Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Chtěli si pročistit střeva přírodním preparátem, ale zemřeli na salmonelu: Jsou Češi v nebezpečí?

Chtěli si čistit střeva přírodním preparátem: zemřeli na salmonelu. (Ilustrační foto)
Chtěli si čistit střeva přírodním preparátem: zemřeli na salmonelu. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia)
Autor: ČTK - 
16. dubna 2021
11:20

Mysleli si, že pomohou svému zdraví, místo toho několik lidí po požití přírodního přípravku zemřelo. Další lidé stále zůstávají v nemocnici. Všichni se nakazili salmonelou z preparátu určeného na čištění střev. 

V Dánsku tři lidé zemřeli po nákaze salmonelou, případ souvisí s užíváním přípravků přírodní medicíny. Celkem 33 lidí ve věku od dvou do 92 let se nakazilo salmonelou, celkem 19 jich je dosud v nemocnici. O případu ve čtvrtek informoval dánský zdravotní institut (SSI).

Všichni nemocní měli stejný typ salmonely, jako byl objeven v plevách psyllia, které se používá v bylinných kapslích společnosti Orkla Care. Podle epidemioložky Luise Müllerové z SSI se jedná o první případ, kdy bylo přírodní léčivo příčinou propuknutí salmonely.

SSI zároveň ujistil veřejnost, že riziko nákazy po konzumaci přípravku je velmi nízké. Příznaky salmonely jsou většinou mírné a odezní samy.

Psyllium se získává ze semen jitrocele indického. Vláknina obsažená v psylliu pomáhá pročistit střevní stěny od zbytků potravy, zpracovává se do formy prášku.

„Je to poprvé, co se nám podařilo identifikovat bylinný lék jako příčinu propuknutí salmonely. Ti, kteří tento produkt užívají, jsou často lidé, kteří již mají žaludeční potíže. Proto se obávám, že infekce salmonelou nebude detekována, protože tito lidé nebo jejich lékaři se domnívají, že příznaky infekce salmonelou pramení z jejich stávajících žaludečních problémů,“ uvedla Müllerová.

SSI se případem začal zabývat minulý týden, kdy se objevilo výrazné ohnisko salmonely. Zdravotníci zjistili, že pojítkem všech nakažených je konzumace přípravku HUSK, který má pomáhat trávení a předcházet žaludečním obtížím.

Výrobce již několik šarží přípravku stáhl z trhu. Přípravek byl dostupný také na švédském, finském a norském trhu, píše BBC News. V Česku se neprodává.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi