Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Jako v hororovém filmu.“ Zoufalí Indové shání pro blízké léky a kyslík, umírají celé rodiny

Autor: ČTK, The Guardian - 
29. dubna 2021
15:58

Nová vlna pandemie covidu-19 srazila Indii na kolena, denně přibývají statisíce nakažených a přeplněné nemocnice už se nedokážou postarat o nové pacienty. Indické rodiny tak musejí shánět lékařskou péči, medikamenty nebo kyslík na vlastní pěst, pokud potřebuje pomoc někdo z příbuzenstva, a ze zoufalství se obracejí na překupníky, případně zkoušejí štěstí na sociálních sítích. Své zkušenosti popsali britskému deníku The Guardian.

„Je to, jako bychom se ocitli uprostřed apokalypsy. Covid postihl všechny rodiny, které známe. Je to jako hororový film, protože všude, kam se podíváte, někdo shání léky, lůžko v nemocnici, jídlo nebo plazmu,“ říká čtyřicetiletá Pia Desaiová z Dillí. Sama už je s rodinou desátý den v izolaci poté, co se koronavirem nakazil její manžel. Mluví přitom o štěstí, protože příznaky měla rodina jen mírné.

„Tchyně mojí nejlepší přítelkyně byla v nemocnici v Dillí napojená na ventilátor a potřebné léky jsme sháněli všude možně. Vláda tvrdí, že distribuci zvládá, ale přitom léky nejsou,“ popisuje Desaiová. „Prohledávali jsme sociální sítě, abychom našli někoho, kdo by je měl na skladě, ale uspěli jsme jen na černém trhu, ceny byly astronomické. Děláme, co je v našich silách, ale Titanic se přesto potápí,“ dodává.

Tchyně její přítelkyně ve středu zemřela a rodina se teď potýká s tím, jak zajistit řádný pohřeb. Krematoria jsou plná a čekací doba je nejméně dva dny.

Jedenadvacetiletá Kindžál Pandejová z Lakhnaú v severoindickém státě Uttarpradéš má zkušenosti s kolapsem zdravotnictví z první ruky. Covidem-19 onemocněla celá rodina a její otec potřeboval kyslík, ale nikde ho nemohli sehnat. Museli využít všechny své známosti, až se přes přítele, který znal úředníka v důchodu, nakonec ke kyslíku dostali. Pandejová si je ale vědoma toho, že další takové štěstí určitě neměli.

„Vůbec nechápu, jak to ostatní zvládají. Spousta jich spoléhá na twitter a instagram, ale odtamtud většinou vede cesta jen na černý trh. Hodně lidí se potýká s ekonomickým dopadem covidu, takže si třeba ani neuvědomí, že jim není dobře. Jejich největší problém je, že nemají co jíst, nějaká horečka je jim jedno,“ domnívá se mladá žena.

Většina odborníků má za to, že oficiální čísla udávající počty nakažených jsou velmi podhodnocená. Pandejová a její zkušenost to potvrzuje. Rodina obvolala 15 místních nemocnic a laboratoří, kde se domáhala testu na koronavirus, a když se na něj po několika dnech dostala, byly všechny výsledky negativní. Jejich příznaky přitom covidu přesně odpovídaly a otci klesly hodnoty saturace kyslíkem až na 85.

Také u známých byl podle ní průběh obdobný. Celá rodina se nechala testovat v téže laboratoři a výsledky měli všichni negativní, dva z nich už jsou ale nyní napojeni na dýchací přístroj. „Nebyla bych překvapená, kdyby udávaná čísla byla desetinou reálného stavu. Nakažený je snad každý, každý je nemocný,“ tvrdí Pandejová.

Hoteliér a šéfkuchař Alan D’Mello z Bombaje uznává, že Dillí zažívá kritickou situaci, ale i jinde je stav čím dál horší. „Všechna dostupná lůžka jsou obsazená, bez ohledu na to, kolik peněz nabízíte, postel v nemocnici neseženete. V přidělování lůžek není žádný systém, ten už se dávno zhroutil,“ říká.

Velké obavy o své příbuzné mají i Indové žijící v Británii. „V Indii mám celou širší rodinu... Několik příbuzných covid prodělalo, moje teta musela čekat několik hodin, než ji v nemocnici přijali. Jiní ale čekají i několik dní, případně zemřou v autě. O své prarodiče mám obrovský strach,“ říká sedmnáctiletá studentka Sunaina Mathapatiová. „Lidé tam umírají na chodnících před nemocnicí. Slyšíte o tom ve zprávách, ale když tam máte rodinu, tak víte, že tyhle surreálné obrázky jsou skutečnost. Je to jako nějaká dystopie,“ dodává.

slafa ( 30. dubna 2021 00:09 )

Jsou levne leky jako Ivermektin ,hydroxychloroquine zinek vitaminy a hlavne neco jako rekl Trump sodium chloride s hydrochloric acid (MMS) a nitric oxide ktery odstrani covid.Ale politici zakazuji leky jako nebezpecne.

krapotkin ( 29. dubna 2021 16:16 )

Tak jim tam odvezte vakcíny, které Evropa odmítá. Ale to ne, že evropské státy to raději prodají do Česka. Tady se hrábne po všem, hlavně když si někdo namastí kapsu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa