Navzdory neplánovaným výdajům spojeným s pandemií koronaviru se podařilo třetí městské části v loňském roce hospodařit s přebytkem 136 milionů a ve stejném duchu chce pokračovat i tento rok. Kromě oprav domů plánuje generální opravu a obnovení provozu podzemních garáží na Vinohradské třídě nebo investice do revitalizací parků a náměstí.

Opraví se paneláky, školy i podzemní garáže

Největší investice se bude týkat rekonstrukce panelového domu v Blahoslavově ulici. Dům je dlouhodobě ve velmi špatném stavu, propadají se mu ochozy a zatéká do něj. Městská část si na jeho opravy vyčlenila 180 milionů korun. „Nyní je v tomto domě 132 bytů a dalších 11 (bezbariérových) teď vznikne v rámci revitalizace. Už jsme vysoutěžili dodavatele, stavba bude zahájena v první polovině roku,“ ujistil starosta městské části Praha 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

Další investice se budou týkat oprav některých mateřských a základních škol. ZŠ a MŠ ve Vlkově ulici se dočká nových oken, Základní škola Jiřího z Poděbrad zase dostane novou střechu. Místní občany jistě potěší i opětovné zprovoznění podzemních garáží na Vinohradské třídě, protože parkování je i v širším centru města stále velký problém. „Již v průběhu letošního roku bychom mohli získat povolení na generální rekonstrukci podzemních garáží na Vinohradské třídě. Mělo by se sem vejít minimálně 70 automobilů a 15 motocyklů,“ vyjmenovává starosta.

Další finance Praha 3 vloží do přípravy projektů, které by se měly realizovat v následujících letech. Mezi ty patří kompletní rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad nebo nový par pod Parukářkou, kde by v budoucnu měla vzniknout lesní školka. Podle starosty hodlá radnice do projekčních prací investovat 23 milionů korun.

Příjmy plynou z dotací i prodeje nemovitostí

Pro vyrovnaný rozpočet je bezpochyby třeba mít dobře spočítané i příjmy, které radnici plynou především z dotací z rozpočtu hlavního města Prahy a státního rozpočtu, dále pak z příjmu ze zón placeného stání a z nájemného. Starosta Jiří Ptáček (TOP 09) také Blesku sdělil, že další příjmy budou plynout z prodeje nevyužitých nebytových prostor. „Plánujeme, že tyto prostory, pro které nemá městská část využití, budeme prodávat formou aukce,“ uvedl. 

I když se nakonec na rozpočtu podařilo najít shodu i s opozicí, výhrady ze strany opozičních politiků na stranu hospodaření vedení radnice zaznělo. Předseda největšího opozičního klubu ODS Alexander Bellu kritizuje současné vedení radnice, že má příliš zaměstnanců, a vzhledem k výdajům spojeným s pandemií koronaviru by měla jejich počet snížit.

Starosta s tím ale nesouhlasí. „Nechal jsem si udělat srovnání s ostatními městskými částmi a počet zaměstnanců našeho úřadu je v průměru, spíše lehce pod. Navíc jsme v minulém roce začali řešit některé věci interně a nenajímáme si na vše externí firmy. Jako příklad bych uvedl běžnou právní agendu, kterou nám zajišťují dva naši právníci interně. Podařily se dám díky tomu dokonce výrazně snížit náklady na externí právní služby z původních 8 na současných 2,5 milionu,“ vysvětlil pro Blesk.

Běžné výdaje dosahují pro rok 2021 výše 564.3 mil. Kč. Je to o 31.9 mil. Kč méně než v roce 2020. „Jde o meziroční snížení o 5,5 %. Daří se nám tedy držet plán, který jsme si po nástupu do vedení městské části v roce 2018 dali, a to meziročně snižovat běžné neboli provozní náklady,“ uzavírá místostarosta Tomáš Mikeska (STAN).

Fotogalerie
10 fotografií