Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Návrat dětí do škol: Pražským městským částem došla trpělivost, podávají žalobu na ministerstvo

Autor: veef - 
21. dubna 2021
15:25

Praha 9 dlouhodobě podniká kroky k co nejrychlejšímu návratu všech dětí do základních i mateřských škol. Od února testuje na svých základních školách PCR testy a k této iniciativě se přidaly i sedmá a třetí městská část. Po dvou měsících je zřejmé, že tato metodika je funkční a dostačují na ni i kapacity testovacích laboratoří. Městské části proto 13. dubna zaslaly otevřený dopis ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi (ANO) s žádostí o povolení PCR testování ve školách a zrušení rotační výuky. Ministerstvo na výzvu nereagovalo, proto se městské části rozhodly podat žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu.

Když vláda schválila jako podmínku pro návrat dětí do škol antigenní testování, rozhodla se Praha 9 vydat svojí vlastní cestou a v únoru zkusila pilotně otestovat žáky prvních a druhých tříd třech základních škol a také děti z dalších dvou mateřských škol. Testy si Praha 9 zajistila sama od české firmy a výsledky vyhodnocovala laboratoř GHC Genetics. Prokázalo se, že PCR testování je možné, jsou na něj kapacity a pro děti je navíc příjemnější. Praha 9 zvolila plivací formu testů.

PCR testy jako nejlepší cesta

„PCR testy jsou samozřejmě mnohem spolehlivější a dokážou nám také odhalit jednotlivé mutace viru, což je zásadní. Navíc při naší metodě děti testují sami rodiče, tudíž odpadá stres pro děti a zároveň i pro kantory, protože se tomu nemusí věnovat ve škole,“ vysvětluje starosta Prahy 9 Tomáš Portlík. Pokud testování probíhá ve škole, část rodičů chce být z pochopitelných důvodů u testování přítomna, což má za následek zbytečné kumulování osob a promořování.

„Antigenní testy nejsou vůbec vhodné pro testování bezpříznakových jedinců. Byly vyvinuty proto, aby se při stejných symptomech oddělili lidé s běžným nachlazením od těch covid pozitivních. Pro plošné testování jsou zcela nevhodné,“ upozornil senátor a lékař Roman Kraus (ODS).

Městské části také společně vymyslely plán, jak by testování mohlo probíhat co nejjednodušeji. „Navrhujeme čtyřdenní školní týden, přičemž v pondělí by byly děti otestovány a zbylé čtyři dny se normálně učily. Díky spolehlivým PCR testům není nutné, aby děti ve výuce rotovaly, mohly by tak do školy chodit všichni,“ nastínila řešení Mariana Čapková, předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání hl. m. Prahy.

Městské části potřebují podporu vlády

Metodu PCR testování zkoušejí i na Praze 7, Praze 3 a přidávají se další městské části. Problémem je, že PCR testy vláda nepodporuje, a i když se při vyhodnocování testů zvolí metoda poolování, která cenu dramaticky snižuje, pořád je to pro kasu městských částí výrazné zatížení. I proto v minulém týdnu zmiňované městské části podpořené magistrátem poslaly otevřený dopis ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi, aby ministerstvo přehodnotilo svůj přístup k testování dětí, povolilo PCR testy a podílelo se na jejich hrazení alespoň do té výše, jako je tomu u antigenních testů.

Městské části podaly žalobu

Ministerstvo ale na dopis nijak nereagovalo, proto se městské části rozhodly podat žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu, kde žádají zrušení mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví v souvislosti s docházkou dětí do mateřských a základních škol. „Žaloba stojí na argumentu, že podle pandemického zákona vůbec nelze omezovat provoz mateřských a základních škol. Jejich provoz může být omezen jen podle zákona o ochraně veřejného zdraví, a to v nezbytném rozsahu. Za současné situace ale toto omezení není nezbytné,“ vysvětlila Jana Nowaková Těmínová, právnička a radní MČ Praha 9.

Pro toto tvrzení uvádí hned několik důvodů, například to, že pokud platí mimořádné opatření ukládající povinné testování, není důvod, aby do školy nechodily všechny děti. Dále také upozorňuje, že pokud se zvolí PCR testování, bude jistota téměř stoprocentní. „Vzhledem k tomu, že omezení provozu mateřských a základních škol není za této situace nezbytné, je nezákonné a mělo by být zrušeno,“ uzavírá radní. Kromě zmíněných městských částí se k žalobě připojily i jednotlivé školy na Praze 9. Posléze i někteří rodiče. Žaloba bude zaslána dnes ve večerních hodinách.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa