Starosta městské části Jiří Ptáček (STAN) při představení návrhu poznamenal, že revitalizace tohoto prostoru se řeší již delší dobu. „Proběhlo několik anket mapujících preference obyvatel, dokonce své návrhy posílaly i děti z místní základní školy. Nicméně jsme se před časem rozhodli, že bychom chtěli každou investici do veřejného prostoru řešit pomocí architektonických soutěží,“ řekl.

Předseda výběrové komise Ivan Plicka uvedl, že se sešlo 11 návrhů a zvítězil tým studia Perspektiv. Za porotu ocenil rozhodnutí městské části, že se rozhodli udělat veřejnou architektonickou soutěž a že Praha 3 bude podobná zadání dělat i nadále. Vítězný návrh se bude ještě modifikovat a měnit, což je ale podle něj běžná praxe. „Za porotu jsme přesvědčení, že jsme vybrali návrh, který si zaslouží realizaci,“ řekl.

Dialog mezi školou a hřbitovem

Autoři návrhu mluvili o tom, že chtějí vytvořit z hlediska urbanismu „dialog mezi hřbitovem a školou“, náměstí se totiž rozkládá mezi Olšanskými hřbitovy a místní základní školou. Hodně se zamýšleli nad tím, zda se jedná o náměstí nebo o park. „Nakonec jsme se rozhodli, že uděláme hybridní řešení,“ řekl Martin Stára ze studia Perspektiv.

Středem náměstí je v jejich návrhu zelená plocha, kterou obklopují další prostory, které mají sloužit různým funkcím. Architekti hledali řešení, jak zachovat maximální množství stromů, a zeleně by ve výsledku mělo být více, než je na náměstí v současnosti. Měla by také zůstat dostatečně velká travnatá plocha, která na náměstí už je. Tam by měl být prostor například pro rodinné pikniky a podobně. „Před školou jsme udělali samostatný prostor, kde se můžou shromažďovat děti a hned pod školou jsou naznačená tři hřiště podle různých věkových kategorií,“ popsal ideu architektonického studia Martin Stára. 

Architekti si také představují, že by se na náměstí mohly konat například trhy, menší koncerty, a chtěli zde umístit židle a stolky. „Naším cílem bylo nalézt co největší množství funkcí, které dokážeme saturovat co nejmenším množstvím prvků,“ doplnil Stára

Kdy bude hotovo?

Starosta Prahy 3 by si přál, aby realizace proběhla co nejdříve. Kolik bude celá revitalizace stát, bude jasné až poté, co bude hotový projekt a projektová dokumentace. „Pokud všechno bude fungovat, jak by mělo, tak se můžeme bavit o horizontu asi 4 let,“ doplnil starosta Ptáček. Náklady budou v řádu desítek milionů.

Architekti plánují začátkem příštího roku začít sbírat názory místních obyvatel a ty pak zapracovat do podrobnější architektonické studie, řešící i podrobnosti jako typy dlažby nebo infrastrukturu. 

Fotogalerie
4 fotografie