Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Covid jako zabiják spermií? Problém je v něčem jiném, upozornil český sexuolog

Autor: ula - 
12. dubna 2021
05:20

Covid-19 má negativní vliv na kvalitu mužského spermatu a tím pádem i na mužskou plodnost, uvádějí některé světové studie. Odborníci ale upozorňují, že jakákoliv infekční onemocnění, která doprovází vysoké horečky, má na kvalitu spermií vliv. A že se jedná zřejmě pouze o dočasný problém. Gynekolog a sexuolog Pavel Turčan se domnívá, že více než samotné onemocnění má na mužskou plodnost vliv životní styl během pandemie. Čeho by se muži měli vyvarovat, pokud plánují založení rodiny?

Infekční onemocnění, která doprovází vysoké horečky, se vždy odráží na mužské plodnosti, protože dochází ke zhoršení kvality spermií. Stejně je tomu i v případě prodělání nemoci covid-19. To potvrzuje i studie publikovaná v magazínu EClinicalMedicine, která zkoumala vliv koronavirového onemocnění právě na mužskou plodnost.

Testy ukázaly, že u 39 % mužů bylo po prodělání koronaviru možné pozorovat nízký počet spermií, přestože muži již zplodili přirozenou cestou alespoň jedno dítě. V 61 % případů se pak ve spermatu prokázala přítomnost bílých krvinek, které zhoršují vlastnosti spermií.

„Zhoršená spermatogeneze po prodělání nemoci však není trvalá. Hodnoty se dostávají do normálu zhruba po

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa