Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

E-potvrzení očkování Češi získají už teď. I přes Portál občana, co dalšího přináší?

Autor: ČTK, Mii - 
4. května 2021
05:30

Stále častěji se mluví o tom, že brzy přijdou elektronická potvrzení testů, kterými se bude možné prokazovat třeba při vstupu do podniků. První takové digitální certifikáty ale již existují. Každý člověk, který byl očkovaný proti covidu, si elektronické potvrzení může zobrazit na portálu Očko, který provozuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Na tuto stránku lze vstoupit mimo jiné skrze Portál občana, který je hlavním střediskem elektronických služeb státu. Vyřídíte si přes něj třeba i rodičovský příspěvek nebo stav bodového hodnocení řidiče.

Očko v tuto chvíli umožňuje několik způsobů přihlášení. První je pomocí rodného čísla a čísla občanského průkazu, případně pokud člověk u očkování proti covidu uvedl telefonní číslo, dostane pro vstup na web jednorázový kód v SMS. Druhý zahrnuje nejrůznější elektronické identity (eIdentita, bankovní identita), které člověk používá pro přihlášení na Portál občana.

Zatím jsou na Očku jen certifikáty po očkování, brzy ale dost možná přibudou výsledky testů, ostatně oba druhy informací jsou uloženy v jednom systému, a to Informačním systému infekčních nemocí (ISIS). Ten už nyní existuje jako evidence, takže je jen otázkou toho přetvořit údaje do podoby kódu. Celá platforma by podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) měla být schopna provozu na začátku června.

K očkování a testům přes Portál občana?

I když konkrétní technické specifikace výsledného covid pasu, nebo jak se systém bude jmenovat, ještě nejsou známé, jisté je, že určitá forma přihlášení zůstane. A dost možná zůstane zahrnut i Portál občana – státu se v posledních měsících konečně podařilo přiblížit ho k původní vizi, tedy udělat z něj centrum všech elektronických služeb státu.

Není totiž pochyb o tom, že osobní návštěva úřadu je ve spoustě případů zbytečná. Během probíhající pandemie se dokonce stala vyloženě nežádoucí – zbytečně zvyšovat riziko nákazy tím, že si člověk půjde vyřídit nějaké razítko, za to nestojí. Přes Portál občana většinu základních úředních úkonů obstaráte a možnosti se neustále rozšiřují. Elektronické potvrzení o očkování nebo testu pak už bude jen bonus.

Přes sto služeb a další přibývají

Jak již bylo zmíněno, do Portálu občana se člověk dostane před eIdentitu, bankovní identitu, občanský průkaz s elektronickým čipem, datovou schránku, mobilní klíč eGovernmentu a další. Způsobů existuje hodně, lze z nich vybírat. A je vhodné podotknout, že nejvíce funkcí využijí lidé, kteří vlastní datovou schránku.

Po přihlášení se zobrazí rozcestník možných úkonů, především odkazy na všechny možné elektronické systémy českých úřadů, včetně těch lékařských, takže tu člověk může vyřídit třeba eRecept.

Možné je mimo jiné elektronické podání, třeba žádost o výpis z rejstříku trestů nebo bodového hodnocení řidičů. Ale mnoho dalšího – zpřístupněna je třeba agenda České správy sociálního zabezpečení, takže důchody, nemocenská, ošetřovné apod.  

Celkem je dostupných přes sto služeb včetně spolupráce s obcemi a další neustále přibývají. Portál občana také bude propojen s webem Moje daně, čerstvě spuštěným elektronickým finančním úřadem, kde můžete podat daňové přiznání nebo řešit elektronickou evidenci tržeb.

Video  Praktici: „Máme pacienty, vakcíny ne. Očkovacích center je nadbytek.“ Kde se dostanete na řadu dřív?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

a-z- ( 4. května 2021 20:37 )

sasajedafofry.

a-z- ( 4. května 2021 20:36 )

Tak mně pošlete žlutou šesticípou hvězdu.

zada ( 4. května 2021 18:39 )

no to jednak už nezapřete že vám obsílka nedošla)))

zada ( 4. května 2021 18:37 )

zada ( 4. května 2021 18:36 )

A co takhle místo vakcinace zjišťovat protilátky, od těch co prodělali covid i od těch co jsou vakcinováni?!?! Zdali a jak je vakcína dlouho účinná kolik vytváří protilátek u jedince rizikového, zdravého u dětí apod. To se nezjišťuje?!? Tak proto nemá ve vakcinaci důvěru . Odzkoušeno a zjiš´továno není vůbec nic!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa