zavazadla, která jela lodí. A v základním táboře, kde měli původně být, byli Japonci, takže ho postavili jinde,“ řekl pro Radiožurnál etnolog a scénárista Libor Dušek.

První tragédie

Přišla první smrt, smrt nejzkušenějšího z nich, člena reprezentačního družstva Ivana Bortela. Ten zemřel po pádu z výšky třiceti metrů, pod horou Huandoy. „Kvůli jeho smrti se rozhodli změnit plány. Měli i jinou možnost, třeba odjet domů, což by je zachránilo, anebo pokračovat ve výstupech,“ sdělil Radiožurnálu horolezec a publicista Lubomír Vejražka. 

Změnou, pro níž se rozhodli, bylo, že zkusí výstup na nejvyšší peruánskou horu Huascarán, protože Huandoy byl příliš strmý a náročný, výprava se proto vrátila do základního tábora. Bohužel 31. května v Peru propuklo masivní zemětřesení a uvolnilo obrovskou lavinu, která se sesunula z Huascaránu. Zbylých 14 členů výpravy našlo pod horou smrt. 

„Vůbec nic jsme nevěděli. I byly nápady, že někdo mohl přežít, někdo ne. My jsme nevěděli, že tam byli ten den všichni pohromadě,“ svěřila se pro Radiožurnál Viktorie Karoušková, manželka jednoho z tragicky zesnulých horolezců.

Vzpomínky

O smutné tragédii Český horolezecký svaz dokonce natočil film, premiéru by měl mít právě letos. Existuje také několik knížek, které se výpravě věnují. U Mariánské vyhlídky v Českém ráji se také nachází symbolický hřbitov horolezců, kde se dokonce o vánočních svátcích koná každý rok mše za zemřelé horolezce, ta se koná už skoro 30 let.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi