Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nečekaný dopad pandemie: V zahradních centrech došli sádroví trpaslíci

Autor: ČTK - 
17. dubna 2021
17:49

V Anglii se v důsledku uzávěr vyhlášeným kvůli pandemii stali nedostatkovým zbožím zahradní trpaslíci. Na svých internetových stránkách o tom informuje BBC. Obliba hobbymarketů, které jako jedny z mála obchodů mohly být v době uzávěr otevřené, mezi lidmi strmě vzrostla. Mužíků se nedostává ale i kvůli přerušení dodávek v souvislosti s nedávným zablokováním Suezského průplavu, kde uvázla velká kontejnerová loď.

„Trpaslíka jsme bohužel šest měsíců neviděli,“ řekl Ian Byrne, který je zástupcem šéfa zahradnického centra ve Whitminsteru na jihozápadě Anglie. Tvrdí, že obchod zažil masivní nárůst prodeje zahradních mužíků. Souvisí to s tím, že do prodejny chodí mnohem více lidí. Podle Byrnea tam v březnu přišlo o 97 procent více lidí než v tom samém měsíci předloni. Lidé za pandemie covidu-19 tráví na zahradě mnohem více času než v minulosti.

Stejná situace je v hobbymarketech nejen v Anglii, ale i jinde v Evropě. Aby prodejci uspokojili poptávku, hledali dodavatele po Evropě i v Číně. „Problémy jsou i s materiálem a trpaslíci se bohužel stali obětí jejich nedostatku. Gnómové jakéhokoliv druhu - umělohmotní, kamenní nebo betonoví - jsou nedostatkovým zbožím,“ řekl Byrne.

Výkonný ředitel Asociace zahradních center Iain Wylie řekl, že část zboží a surovin objednaných ze zahraničí se zdržela kvůli problémům v mezinárodním obchodě po zablokování Suezského průplavu. V něm koncem března uvázla skoro na týden přepravní loď Ever Given. „Zahradní nábytek, dekorace, z nichž část mohou být trpaslíci, jsou v kontejnerech, které se sem (dopravci) snaží dostat,“ uvedl Wylie.

BBC uvádí, že také nábytkářský řetězec IKEA a další prodejci nedávno oznámili, že se potýkají s nedostatkem zahradního nábytku. Je to podle nich kvůli vysoké poptávce i narušení dodavatelských řetězců.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa