Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nelegální party v Praze: Tajné večírky se množí, magistrát je na ně krátký. Maximální pokuta je 20 tisíc

Autor: veef - 
6. dubna 2021
17:54

Pražští policisté v neděli večer rozehnali nelegální party ve Vojtěšské ulici. V podkrovním apartmá se bavilo bezmála šedesát lidí. Na podobných akcích policisté dle policejního mluvčího Jana Rybanského zasahují jednou či dvakrát týdně. Přestože ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) loni na podzim za tyto přestupky hrozil exemplárními tresty, nejvyšší možná pokuta nepřesahuje 20 tisíc korun. Navíc se počet přestupků neustále zvyšuje. Od podzimu musel pražský magistrát takovýchto pochybení řešit vyšší stovky až tisíce.

Dlouho zavřené bary a kluby některým už chybí natolik, že neváhají uspořádat nelegální večírek. Jeden takový rozehnala policie v neděli večer ve Vojtěšské ulici na Praze 1. V podkrovním apartmánu, který je pronajímán jako studentské bydlení, se bavilo 56 mladých lidí, převážně cizinců z Francie. Kromě litrů alkoholu a hlasité muziky nechyběly ani drogy, zato zcela chyběly roušky a rozestupy.

„Kolem 20. hodiny policisté na linku 158 přijali oznámení o tom, že se v jednom z podkrovních bytů ve Vojtěšské ulici koná večírek. Vyjeli na místo, kde zjistili, že se oznámení zakládá na pravdě,“ řekl Blesku policejní mluvčí Jan Rybanský. Za necelé dvě hodiny se většina účastníků rozešla domů. „Celkem zkontrolovali a zadokumentovali 56 lidí, všichni byli oznámení příslušnému správnímu orgánu pro podezření z porušení vládních nařízení,“ dodal mluvčí. U třech účastníků bylo nalezeno i menší množství drog – marihuany a pervitinu. „Ti budou navíc řešeni v samostatném správním řízení,“ upřesnil Rybanský.

Pomůže nový zákon?

Večírek ve Vojtěšské není ojedinělý. V lednu policisté rozehnali podobně početnou party v Melantrichově ulici, mediální pozornost si také vysloužil mejdan v nelegálně otevřeném baru v Anenské ulici. Ten proběhl v loňském roce na konci listopadu a policisté pro vstup do podniku museli použít dokonce beranidlo.

Přestože už loni na podzim hrozil ministr zdravotnictví Blatný, že podobné excesy budou exemplárně potrestány, realita je jinde. Maximální výše pokuty, kterou může fyzická osoba za porušení nařízení dostat, je 20 tisíc korun, mnohem vyšší částka je pak stanovena pro organizátory večírku (jde o majitele restaurací nebo klubů, netýká se soukromých osob pořádajících party ve svém bytě, pozn. red.), těm hrozí pokuta až 3 miliony.

V jednání je také novela krizového zákona, která by mimo jiné měla upravit výši pokut. Při opakovaném porušení by fyzická osoba mohla zaplatit až 30 tisíc, v případě podnikatele nebo právnické osoby by mohla hrozit pokuta až 4 miliony a zákaz činnosti na jeden rok.

Video  Nelegální večírek v centru Prahy, 4. dubna 2021.  - CNC / Václav Burian
Video se připravuje ...

Nelegální party každý týden

Podle policejního mluvčího vyjíždí strážci a strážkyně zákona k podobným ohlášením každý týden. Což potvrzuje i pražský magistrát, který s provinilci vede správní řízení. „V loňské jarní vlně koronaviru jsme řešili asi 500 přestupkových řízení, která se kromě otevřených restaurací ale týkala například roušek nebo maloobchodního prodeje. Od podzimu takovýchto přestupků řešíme vyšší stovky až tisíce,“ uvedl pro Blesk mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník.

Přesné statistiky magistrát nemá. „Dostávají se k nám oznámení o spáchání přestupku, ale téměř každé oznámení se rozpadá do několika spisů – tedy jednotlivých řízení. Je v nich totiž více obviněných, různé skutkové podstaty, některé porušení je v kompetenci jiného orgánu apod. Jen obtížně se tedy odpovídá na dotazy ohledně počtu, zvláště když se situace každý den mění,“ vysvětluje Provazník. Každé správní řízení navíc trvá jinak dlouhou dobu. „Správní řízení trvá většinou několik týdnů, pokud jde o komplikovaný případ, jednání se protáhnou až na měsíce,“ dodává mluvčí.

Rio's dostalo flastr pouhé dva tisíce

Konkrétně k jednotlivým případům, případně výši sankcí se mluvčí odmítl vyjádřit. „S ohledem na ochranu osobních údajů se nemůžeme ke konkrétním případům vyjadřovat,“ sdělil. Za zmínku ale určitě stojí restaurace Rio's na pražském Vyšehradě. Loni v říjnu tu v nelegálně otevřené restauraci fotografové Blesku nachytali tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu (ANO) a šéfa poslanců za ANO Jaroslava Faltýnka – oba navíc z restaurace vyšli bez roušek. Zmíněný podnik za porušení protiepidemických opatření vyfasovala pokutu pouhé dva tisíce korun.

Sirius Black ( 6. dubna 2021 22:43 )

Opravdu ubožáci když i obyčejné párty řikáte nelegální! Kam dospějete s tou diktaturou příště?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa